BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét jól megy az alapoknak

Augusztusban is vonzották a tőkét a befektetési alapok, sőt ebben a hónapban már számottevő hozam is keletkezett a konstrukciókon. A befektetők igyekeztek kihasználni a forint erősödését, emellett az abszolút hozamú alapokat is keresték, amelyek igen szép hozamot értek el a hónapban.

Ismét népszerűvé váltak a befektetési alapok – ez derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) frissen publikált adataiból. A hazai alapok vagyona augusztus végén újra meghaladta a 3200 milliárd forintot, e fölött a lélektani határ fölött utoljára tavaly decemberben állt az állomány. Ennek egyik oka, hogy az értékesítési eredmények pozitívan alakultak az elmúlt hónapokban. Augusztusban csaknem 22,5 milliárd forintnyi friss tőkét vonzottak a konstrukciók, emellett a hozamok is rásegítettek a vagyon növekedésére mintegy 26 milliárd forinttal.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint egyébként már március óta áramlik friss pénz az alapokba, az értékesítés azonban csak a nyár folyamán élénkült meg. A hozamok terén viszont a konstrukciók nem kényeztették el a befektetőket, komolyabb nyereség csak januárban és februárban volt az alapokon, vagyis az augusztus hónap kellemes meglepetéssel szolgálhatott az értékpapírok tulajdonosainak.

Az alacsony kockázatú, a lakossági befektetők körében igen kedvelt pénzpiaci alapok vagyona csaknem 23 milliárd forinttal gyarapodott a nyolcadik hónapban, ennek nagy részét a friss tőke adta, de a hozamok is hozzájárultak csaknem 6 milliárd forinttal a növekedéshez. Az adatok alapján úgy tűnik, a befektetők igyekeztek kihasználni a forint erősödését az euróval szemben, miközben ugyanis a forint likviditási alapok tetemes vagyont veszítettek, az euróövezeti likviditási és pénzpiaci alapok mintegy 36 milliárd forintnyi tőkét gyűjtöttek.

További részletek a Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.