BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyomnák a személyi kölcsönöket - folyamatosan akcióznak a bankok

Kiemelt lakossági termékké vált a legtöbb hazai hitelintézetnél a személyi kölcsön, annak ellenére, hogy változatlanul alacsony a kereslet a konstrukció iránt. Az ingatlanfedezet nélkül kérhető hiteltípust elsősorban lakásfelújításra, illetve más tartozásaik kiváltására veszik fel a lakossági ügyfelek

Igencsak felfrissült a kínálat a személyi kölcsönök piacán: az elmúlt hónapokban több hitelintézet is akciós ajánlatokkal újította meg a palettát, és a konstrukciók kiemelt helyen szerepelnek a termékek között. A termékstruktúra is igen széles: akad olyan nagyobb, a lakossági piacon erős hitelintézet, amely több mint fél tucat féle változatot tart érvényben.

Az akciós feltételek elég homogén képet mutatnak: kedvezményt leginkább akkor érhet el az ügyfél, ha a jövedelmét a kölcsönt folyósító banknál vezetett számlájára utaltatja, aktívan használja a számláját, de sokszor része az akciónak a kezdeti költségek egy részének elengedése is. Az OTP Bank például a 2013. január 14. és február 28-a között megkötött forint alapú személyi kölcsön szerződésekre hirdetett akciót, amelynek keretében az első hat törlesztőrészletben alacsonyabb kamatot biztosít. Az akciós ügyleti kamat kölcsönösszegtől független, mind az új folyósításokra, mind az ügyfél OTP-nél meglévő személyi kölcsönének kiváltására is igénybe vehető. A referencia teljes hiteldíj mutató (THM) 29,94 százalékos. A futamidő minimum 13, maximum 84 hónap, a hitel összege 100 ezer és ötmillió forint között változhat. Az OTP vállalta, hogy 2012. augusztus 15 2013. június 30 között a kölcsönszerződés megkötésétől számított egy órán belül folyósítja az engedélyezett személyi kölcsönt. Ha pedig az ügyfél az OTP önkéntes nyugdíjpénztárának a tagja, az ott lévő megtakarítását felajánlhatja fedezetként, cserébe kedvezményes kölcsönre jogosult.

A Raiffeisen Bank a Mindig Fix személyi kölcsönénél egyedi hitelbírálatot folytat le, amelynek során az ügyfeleket minősítési kategóriába sorolja, ami meghatározza a kondíciókat. A konstrukciónál folyamatos kamatkedvezmény érhető el a standard kamatból: a kedvezmény feltétele annak vállalása, hogy havi rendszerességgel a mindenkori havi nettó minimálbér összegét jóváírják az ügyfél bankszámláján legfeljebb kettő részletben, és legalább négy tranzakciót végrehajt.

Az akciós ajánlatokra pedig a jelek szerint szükség is mutatkozik, hiszen a visszafogott kereslet nyomán az elmúlt négy évben folyamatosan apadt Magyarországon a személyi hitelek állománya. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2012 végén éppen meghaladta a 400 milliárdos szintet ezen hitelek mennyisége, amely az eleve nem túl magas bázistól is több mint 21 százalékkal elmarad. A visszaesés leginkább a háztartások romló anyagi helyzetével, illetve a beruházások elhalasztásával magyarázható.

Személyi hitelt ugyanis leginkább nagyobb lélegzetű vásárlásokhoz, illetve egyéb hiteleik kiváltásához vesznek fel a háztartások: a Budapest Bank közelmúltban közzétett felmérése szerint ezeknél a kölcsönöknél az elmúlt évben a leggyakoribb hitelcél az ingatlan-felújítás és a meglévő tartozás kiváltása volt: előbbit a felmérésben válaszadók 31, utóbbit pedig 29 százaléka jelölte meg célként. Viszont ennek a hiteltípusnak a használata is elterjedtebb a magasabb jövedelemmel rendelkezők körében.

A személyi kölcsönök népszerűségét ugyanakkor növelheti, hogy az elhalasztott kereslet előbb-utóbb felszínre tör a háztartásoknál is, emellett a jegybanki kamatcsökkentések nyomán az utóbbi hónapokban lejjebb csúsztak ezen hitelek kamatai, és esetenként 30 százalékhoz közelítő THM-jei is.

Gyenge karácsonyi szezon

Az új folyósításokkal nem állnak jól a bankok a személyi hiteleknél sem. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly összesen 80,2 milliárd forintnyi új hitelt folyósítottak a hazai pénzügyi szolgáltatók ebből a kölcsönfajtából, amely még a nem túl erős 2011-es 93,1 milliárdtól is 13,7 százalékkal elmaradt. A jegybank adatai szerint a havi új kihelyezések mértéke 5,3 és 7,5 milliárd forint között mozgott 2012-ben, amely az állomány szinten tartásához sem elegendő. Ráadásul tavaly a karácsonyi szezon sem hozott fellendülést: decemberben összesen 5,3 milliárd forintnyi fogyott személyi hitelből, ami éves mélypontot is jelentett.

A deviza alapú állomány viszont már kezd kikopni a piacról: az MNB idegen fizetőeszközben - zömében svájci frankban - 84 milliárd forintnyi személyi hitelt tartott nyilván decemberben, ami az összes mennyiség alig több mint ötöde.

A deviza alapú állomány viszont már kezd kikopni a piacról: az MNB idegen fizetőeszközben - zömében svájci frankban - 84 milliárd forintnyi személyi hitelt tartott nyilván decemberben, ami az összes mennyiség alig több mint ötöde. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.