BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem kedveznek a ma reggeli magyar hírek a forintnak

Gyengül ma reggel a forint, 296 forint körül állt reggel az euró kurzusa – írták az Erste elemzői. Az új gazdasági miniszter, Varga Mihály arról beszélt, hogy akár további intézkedéseket hajthatnak végre a devizahitelesek érdekében. A külső tagok számának növelése miatt Pleschinger Gyulát választhatják új külső tagnak a monetáris tanácsba.

Matolcsy György kinevezése után még erősödni is tudott a forint, ma reggel azonban már gyengülés látható. Az árfolyam gyakorlatilag ugyanott jár ma már, mint pénteken reggel, a kurzus újra a 296 forintos szintet közelíti. 296 felett eddig mindig összeszedte magát a forint a múlt héten. Kérdés, hogy ez most is így lesz-e.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Gyengülésben van ma reggel a forint árfolyama. Ebben szerepe lehet a rossz nemzetközi hangulatnak is (Kínában hosszú idő 2010 óta a legnagyobb esést szenvedte el az index), de a régiós fizetőeszközök közül a forint mutatja a legrosszabb teljesítményt, ami hazai okokra utal. A gyengülésben szerepe lehet annak, hogy reggel Varga Mihály a devizahiteleseket megsegítő intézkedésekről beszélt (ami a Reuters-en is megjelent).

Az ÁKK pénteken érdemi hozamcsökkenést mért, a referenciapapírok hozama 3-13 bázisponttal került lejjebb pénteken.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a dollár tovább erősödik, 1,305-ről 1,302-ig süllyedt a kurzus, bár napközben nagyobb kilengést is láthattunk. A nap eleji bizonytalankodás után felfelé vették az irányt pénteken a vezető tengerentúli tőzsdék, és pluszban fejezték be kereskedést. Az emelkedést a jó makroadatok segítették (Dow 0,25 százalék, Nasdaq 0,31 százalék, S&P500 0,22 százalék). A nyugat-európai piacok vegyesen teljesítettek pénteken (DAX -0,44  százalék, CAC40 -0,62 százalék).

Ázsiában meglehetősen rossz hangulatban zajlik ma a kereskedés. Bár a japán tőzsde kismértékben emelkedik, a kínaiaknál valóságos vérfürdő látható, a Shanghai index 2010 novembere óta nem esett ekkorát napon belül (Nikkei 0,4 százalék, Hang Seng 1,64 százalék, Shanghai -4,05 százalék). A kínai piacról az a hír látott napvilágot, miszerint szigorítanák a jelzáloghitelezést, az ingatlanárak szárnyalásának fékezésére.

Az árupiacon az amerikai kőolaj ára 90,3 dollárra esett ma reggel a rossz távol-keleti hírek hatására. Az amerikai készletek is komoly növekedést mutattak a múlt héten. Az arany ára 1.576 dollár körül mozgott ma reggel, ami némi emelkedést jelent, de az arany továbbra is a csökkenő trendben van. Az amerikai és az európai határidős indexek is a negatív tartományban vannak reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Pénteken életbe léptek az automatikus költségvetési megszorítások az USA-ban, idén 85 milliárd dollárral csökkenhetnek a kiadások. A pénteki sikertelen egyeztetések után Obama azt mondta, hogy a megszorítás árt az amerikai gazdaságnak, mert szeptember végéig várhatóan 0,5 százalékponttal fogja vissza a gazdasági növekedés ütemét, és 750 ezren veszíthetik el az állásukat. John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke azt mondta, hogy addig nem is lesz megállapodás, amíg Obama ragaszkodik az adóemeléshez.

Az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index februárban 10 havi csúcsra, 53,1 pontról 54,2 pontra nőtt, miközben a konszenzus 52,4 pont volt. A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének februári végleges értéke is jobb lett a vártnál, 73,8 pontról 77,6 pontra emelkedett a mutató, míg a piac 76,3 pontos értékre számított.

Az ipari beszerzési menedzser index enyhe meglepetést okozott az eurózónában, a februári adat 47,9 pont lett, a várt 47,8 ponttal szemben. A német mutató 50,3 pont volt, a várt 50,1 pont helyett.

Varga Mihály újonnan kinevezett nemzetgazdasági miniszter az alábbiakat nyilatkozta: (i) meg kell segíteni a devizahiteleseket, (ii) a jegybank devizatartalékának felhasználása kényes kérdés, csak az MNB-vel együttműködve kerülhet rá sor, (iii) Készül az új konvergencia program, de még korai lenne az idei évi költségvetés módosításának szükségességéről beszélni, arra majd csak az első negyedév számai után kerülhet sor, (iv) a kormány célja, hogy idén kikerüljünk a túlzott deficit eljárás alól.

Ma reggeli hírek szerint Pleschinger Gyula a Nemzetgazdasági Minisztérium eddigi adó- és pénzügyekért felelős államtitkára az MNB monetáris tanácsának tagja lehet. A harmadik alelnök (Balog Ádám) kinevezésével ugyanis jelenleg 4 belső és 4 külső tagja van a tanácsnak. A jegybanktörvény szerint viszont a külső tagok számának meg kell haladnia a belsőkét, azaz egy külső monetáris tanácstag kinevezésére a napokban sor kell, hogy kerüljön.

Heti kitekintő:

USA : kedden teszik közzé az ISM szolgáltatói beszerzési menedzser index februári adatait, a piaci konszenzus minimális csökkenést vár a januári 55 pontról. Szerdán az ADP munkapiaci jelentés mintegy előfutára lesz a pénteken esedékes átfogó munkapiaci adatoknak. Csütörtökön a szokásos heti munkanélküliségi statisztikák mellett a külkereskedelmi mérleg januári adatait publikálják. A hét leginkább várt adatai minden bizonnyal a februári átfogó munkapiaci statisztikák lesznek. A mezőgazdasági szektoron kívül foglalkoztatottak száma (NFP) 171 ezer fővel nőhetett a piaci konszenzus szerint, míg a munkanélküliség ráta 7,8 százalékra csökkenhetett a januári 7,9 százalékról.

Eurózóna: az EKB csütörtöki kamatdöntése lesz fókuszban. Egyelőre nem valószínű változtatás az irányadó kamatláb 0,75 százalékos szintjében. Emellett az EKB publikálni fogja a negyedéves előrejelzéseit is, amelyek vélhetően az inflációs kockázatok további csökkenést fogják mutatni. Ez arra utal, hogy az év későbbi hónapjaiban lehet még tér monetáris enyhítésre.

Magyarország : pénteken publikálja a KSH a tavalyi negyedik negyedéves GDP részletes számait. Az időszakra vonatkozóan már publikált beruházási adatok (3,7 százalékos negyedéves, 7,9 százalékos éves szintű visszaesés) megerősítik azon várakozásunkat, hogy a belső kereslet tovább csökkent, miközben a nettó export pozitív hozzájárulása is gyengébb lehetett a megelőző időszakokban látottaknál. Az idei év első negyedévére azonban már javulást várunk, amit remélhetőleg alátámasztanak a csütörtökön esedékes januári ipari termelési adatok. Az autógyártás januári termelésnövekedése a decemberi leállások után ugyanis elég jelentős havi növekedést generálhatott az ipari statisztikákban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.