BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

OTSZ: A profitéhség miatt váltak instabillá a bankok

Egyetlen tényezőben látom, hogy stabil-e egy bank, vagy sem: ez a profit - mondta Varga Antal, az OTSZ ügyvezető igazgatója a Világgazdaság Mit ér a bank, ha magyar? című konferenciáján.

A legrosszabb az, ha profitéhség van, és profitnyomás alatt van a menedzsment – állítja a szakember. A külföldi bankok vesztesége 2008 óta ennek a következménye. A menedzsment ugyanis ilyenkor kénytelen belemenni az egyre kockázatosabb ügyletekbe, egyre összetettebbé válik a termékkör, árukapcsolások jelennek meg, ami nem mindig szolgálja az ügyfelek érdekét. A hatalmas teljesítményelvárás következménye a magas fluktuáció is. A takarékszövetkezeteknél ezek a negatív következmények nem voltak meg, ezért stabilak maradtak.

A kis intézményeknél kell lenni egy intézményi stabilitásnak. Az Országos Betétbiztosítási Alap vagyonát a hírek szerint mindig a takarékok apasztják le, ezek a bedőlések viszont sosem az olyan takarékoknál következnek be, amelyek erős intézményvédelmi rendszer tagjai. Sajnos ezek a közlemények minden takarék számára reputációs veszteséget okoznak. Ezért az OTSZ tesz annak érdekében, hogy az OTIVA erősödjön.

Magyarországon a takarékok piaci részesedése a hitelintézeti piacon nagyon alacsony nemzetközi összehasonlításban. A hitel/betét arány nagyon alacsony, ennek az a fő oka, hogy a kicsi márkaismertség miatt kevesen kérnek hitelt a takarékoktól. Varga szerint jó lenne, ha megerősítenék a hazai tulajdonú bankrendszert. A Növekedési Hitelprogramban a kártyaosztás direktben kedvezett a takarékszövetkezeti szektornak, 9 százalékos piaci hányad mellett 15 százalékot kaptak a forráskeretből. Ez az irány jó – hangsúlyozta a szakember.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.