BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így lehet takarékoskodni a céges hitelkerettel

A vállalatok számára Európa szerte egyre nagyobb feladatot jelent a gazdálkodáshoz szükséges banki források biztosítása, Magyarországon pedig különösen súlyos a helyzet. Sokat érnek tehát a banki hitelkeretet kiváltó megoldások, főként, ha azok a vállalaton belül meglévő tartalékokra építkeznek.

Nemcsak a kis és közepes vállalkozások, de a legnagyobb magyar cégek számára sem mindig egyszerű a működéshez szükséges hitelkeretek biztosítása. A forrásszűkét jellemzi, hogy a vállalatok hitelállománya idén júniusban 85,4 milliárd forinttal csökkent a nettó hiteltörlesztés következtében. Ekkora zsugorodás idén még egyetlen hónapban sem volt. Ebben a helyzetben a vállalatoknak érdemes végiggondolniuk, hogy van-e lehetőség saját tartalékaik mozgósítására.  A több országban jelen levő, rendkívül összetett pénzforgalmat lebonyolító cégcsoportoknál azonban ez akkora feladat, hogy többnyire csak megfelelő szakmai partnerrel oldható meg.

Az ING tapasztalata szerint egy olyan nagyvállalat, amelynek több piacon is vannak érdekeltségei többnyire akkora fel nem tárt tartalékokkal rendelkezik, amellyel akár jelentősebb mértékű banki hitelkeretet is kiválthat. Ezzel a módszerrel hamar kiderül, hogy egy adott időszakban mekkora inaktív forrás van és pontosan hol a cégcsoporton belül, amelyet azonnal fel lehet használni ott, ahol éppen szükség van finanszírozásra.

Van lehetőség arra is, hogy egy-egy nagyvállalat különböző országban, akár jelentősen eltérő gazdasági fejlettségű térségekben jelen levő kirendeltségeinek, leányvállalatainak számlaforgalmát egyetlen devizanemre átváltva virtuálisan összevezessék, azaz koncentrálják a vállalatcsoport likviditását. Az ING leányvállalata, a Bank Mendes Gans tapasztalatai szerint a nagyvállalati szegmensben elsősorban az évi 400-500 millió euró feletti forgalmú cégek számára hatékony ez a szolgáltatás, ugyanis ebben a méretbe a költségeket már meghaladja az elérhető finanszírozási előny és az ebből fakadó haszon.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.