BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokat buknak a kötvényesek

Keveset kapnak vissza az E-Star kötvényesei a befektetésükből, ha elfogadják a cég ajánlatát. A társaság hozzájut ugyan mintegy 2,5 milliárd forinthoz a következő napokban két megyei önkormányzattól, a befolyó pénz nagy részét azonban inkább bankhitelei törlesztésére fordítja.

Hétfőn még mindenki azt hitte, pénzhez jut az E-Star, amiből, ha névérték alatt is, de vissza tudja vásárolni a mintegy 10 milliárd forint értékben kibocsátott kötvényeit, tegnapra viszont kiderült, a korábban meg nem nevezett finanszírozóval a tárgyalások kudarcba fulladtak.

„Kifejezetten rossz a kommunikációja annak, hogy valamit bejelentettek, majd két nap múlva kiderült, hogy mégsem valósul meg” – kommentálta az eseményt Szentirmai Péter, a KBC Securities részvényelemzője. A szakember szerint kétségbeesett lépésnek tűnik az E-Star ajánlata, amelyet a most október 24-én lejáró kötvénysorozat befektetőinek tett. Az E-Star a névérték maximum 35 százalékán vásárolná vissza a hitelpapírokat a rendelkezésére álló források erejéig.

Azt viszont, hogy pontosan mekkora ez a forrás, nem tudni. A cég az Equilor Befektetési Zrt.-t bízta meg az aukció lebonyolításával, a brókercég azonban arra hivatkozva, hogy a visszavásárlás kapcsán érintettek az ügyben, nem nyilatkozott lapunknak a részletekről. Mindenesetre, ha a társaság a felajánlott maximális áron vásárolná vissza a mintegy 1,42 milliárd forint névértékű sorozatot, nem egészen félmilliárd forintot kellene kifizetnie. Tekintettel viszont arra, hogy aukcióról lesz szó, a vételár a névérték 35 százalékánál várhatóan alacsonyabb lesz.

A visszavásárlás forrása az a mintegy 2,5 milliárd forintnyi bevétel lehet, amit az államtól kaphat a következő napokban az E-Star. A társaság szerződései a jelentős tartozásokat felhalmozó Fejér és Veszprém megyei önkormányzatokkal megszűnnek, az állam pedig megfizeti az E-Star számára a kialkudott engedmények után Fejér megye bruttó 1,924 milliárd forintos, és Veszprém megyei bruttó 615,7 millió forintos tartozását. Ennek a pénznek a jelentős része viszont – akárcsak a hét végén bejelentett sárospataki egyezség esetében – a Raiffeisen Banknál felhalmozott adósság csökkentésére megy majd el.


Kérdéses persze még az is, hogy a kötvényesek elfogadják-e az ajánlatot. Lapunk megkeresett néhány intézményi befektetőt, de azok nem kívántak nyilatkozni az álláspontjukról. Valószínűsíthető azonban, hogy az E-Star igazgatósága tárgyalt korábban az érintett kötvénytulajdonosokkal, így lehetséges, hogy azok bele fognak menni abba, hogy a pénzük kétharmadát elbukva lemondjanak a követeléseikről, és akkor megússza a társaság, hogy csődvédelmet kelljen kérnie. Nem biztos azonban, hogy minden hitelezőnél egységes az álláspont ebben a kérdésben, lehetséges, hogy egyesek nemet mondanak majd az ajánlatra. A Portfolio.hu például úgy tudja, a kötvényesek ennél kisebb veszteséget lennének csak hajlandók lenyelni. Szintén nem világos a szakemberek szerint, hogy a fennmaradó mintegy 8,5 milliárd forintnyi kötvénytartozást miből rendezi az E-Star.

A társaság tegnapra ígért visszavásárlási ajánlatot a többi kötvénysorozatra is, ám lapzártánkig a részleteket nem közölte. Az mindenképpen megnehezítheti a kötvényesek kifizetését, hogy az E-Starnak az elmúlt hónapokban számos projektjéről le kellett mondania, ami negatív hatással van a bevételeire és a készpénztermelő képességére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.