BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kisebb forintgyengüléssel indult a nap

Ma reggel kissé gyengül a forint. Egyelőre tehát nem tudott a 291-292-es szintek alá bukni tartósan az árfolyam. Felfelé 294, majd 296 forintnál látunk szinteket. 295 forint körül található a 20 és 30 napos mozgóátlag is, de ezek a szintek az elmúlt hónapokban nem viselkedtek támaszként, vagy ellenállásként. Lefelé továbbra is 291-292, majd 290, illetve 287-286 forint körül látunk szinteket, írják az Erste elemzői.

Tegnap kissé elromlott a nemzetközi hangulat, ma reggel pedig már egyre inkább kivárás a jellemző Bernanke, Fed elnök beszéde előtt. A forint árfolyamát ugyanakkor negatívan érintheti, hogy tegnap késő este a kormány megpendítette, hogy jogszabály változtatással, visszamenőlegesen belenyúlnának a devizahiteles szerződésekbe. Minderről Navracsics Tibor igazságügy miniszter beszélt. Szavai szerint a beavatkozás „akkor fordulhat elő, hogy ha valamilyen, a szerződéskötéskor fennálló körülmény előre nem látható módon alapvetően megváltozik, és nem róható fel ebből adódóan, hogy lehetetlenné válik a teljesítés”. Egyelőre tehát nagy a bizonytalanság, hogy a tegnapi bejelentés mit is jelenthet pontosan, de ha történik valami, a miniszter szavai szerint az a már meglévő szerződésekre is vonatkozna.

Az ÁKK tegnap vegyes irányú, de nagyon enyhe mértékű (1-3 bázispontos) hozamváltozásokat regisztrált. A 3 hónapos diszkontpapír aukción a tervezett, 50 milliárd forintos mennyiséget értékesítette az adósságkezelő.

Nemzetközi helyzetkép:

Az EUR/USD árfolyam 1,3062-ről 1,3162-re emelkedett és ezzel felfelé elpattant a 200 napos mozgóátlagról. Ma Ben Bernanke kongresszusi meghallgatásán elhangzottak akár majd jelentős mértékben is befolyásolhatják a devizapár alakulását, azonban nem várjuk azt, hogy a múltkori sajtótájékoztatón elhangzottaktól érdemben eltérő megnyilvánulást hallhatnánk ma délután. Eséssel indult a kereskedés a tengerentúli börzéken. Az utolsó órákban már megállt a zuhanás, de így sem sikerült pluszban zárniuk az indexeknek (Dow -0,21 százalék, Nasdaq -0,24 százalék, S&P500 -0,39 százalék). A nyugat-európai piacok is mérsékelt eséssel zárták a kereskedést (FTSE100 -0,46 százalék, DAX -0,41 százalék, CAC40 -0,71 százalék). Ázsiában a Shanghai index a kereskedés utolsó percében meredek esésben kezdett és 1százalékos eséssel zárta a napot. A Nikkei 0,11százalékot emelkedett, miközben a Hang Seng index értéke változatlan maradt. Az amerikai WTI olaj ára tegnap kismértékben csökkent 106 dollár/hordó szintről 105,3 dollárra. A kereskedők elsősorban technikai okot láttak az esésre annak ellenére, hogy az amerikai nyersolaj készletek 2,6 millió hordóval csökkentek. Az arany viszont kismértékben, 1.287 dollárra nőtt. Mindkét piac várja a FED elnökének mai kongresszusi meghallgatását. Vegyesen mozogtak a főbb határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A német ZEW gazdasági hangulat index 38,5 pontról 36,3 pontra esett vissza júliusban, a várt adat 40 pont volt.

A kínai közvetlen működő tőkebeáramlás (FDI) júniusban 20,1százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ez lényegesen magasabb növekedés, mint a várt 0,7 százalék vagy az egy hónappal korábban mért 0,3százalékos növekedés, ugyanakkor rendkívül nagy volatilitást mutat a FDI nagysága.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.