BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fed ülésének jegyzőkönyve hozhat izgalmat

Volt egy kis lejtmenet a börzéken, amíg mi ünnepeltünk. Ez egyébként beleillik a technikai korrekciós fázisba, amely véget érőben van az USA-ban, de még tart a DAX index esetében. Ennek ellenére ma valamiféle emelkedés jöhet a német index piacán azután, hogy tegnap a doji gyertyát alsó kanóccal sikerült létrehoznia, írják az Erste elemzői.

Az amerikai piacon például az S&P500 egy támasz szintre jött le tegnapelőtt, ráadásul a rövid indikátorok alapján is emelkedhetne az árfolyam. Közben a jegybankárok találkozóján, Jackson Hole-ban Bernanke nem, de Janet Yellen részt vesz azt sugallván, hogy a hölgy lesz Bernake utódja.

Mindenesetre továbbra is a mennyiségi lazítás kivezetése tartja aggodalomban a piacokat, így a mai Fed ülés jegyzőkönyve is hozhat izgalmat. Mivel mi aludtunk míg a nemzetközi piacok lefelé szánkáztak, ezért ma egy enyhe csökkenést várunk a BUX-ban a 20 napos mozgóátlagról.

USA:

- A Nasdaq 0,69 százalékot, a S&P 0,36 százalékot emelkedett, miközben a Dow 0,05 százalékot csökkent.
- A hosszú hétvége során egy jelentősebb amerikai makroadat, a chicagói Fed aktivitási indexe került publikálásra, aminek az értéke -0,15 lett a várt -0,1 helyett.
- 16.00-kor publikálják a júliusi használt lakásértékesítések adatait. A várakozások szerint 5,15 millió tranzakcióra került sor.
- Ma este nyolckor jelenik meg a Fed július végi kétnapos ülésének a jegyzőkönyve.
- Ben Bernanke nem vesz részt a Jackson Hole-ban tartott jegybankárok éves találkozóján, hasonlóra 1988 óta nem volt példa. Helyette Janet Yellen, a Fed jelenlegi alelnöke fogja képviselni a Fed-et. Ennek ellenére a találkozó tartogathat izgalmakat, ugyanis sokak szerint Janet Yellen a legesélyesebb jelölt a jegybank élére.
- 2,88 százalékra ugrott a 10 éves amerikai államkötvények hozama a korábbi 2,7 százalék környéki szintről.

Európa:

- A DAX 0,8 százalékot, a CAC 40 1,35 százalékot a FTSE 100 0,2 százalékot csökkent a tegnapi kereskedés során.
- Az eddigieknél sokkal határozottabb kijelentést tett a német pénzügyminiszter, aki szerint Görögországnak elkerülhetetlenül szüksége lesz egy harmadik mentőcsomagra is 2014-et követően, azonban az várhatóan kisebb lesz, mint a korábbi csomagok esetében.
- Előrehozott választás jöhet Csehországban, miután az alsóház megszavazta önmaga feloszlatását. A választások időpontját hivatalosan még nem írták ki, de várhatóan október végén fogják tartani.

Olaj, arany:

- A WTI közeli lejárati árfolyama 104,6 dollárra csökkent tegnap az elmúlt napok erőteljes emelkedése után. Az egyiptomi események miatt ugyanis 107 dollár felett is volt az árfolyam még hétfőn, de a kedvező líbiai kitermelési és exportadatok miatt zuhanni kezdett a Brenttel együtt az amerikai könnyűolaj is.
- Az arany ára kismértékben korrigált lefelé, ma reggel 1,368 dolláron volt az árfolyam.

Devizák:

- A hosszú hétvége ellenére a devizapiac nem állt le és alacsony kividítás mellett egészen 301,37-ig is emelkedett az EUR/HUF árfolyama, ahonnan egy erőteljes csökkenés volt megfigyelhető, így ma reggel ismételten 300 alatt (299,7 környékén) tartozódik a forint, hasonlóan a pénteki záró értékhez.
- Ismét emelkedésnek indult az EUR/USD devizapár és tegnap sikerrel törte át az 1,34-es ellenállást, ami a legutóbbi emelkedő trendet megállította.

Távol-Kelet:

- A Hang Seng 0,8 százalékot, a Shanghai index 0,3 százalékot esett, miközben a Nikkei értéke nem változott érdemben.
- A Tokyo Electric Power Company (TEPCO) árfolyama több mint 8 százalékot esett, miután az általa üzemeltetett fukusimai atomerőműből 300 tonna erősen szennyezett radioaktív víz folyt el.
- A befektetőket már a ma este megjelenő legutóbbi Fed ülés jegyzőkönyve tartotta izgalomban.

Határidős piacok: Vegyes képet mutatnak a határidős piacok ma reggel.

Vállalati hírek

- 226 millió forint nettó profitot termelt az ANY Biztonsági Nyomda a II. negyedévben, ami jobb, mint amit az elemzők vártak. Az eredménybővülés elsősorban a növekvő profitabilitásnak és a vártnál kisebb adótehernek köszönhető. Az árbevétel nem változott érdemben, a biztonsági termékek értékesítése 300 millió forinttal csökkent. A költségcsökkentésnek és a magasabb marzsú termékek térnyerésének köszönhetően a bruttó marzs 31 százalékra nőtt. Minimális mértékben nőtt az üzemi eredmény és az EBITDA. A pénzügyi eredmény 13 millió forinttal nőtt, míg a tényleges adókulcs 7,6 százalékra csökkent. Mindezek eredményeként a nettó profitmarzs két éve nem látott szintre, 5,1 százalékra nőtt. A cég készpénzállománya 1,3 milliárd forint (90 forint részvényenként), ami azt sugallja, hogy a társaság könnyedén tartani tudja a 10 százalék körüli osztalékhozamot. Az ANY Biztonsági Nyomda a három mobilszolgáltatóval és az OTP-vel közösen részt vett egy NFC tesztben is. Az új technológia további lökést adhat a magasabb haszonkulcsú kártya gyártás- és megszemélyesítés üzletágnak. Bár már látszik az javulás, de igazi áttörés még nem következett be, így kismértékű, de kedvező árfolyamhatásra számítunk ma.

- Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel a Zwack. A társaság 775 forint osztalékot fizet részvényenként, a kifizetés szeptember 2-án kezdődik.

- Családi okok miatt távozik posztjáról Illés Zoltán, az OTP oroszországi leányvállalatának vezetője. Utódjául valószínűleg helyi embert neveznek majd ki. Sajtóértesülések szerint a távozás valódi oka a leányvállalat rossz teljesítménye. A gyenge teljesítmény már több negyedéve látszik. A nem teljesítő hitelek aránya jelentősen nőtt, a profit pedig drasztikusan csökkent. A hír egyelőre nem lesz hatással az OTP-re.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.