BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Quaestor forintpiaci spekulációra figyelmeztet

A Quaestor Zrt. szerint a Magyar Nemzeti Bank kamatpolitikája a következő hónapokban is laza marad, az év végén 5 százalékon állhat az alapkamat.

A pénzügyi szolgáltató csoport szakértői arra is figyelmeztetnek, hogy a jegybankelnök személyében bekövetkező változás spekulációkat indíthat meg a forint piacán.

A Quaestor pénteken közzétett előrejelzésében 4,5 százalékos éves átlagos inflációval számol az idén, ami jövőre 3,8 százalékra mérséklődhet. 

A társaság szerint a hazai növekedés meghatározó tényezői a beinduló új járműipari és kapcsolódó beszállítói beruházások, az uniós források hasznosulása, illetve a mezőgazdaság hozzájárulásának alakulása lehet. A kilátások azonban csak annyit javulhatnak, amennyit Németország gazdasága javul, és ebből a magyar export megragadni képes. 

Megjegyzik azt is, hogy a bizalmi indexek csak 2008-ban, a válság mélypontján voltak lejjebb a jelenlegi szinteknél, így nem nagyon látható még csak szikrája sem a költekezési vagy a hitel-kihelyezési, illetve -felvételi kedv fellobbanásának. 

A Quaestor az idén még 0,1 százalékos GDP-csökkenéssel számol, jövőre pedig 1 százalékos bővülést vár.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.