BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért vergődik a Facebook-részvény?

Az értékének felét elveszítette a Facebook májusi tőzsdei bevezetése óta. Elemzők szerint jóval a valós értéke felett vezették be a tőzsdére a közösségi oldal papírjait. Egyre több bennfentes adhatja el a papírokat, ami további nyomás alá helyezte a kurzust.

Pénteken is folytatódott a Facebook mélyrepülése New Yorkban. A közösségi oldal papírjait 19,05 dolláron jegyezték záráskor, ami több mint 4 százalékos esésnek felel meg. A Facebook-részvények értékük felét elveszítették a május 18-ai 38 dolláros kibocsátási árhoz viszonyítva. Elemzők minden idők legrosszabb elsődleges részvénykibocsátásának tekintik a közösségi oldal tőzsdei bevezetését.
Blahó Levente úgy látja, nem érdemes Facebook-részvényeket venni. A Raiffeisen Bank közgazdásza szerint nem egy jó cég befektetési szempontból.

Hangsúlyozta: az árfolyam történelmi mélyponton van, és még nagyobb eladói nyomás kerül majd a Facebookra, ha „lejárnak a bennfentes eladási moratóriumok”. Vagyis eladhatják a részvényeiket a korai befektetők. Ilyenek például a cég dolgozói. A szakértő hozzátette: a kedvezőtlen gazdasági környezet sem igazán kedvez a cégnek.
A Facebook tőzsdei bevezetését óriási érdeklődés övezte. „Sokan azt gondolták, készpénzre lehet váltani az óriási felhasználói kört” – magyarázta Blahó Levente.

„A kibocsátó vállalatok duplaakkorára taksálták a bevezetéskori árfolyamot, mint kellett volna” – tette hozzá. Most csütörtökön úgy zuhant 6,3 százalékot a Facebook, hogy közben 271 millió darab részvény eladása vált lehetővé. Az eladási moratórium mostani, részleges feloldása 60 százalékos növekedést jelent a korábban a piacon lévő mennyiséghez képest, ugyanakkor mindössze 14 százaléka a következő 9 hónapban felszabaduló, összesen 1,91 milliárd darab részvénynek – hívták fel a figyelmet a Buda-Cash Brókerház elemzői.

Egymilliárd fölött

A májusi tőzsdei bevezetésre még nem sikerült elérni a mágikus 1 milliárdos felhasználót, ám Mark Zuckerberget az vigasztalhatja, hogy a Face­book a legnagyobb és legdinamikusabban növekvő közösségi portál. Ugyan a felhasználók számának havi változása már nem mutat akkora emelkedést, mint tavaly, mégis úgy tűnik, hogy a tagok hűségesek és aktívak, hiszen az oldal alkalmazkodik a változó és növekvő igényekhez. Elemzők szerint éppen a napokban növekedhetett 1 milliárdra a Facebookot használók tábora.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.