BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forintra csak átmeneti hatással lesz a jegybankelnök-csere

Az idei évvel kapcsolatos várakozásairól tartott sajtótájékoztatót a KBC Equitas. Az egyik legfontosabb tényező az idén, hogy eltűnt a piacokról a „túlérzékeny üzemmód” – mondta Somi András, a társaság vezető elemzője.

Fontos fejlemény a világpiacokon, hogy a tőke elindult kifelé Amerikából, emiatt emelkedni kezdtek az amerikai kötvényhozamok. A részvénypiacok felfelé indultak az elmúlt időszakban, ezen a téren bekövetkezhet némi korrekció, drámai visszaesés viszont nem várható, az emelkedő trend tartós maradhat – mondta Somi. A szakember szerint az idén visszatérhetnek a befektetők a részvénypiacra, ennek egyik jelen, hogy a fundamentális alapon gondolkozó befektetési guru, Warren Buffett is nemrég tőzsdevásárlásba akart fogni. A mágnás a New York-i tőzsdét szemelte ki, igaz, később a magas ár miatt meggondolta magát.

Ami a fejlett piacokat illeti, az Egyesült Államoknak áll a zászló, az USA munkaerőpiacán és a lakáspiacon is javulás tapasztalható. A korrigált kiskereskedelmi forgalom évente 4 százalékos ütemben nő, ez a válság előtti szintet idézi, az S&P 500 index cégei pedig a legtöbb szektorban pozitív meglepetést okoztak a mostani gyorsjelentési szezonban. A szektorok közül a KBC szerint technológiai cégek számítanak most a legolcsóbbnak, és ezeknek a növekedési kilátásai a legjobbak. Jól teljesíthetnek még az elmúlt fél év legmagasabb hozamát produkáló pénzügyi és energetikai cégek is. A nemzetközi részvénypiacon a brókercég kedvencei a Citi, a HP, a Yahoo, a Google, az Aegon és a Heineken.


A magyarországi helyzetről szólva Somi elmondta: a piaci környezet úgy alakult, hogy a jelek szerint megvagyunk az IMF védőhálója nélkül is. A devizakötvény-kibocsátás időpontja jó, de a tervezett 2 milliárd dolláros volumen nem fedezi teljes mértékben az idei lejáratokat. A jegybankelnök-váltás a közeljövő egyik kulcseseménye, de bárki lesz is a kiválasztott, az illető személye a forint piacán csak kisebb hullámokat kavar majd átmenetileg. „A piacnak nincsenek érzelmei, egy idő után az intézkedések és a kommunikáció veszi majd át a főszerepet” – magyarázta az elemző, aki szerint megfelelő intézkedések mellett Matolcsy György jelenlegi nemzetgazdasági miniszter sem tudja a mélybe taszítani a forintot.

Makrogazdasági fundamentumok alapján egyébként nem valószínű a forint erősödése, a növekedés gyenge, a beruházások mértéke alacsony, a fogyasztás visszafogott és az infláció viszonylag magas.

A hazai tőzsdén sem jó a helyzet, az intézményi befektetők aktivitása alacsony. Az OTP-nél az indíthatja be az árfolyam-növekedést, ha a megáll a nem teljesítő hitelek növekedése, és csökkenteni lehet a céltartalékot, ez ugyanis jó hatással van az eredményre. A bankpapír ennek ellenére makrorészvény marad, tükrözi majd az árfolyama a magyarországi gazdasági helyzetet. A Molnál nincsenek erőteljes katalizátorok az árfolyamban, a Dana Gas pakettjének kényszerlikvidálása során bekövetkezett árfolyamesés viszont technikai értelemben jó beszállási lehetőséget teremthet.


A gyógyszergyárak közül rövidtávon az Egis a vonzóbb, hosszabb távon viszont a Richter is jó lehet. A Magyar Telekomnak az adhat lökést, ha születik egy olyan bírósági döntés, amely értelmében visszakaphatja a távközlési szektorra kivetett különadót.

VG Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.