BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordösszegű bírságot kaptak az idén a bankok

Iráni pénzek tisztára mosása, a bankközi kamatlábak manipulálása, szabálytalan árverések – ezek voltak azok a problémák, amelyek miatt minden korábbinál nagyobb bírságot róttak ki a hatóságok a bankokra az idén. A hitelintézetek több mint 10 milliárd dollárnyi büntetést fizethettek be.

Az idén rekord összegű, 10,7 milliárd dollárnyi bírságot fizettek a bankok az amerikai hatóságoknak – írja a CNN. A legutolsó gigantikus tétel a UBS büntetése volt, a svájci központú hitelintézet decemberben állapodott meg a hatóságokkal abban, hogy 1,2 milliárd dollár bírságot fizet azért, mert részt vett a londoni bankközi kamatlábak, a Libor manipulálásában. A CNN összesítése mindössze az amerikai bírságokra tér ki, nem tartalmazza azokat a milliárdokat, amelyeket ugyanezek a hitelintézetek az európai felügyeleteknek kellett kifizessenek.

Az Egyesült Államokban kivetett bírságot valamivel több mint felét a jelzáloghitelezéssel kapcsolatban rótták ki, a beszedett pénz a nagy részét egyébként az áldozatok megsegítésére szánják. 1,5 milliárd dollárt például, amelyet a legnagyobb hitelintézetektől szedtek be még februárban, olyan adósok kapnak meg, akiknek szabálytalanul adták el, vagy árverezték el az ingatlanát.

További 3,5 milliárd állami és szövetségi szervekhez kerül, és különböző programok támogatására fordítják majd, amelyek célja egyebek között a nehéz helyzetbe került adósok megsegítése. 175 millió dollárt a Wells Fargo adósai kapnak majd meg, akiknek másodrendű (subprime) hiteleket adtak el, amikor olcsóbb, normál feltételű lakáshitelt kértek.

Bernard Madoff pilótajátékának egyes áldozatait is kártalanítják majd a befolyt bírságokból, a károsultak 210 millió dollárt kapnak abból az összegből, amelyet a Bank of New York Mellon fizet a New York-i hatóságoknak, amiért ügyfeleket szerzett Madoff számára.

A beszedett bírság csaknem fele, több mint 5 milliárd dollár azonban a kormányzathoz kerül, javarészt az államkincstárba. Itt landol az a 3,2 milliárd dollár, amit az HSBC, az ING és a Standars Chartered fizetett az olyan iráni és kubai tranzakciókért, amelyek megsértették a pénzmosás elleni jogszabályokat. Szintén ide kerül az a bő 1,5 milliárd dollárnyi bírság, amelyet a Libor manipulálásáért fizetett a UBS és a Barclays, valamint az a 335 millió dollár, amit a Deutsche Bank és a Flagstar kapott miután jelzáloghiteleket adott el adósoknak megfelelő kockázatfelmérés nélkül.

VG Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.