BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mentik a devizahiteleseket, hanyatlik az OTP

Az OTP több mint 8 százalékot esett az elmúlt két napban, miután újra középpontba került a devizahitelesek megmentése. Noha kormányzati tisztségviselők korábban azt mondták, hogy nincs tere a további mentésnek, most mégis úgy tűnik, hogy még több segítségre számíthatnak. Ez viszont százmilliárdokba kerülhet a bankoknak.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes kedd este, piaczárás után jelentette be a HírTV-ben, hogy további segítséget kaphatnak a devizahitelesek. A kormányzat keresi a megoldást arra, hogyan lehet jogszabállyal módosítani a devizahitelesek szerződésein – mondta Navracsics.

Az OTP szerdán több mint 3 százalékot esett, és csütörtökön is folytatódott a bankrészvény hanyatlása. Kedden még 5 000 forint felett lehetett megvenni egy OTP papírt, csütörtökön délután viszont már 4 600 forint alatt is állt az árfolyam. Délután 4 600 forintot kérnek egy részvényért, ami napon belül 5 százalékos esést jelent.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdai sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: a Magyar Bankszövetséggel folyamatos az egyeztetés, és a tárgyalások érintik a devizaalapú jelzáloghitellel rendelkezők körét is.

A Magyar Nemzet szerint egy árfolyamgáthoz hasonló rögzített árfolyam bevezetésével, vagy az árfolyam-különbözetből adódó többletköltségek mérséklésével - esetleg teljes elengedésével - is segítheti a kormány a devizahiteleseket.

A KIM pedig arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy jövő szerdai ülésén tárgyal a kormány a devizahitel-szerződések átírásának lehetőségeiről. A polgári törvénykönyv (Ptk.) lehetővé teszi, hogy a parlament jogszabállyal módosítsa szerződések tartalmát - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

Az Origo információ szerint több javaslat is született, olyan is, ahol a bankok, az állam és a lakosság harmadrészben osztozik az ezermilliárd forintos tételen, de olyan is ahol a bankok egészben viselnék a veszteséget – írják az Equilor elemzői. „Előbbi azért nem valószínű, hiszen ekkor a költségvetésnek egy 350 milliárd forintos tételt kéne kigazdálkodnia (GDP 1,2 százaléka), amire a jelenlegi feszített hiánycél tartás mellett nem igen lenne lehetősége a kabinetnek. Utóbbi viszont a bankrendszerre és forint piacára mérne jelentős csapást, hiszen a devizahitelek leváltása jelentős forintkínálati többletet okozna” – fejtegetik. „Az OTP-re nézve 250 milliárd forint lenne a teher (900 forint részvényenként), a kiváló tőkeellátottsága miatt azonban ez nem okozna finanszírozási problémákat a banknál” – írják.

A forintot is megviselte az új mentőcsomag terve. Az euró árfolyama 295 forintos szint közelébe került napközben. A forint 0,7 százalékot esett egy nap alatt.

Világgazdaság Online - MTI-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.