BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csányi Sándor valószínűleg befejezte eladásait

Csányi Sándor OTP elnök és vezérigazgató tovább folytatta OTP részvényeinek eladását. Ennek ellenére már csak a nap elején esett a papír árfolyama. A részvény egyrészt egy támasz szinthez érkezett, másrészt fundmentális megközelítésben nagyjából annyit esett, mint amit az egyik lehetséges legnegatívabb kimenetel indokolna – írják az Erste elemzői. Ráadásul Csányi úr valószínűleg befejezte tegnap az eladásait. Erről ma kaphatunk újabb információkat.

A nemzetközi színtéren továbbra is enyhén pozitív a hangulat, s remélhetőleg a mai gyorsjelentési özön sem fog ezen változtatni. Így Budapesten a mai napon már emelkedést várunk azután, hogy a BUX is fordulós jeleket mutat a 18.000 pont körüli támasz szintről.

USA:

- Emelkedéssel kezdték a hetet a vezető tengerentúli börzék, az S&P500 index ismét történelmi csúcsra kapaszkodott (Dow 0,01 százalék, Nasdaq 0,35 százalék, S&P500 0,23 százalék).
- A tegnap megjelent használt lakásértékesítési adat csalódást okozott, évesítve 5,08 millió darab ingatlant értékesítettek júniusban, miközben a konszenzus 5,25 millió volt.
- Tegnap a McDonald’s publikálta második negyedéves számait. A cég profitja 1,4 milliárd dollárra emelkedett, az egy évvel ezelőtti 1,38 milliárd után, vagyis részvényenként 1,32 dollárról 1,38 dollárra, ami valamelyest elmarad a piac által várt 1,4 dollártól. Az árbevétel 2 százalékkal 7,08 milliárd dollárra emelkedett, ami megfelel a várakozásoknak. Az árfolyam 2,7 százalékos mínuszban zárt.
- Számos gyorsjelentést publikálnak ma a tengerentúlon: Apple, AT&T, Altria Group, DuPont, UPS, Valero Energy.

Európa:

- Oldalaztak tegnap a nyugat-európai börzék (FTSE100 -0,12 százalék, DAX 0 százalék, CAC40 0,37 százalék).
- A portugál köztársasági elnök nem akar előrehozott választásokat, így a miniszterelnök és kormánya továbbviheti a tervezett programját 2015-ig.

Olaj, arany:

- Ma reggel 1.330 dollárig emelkedett az arany ára, igaz napközben ennél a szintnél magasabban volt a jegyzés. Az arany árára hatott az az indiai terv is, mely szerint lehetővé kell tenni, hogy az import 20 százalékát exportálja az ország. India az egyik legnagyobb arany importőr.
- A WTI 106,7 dollárra esett vissza. A Goldman Sachs a Brent és a WTI közötti árrés növekedésére számít.

Devizák:

- Az elmúlt napok gyengülő trendje megállt és erősödni kezdett a forint, az EUR/HUF árfolyam 295,46-ról 294,26-ra csökkent. Az árfolyam szempontjából ma fontos lehet a jegybanki kamatdöntés, melytől a piac 25 bázispontos kamatcsökkentést vár. A mai kamatdöntést kivételesen sajtótájékoztató is fogja követni, amire Matolcsy György elnöksége alatt még nem volt példa. A sajtótájékoztatón az MNB vezetése iránymutatást adhat a kamatpolitikával kapcsolatban.
- Az EUR/USD árfolyama 1,3146-ról 1,3186-ra emelkedett, ahogy az optimista hangulatban a befektetők a kockázatosabb euró felé fordultak.

Távol-Kelet:

- A Nikkei 0,86 százalékot, a Hang Seng 2,07 százalékot, a Shanghai index pedig 1,66 százalékot emelkedett a mai kereskedés során.
- A kínai miniszterelnök helyettes azt nyilatkozta, hogy felgyorsítják a gazdasági átalakítási folyamatot, és támogatják az ésszerű infrastrukturális és a társadalmi jólétet támogató beruházásokat.

Határidős piacok: Pozitív hangulat uralkodik a határidős piacokon.

