BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új pályára állt a forint

A forint árfolyama augusztusban alig mozdult, a tegnapi kamatcsökkentés után viszont kitört a 275-280-as sávból a hazai deviza. A kamatvágás új pályára állította a forintot.

Az eurót 283 forint felett is jegyezték szerdán délelőtt, ami kevesebb mint két nap alatt 5 egységnyi értékvesztésnek felel meg. A kamatcsökkentés billentette meg először a forintot, most viszont a külpiaci hangulatromlás érte el a hazai devizát.

1. A nagyrészt váratlan kamatcsökkentés után a forint meredeken esni kezdett a vezető devizákkal szemben. Az sem segített, hogy a döntés úgy született meg, hogy a külső tagok leszavazták az MNB elnökét és a két alelnökét. Elemzők szerint a lépés erodálja az MNB hitelességét, hiszen nem valósult meg a júliusban jelzett mindkét kamatcsökkentési kritérium: csak a kockázati megítélésünk javult, ugyanakkor az inflációs folyamatok romlottak. Utóbbi nem engedte volna meg a kamatvágást a jegybank kommunikációja szerint.

2. A kamatpályával kapcsolatos bizonytalanságok felerősödtek, és ha a keddi kamatvágás egy kamatcsökkentési ciklus kezdete lesz, akkor a forint további leértékelődésen mehet keresztül.

3. A külpiaci hangulat szerdán romlott, ami nem tett jót a kockázatosabbnak ítélt eszközöknek, így a feltörekvő devizának számító forintnak sem. Az európai vezető tőzsdeindexek gyengülni kezdtek.

4. A kamatcsökkentés, a további monetáris enyhítés beárazása, illetve mindennek hatására érzékenyebbé váló forint volatilisebb reakciót adhat a külpiaci hangulatváltozásra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.