BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MNB: tovább zuhant a hitelállomány, csak kevés vállalat jut pénzhez

A Magyar Nemzeti Bank első alkalommal publikálta a „Hitelezési folyamatok” című új negyedéves kiadványát, melynek célja a korábban széttagoltan publikált hitelezési indikátorok, hitelezési folyamatok átfogó, leíró elemzése. A kiadvány a jövőben egyúttal a Növekedési Hitelprogram működésének nyomon követésére is szolgál – közölte az MNB. Úgy látják, a csökkenő kamatok és a Növekedési Hitelprogram támogatják a hitelezést, de a gazdasági növekedés tartós beindításához arra is szükség van, hogy a bankok önmaguktól is enyhítsék a jelenleg szigorú hitelkínálati feltételeket.

Kevés vállalat kap hitelt

A vállalati szegmensben 2013 első negyedévében folytatódott a hitelállomány zsugorodása, amely éves alapon 6,3 százalékkal csökkent. A bankok válaszai alapján nem változtak érdemben a vállalati hitelezés szigorú, nem árjellegű feltételei, és előretekintve sem várható enyhítés. Az árjellegű kondíciók ugyanakkor javultak a jegybanki kamatcsökkentésekkel párhuzamosan, így a vállalati forint hitelkamatok szintje 8 százalékra süllyedt az első negyedévben. Összességében tehát továbbra is csak a vállalatok egy szűk köre jut hitelhez, azok viszont egyre alacsonyabb kamat mellett – állapítja meg az MNB.

A 2013 második és harmadik negyedévét lefedő időszakban sem várható elmozdulás, azaz a korábbi években végbement széles körű szigorítások továbbra is fennmaradnak.

A vállalati új kibocsátású hiteleknél folytatódott a kamatcsökkenés. A forinthitel-kamatláb alakulása összességében teljes egészében lekövette az augusztus óta tartó jegybanki kamatcsökkentési ciklust, így a vállalati (forint) hitelkamatok szintje 8 százalék körül alakult az első negyedév végén. Ugyanakkor a kedvezőbb kamatok a nem árjellegű hitelezési feltételek szigorúsága miatt a vállalkozásoknak csak egy szűkebb körét érinthetik – írja az MNB.

A szigorú hitelkínálati korlátok különösen súlyosan érintik a kis- és középvállalkozásokat, ami meglátásuk szerint szükségessé teszi a jegybanki beavatkozást. Az MNB júniusban induló Növekedési Hitelprogramja érdemben enyhítheti a kamatkondíciókat (a hitelezés árjellegű feltételeit) a kamatmentes jegybanki refinanszírozáson, és a 2,5 százalékpontban maximált feláron keresztül – vélik a központi banknál. A kamatterhek csökkenése egyúttal javítja a vállalatok hitelképességét és csökkenti a bankok hitelkockázatait is, így a hitelezés nem árjellegű feltételei is enyhülhetnek. A Növekedési Hitelprogram összességében fordulatot eredményezhet a kkv-hitelezésben – prognosztizálják.

A háztartások nem vesznek fel hitelt

A háztartási szegmensben tovább zsugorodott a banki hitelállomány, éves alapon 5 százalékos volt az állományleépülés üteme az első negyedévben. A bankok válaszai alapján töretlen a háztartási hitelfeltételek enyhítése mind a lakás-, mind a fogyasztási hitelek esetén, és további korrekció várható a 2011 végi széleskörű szigorításokban. Emellett azonban a kereslet csökkenését érzékelték.

Az új kihelyezéseken belül egyedül a lakáscélú hiteleknél követte le a teljes hitelköltség az alapkamat csökkentéséket, így a piaci alapon nyújtott lakáshitelek kamata 10,5 százalékra mérséklődött az első negyedév végére. Az új hitelkihelyezéseknél a kamatfelár változatlanul 5 százalék feletti, ami tükröződik a mélyponton lévő új kibocsátásokban is.

Mind a vállalati, mind a háztartási szegmens hitelezési folyamataiban tükröződik a bankrendszer kontrakciós viselkedése: az összességében szigorú kondíciók továbbra is gátat szabnak a hitelállomány bővülésének, és akadályozzák a kibocsátási rés záródását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.