Vállalati hírek

- Csányi Sándor pénteken (és valószínűleg tegnap is) tovább folytatta az eladást. Az érdekeltségébe tartozó Bonitás 2002 Zrt. 650.000 darab OTP részvényt adott el 4.369 forintos átlagáron. A tranzakciót követően Csányi közvetlenül 10.000 darab, közvetetten pedig 500.000 darab OTP részvényt birtokol. Az OTP vezér szerdára ígért tájékoztatást a döntéséről.

OTP, FHB: Sajtóértesülések szerint két minisztérium is dolgozik a devizahiteleseknek szóló mentőcsomagon, melyek közül szerdán választ a kormány. A Nemzetgazdasági Minisztérium csupán az árfolyamrés problémájára keres megoldást, míg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pedig egy drasztikusabb, a korábbi végtörlesztéshez hasonló „végleges” megoldáson dolgozik.

- Az E-Star nem tartja meg a mára meghirdetett közgyűlését, mert az nem lenne határozatképes. A megismételt közgyűlést augusztus 5-re hívták össze. A bíróság néhány nappal ezelőtti döntése után kissé negatívan értékeljük a halasztást, de alapvetően számítani lehetett rá.

- A Nomura 85-ről 95 euróra emelte az Adidas célárfolyamát, az ajánlás továbbra is vétel.

- A UBS semlegesről vételre minősítette fel a Banco Bilbao részvényeit.

- A BMW hamarosan piacra kerülő elektromos modellje, az i3 27%-kal lesz drágább az alapfelszereltségű 3-as modellnél. A tengerentúlon 41.350 dollár lesz a modell indulóára, míg Németországban 46.000 dollártól lesz kapható a novemberben piacra kerülő modell. Először július 29-én fogják bemutatni az elektromos autót.

- A német pénzügyminiszter, Martin Kotthaus azt mondta, hogy egyelőre nem látható, hogy a német mentőalap, a Soffin mikor adja el a birtokában levő 17 százalékos Commerzbank részesedését. Ez azt jelenti, hogy egyelőre nem tárgyaltak senkivel sem. A piac korábban azt suttogta, hogy a Banco Santander és a UBS is megvenné az állami tulajdonrészt. A hírnek valószínűleg nincs negatív hatása, mivel már a korábbi nyilatkozatokból lehetett tudni, hogy most nem eladó a részesedés. Viszont úgy tűnik, hogy érdeklődő volna a 17 százaléknyi pakettre.

- A Nokia a jelenleginél nagyobb és olcsóbb telefonokkal igyekezne piacot szerezni. A tervek szerint a jelenlegi 4,5 collos készülékek helyett 4,7 collos telefonokkal jelenne meg a cég, és az árat 250 euró alá csökkentetné, szemben a csúcskészülékek jelenlegi 400 euró körüli árával. Az új telefonnal a Nokia növelhetné értékesítéseit és árbevételét, ugyanakkor a profitráta nagysága meglehetősen alacsony lehetne egy ilyen paraméterekkel rendelkező készüléken.

- A Telefonica német leányvállalata megállapodott az E-Plus mobilszolgáltató üzletágának megvásárlásáról, ezzel a német piac negyedik és harmadik legnagyobb mobilszolgáltatója egyesülne. A vételár 5 milliárd euró, és 17,6%-os részesedés a Telefonica Deutschland Holdingban. A tranzakció létrejöttéhez még szükség van a versenyfelügyelet engedélyére. A közös vállalatnak 43 millió ügyfele lenne.

- A Barclays csökkentette az Unicredit-re vonatkozó előrejelzését. A 2013-as eredményvárakozást 8%-kal, a 2014-est pedig 4%-kal vette vissza. Ennek ellenére a részvényeket továbbra is egyenlősúlyozásra javasolja 3,8 eurós célárral. A várakozások csökkentésének fő oka a csökkenő növekedési ütem és a csökkenő nettó kamatmarzs.

Gazdasági hírek

- Kamatdöntő ülést tart ma az MNB Monetáris Tanácsa. A piac arra számít, hogy további 25 bázisponttal 4,0 százalékra csökken az irányadó ráta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.