BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megkarcolta az euró a 307-es szintet

A forint újabb 9 hónapos mélypontra süllyedt az euróval szemben kedden délelőtt. A forintot belföldi kockázatok tartják nyomás alatt, és a friss inflációs adat láttán olyan vélemények is megjelenhetnek, hogy a Magyar Nemzeti Bank a vártnál nagyobb ütemben vagy sokkal alacsonyabb szintre csökkenti a jelenleg 5,25 százalékos irányadó kamatszintet. Orbán Viktor miniszterelnök szavai is gyengítették a hazai devizát. Arról beszélt, hogy a kis- és középvállalkozásoknak is lehetővé tenné a kormány a devizahitelek forintkölcsönre váltását.

17 óra után

Az euró jegyzése 306 és 307 között hullámzik, úgy tűnik, hogy a 307-es szint első körben megállította a gyengülést.

A CDS-felár 344 bázispont környékén mozgott kedden délután a 322,7 bázispontos előző záró után.

17 óra előtt

Az euró/forint kurzus 307 közelébe került. Fontos szinteket tesztelnek a befektetők. Kisebb pánikhangulat kezd kialakulni a forint piacán.

16 óra után

Az euró jegyzése 306,2-ig kúszott fel, majd néhány fillért korrigált az árfolyam.

Miután felébredtek az amerikai befektetők, a forint tovább gyengült. A befektetők a világon mindenhol közelről figyelik a magyarországi eseményeket. Ma Orbán Viktor miniszterelnök szavai is gyengítették a forintot.

Tavaly december eleje óta a forint több 9 százalékot esett, míg a lengyel zloty és a cseh korona 1 százalék körüli esést szenvedett el. Mindez azt mutatja, hogy belföldi kockázatok aggasztják a piaci szereplőket.

15:45 körül

Az eurót napközben 305,8 forinton is jegyezték, majd délután 304 közelébe ereszkedett a kurzus. 16 óra előtt 305-ös szinten áll az euró/forint jegyzése. A piaci szereplők továbbra is aggódnak a belföldi kockázatok miatt.

11 óra után

A kis- és középvállalkozásoknak is lehetővé tenné a kormány a devizahitelek forintkölcsönre váltását, mondta Orbán Viktor.

Az idei év első felében olyan pénzügyi programokat kell kialakítani, amelyek lehetővé teszik, hogy a kis- és középvállalkozások elfogadható feltételek mellett átválthassák korábbi devizahitelüket forintkölcsönre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén. A kormányfő a feladattal Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert bízta meg.

Mindez nincs teljesen összhangban Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter tegnapi szavaival, aki azt mondta, hogy a jelenlegi programokat kell használni a devizahitelesek megmentésére. Varga szerint nincs szükség új programokra.

Az euró jegyzése 305 forint fölé kúszott fel Orbán szavai után, ha további gyengülés jön, akkor egyéves mélypontra zuhan a forint.

10 óra előtt

Az eurót 304 forint közelében jegyzik kedden délelőtt, amire a reggeli 302-es árfolyamról gyengült a hazai deviza.

A forint gyengülő trendben mozog, mert a befektetők attól tartanak, hogy Matolcsy György unortodox monetáris politikát folytat majd az MNB élén.

Az sem segíti a forintot, hogy a devizahitelesek „megmentését” tervezi a kormány, ami a devizatartalék csökkentésével járhat.

A magyar Alaptörvény negyedik módosítása is nyomás alatt tartja a hazai devizát, hiszen az Európai Unió vezetésének legfelsőbb szintjeiről érkezik kritika.

Tegnap Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter csak átmenetileg tudta erősíteni a forintot (302-ig). Azt mondta, hogy a kormánynak nem érdeke a gyengülő forint, és 285-ös árfolyammal tervezték a költségvetést.

Megérkezett az inflációs adat

A 7 hónapja tartó kamatvágási ciklus is folytatódhat, legalábbis a friss infláció adat nem ad okot a kamatcsökkentések szünetetetésére. Ugyanakkor a meredeken gyengülő forint kivárásra ösztönözhetné a döntéshozókat, ám a korábbi hónapok tapasztalatai alapján a 300 körüli szint nem hatja meg a monetáris tanácsot. Igaz, már jóval 300 felett járunk.

Az infláció 2,8 százalék lett, ami a 3 százalék körüli konszenzus alatt van. Mindez arra vall, hogy az MNB monetáris tanácsa vágni fog Matolcsy első elnöki ülésén. Meg kell jegyezni, hogy a forint árfolyama és az emelkedő csődkockázati mutató (tegnap 320 bázispont fölé került a CDS-felár) óvatosságra intheti a tisztségviselőket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.