BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy megszólalt, gyengül a forint

Matolcsy György MTI-nek adott interjúja gyengítette a forintot csütörtök reggel.

Az euró/forint árfolyam, amely nagyjából három hete lefelé tart, csütörtök délelőtt irányt váltott. A kurzus a kereskedés elején 295 alatt járt, ahonnan néhány perc alatt 297,5 fölé emelkedett.

 

A Világgazdaság által megkérdezett devizakereskedők szerint egyértelműen a jegybankelnök MTI-nek adott interjúja okolható a hazai deviza gyengüléséért. Ebből ugyanis a piac – megint egyszer – azt a következtetést vonhatta le, hogy az MNB egyáltalán nem lesz olyan megfontolt és konzervatív, mint amilyennek az első nyilatkozatok ígérték.

Matolcsy György az interjúban leszögezte: „aki teljes biztonsággal, nagyon magas hozammal részt vehet a magyar jegybank kéthetes kötvényprogramjában, az vállalja azt, hogy Magyarországon hitelez, és részt vesz a magyar gazdaságban a munkahelyek fenntartásában”.

Az MNB elnöke  szerint „kőbe van vésve” a jegybanknak azon célja, hogy minden módon csökkenteni kívánja Magyarország külső pénzügyi függőségét, ezen belül is a rövid külföldi forrásoknak való kitettséget. Erre most a jegybank tárgyalásos módot választott, de a célját mindenképp el fogja érni – fogalmazott, utalva arra, hogy az MNB a jelenlegi 4500 milliárd forintról 3600 milliárd forintra kívánja csökkenteni a kéthetes kötvényállományt.

Úgy fogalmazott: javasolni fogja a monetáris tanácsnak, hogy változtasson azon a „2008 után kialakult helytelen gyakorlaton”, hogy külföldi befektetők is részt vehetnek a kéthetes kötvényprogramban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.