BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Javult a nyereségesség az idén a magyar brókercégeknél


A tőzsde forgalma ugyan nem élénkült meg számottevően, a brókercégek mégis növelni tudták az idén a nyereségüket – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adataiból. Az első félévben a brókercégek összesített adózott eredménye 2,77 milliárd forint lett, ez majdnem a duplája a tavalyinak. A befektetési vállalkozások az első félévben a kedvező piaci folyamatokból és az erősödő ügyfélaktivitásból tudtak profitálni. A tőkearányos jövedelmezőségük így a tavaly év végi auditált 14,9 százalékhoz képest, 2013 júniusának végére 20,6 százalékosra nőtt. A javulás hátterében elsősorban négy nagy befektetési vállalkozás saját számlás aktivitása, másodsorban az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások növekedése állt – fejti ki a PSZÁF. Tíz brókercég viszont veszteséges volt, ezek teljesítménye megkérdőjelezi a kisebb méretű vállalkozások hosszabb távú fennmaradását – figyelmeztet a hatóság.

A vállalkozások tőkehelyzete valamelyest romlott, 2013. június végén 23,4 százalékon állt, de ez továbbra is megnyugtató szintet jelent. A csökkenés elsősorban a piaci folyamatokkal és a kockázatvállalási hajlandóság erősödésével összefüggő kitettség-növekedés hatására következett be a szavatoló tőke növekedése mellett. Az elmúlt félévben az intézmények mintegy kétharmadának gyengült valamelyest a tőkemegfelelési mutatója, de a PSZÁF szerint csak egyetlen cég került a jogszabályi minimum közelébe.

A befektetési vállalkozásoknál lévő idegen tulajdonú értékpapírok állománya június végén 23158 milliárd forint volt, 8,8 százalékkal több mint az év elején, amiben szerepet játszhatott az év eleje óta bekövetkezett árfolyam-emelkedés is. Az értékpapírok nagy része a bankoknál és hitelintézeti fióktelepeknél volt, a brókercégeknél 1575 milliárd forintnyi értékpapírt tartottak az értékpapírszámlákon.

Rekordon az alapok

A befektetési alapok vagyona a PSZÁF adatai szerint a félév végén 4167 milliárd forint volt, ami historikus rekordnak számít. A felügyelet az idéntől új kategóriák szerint osztja fel az alapokat. Ezek alapján a vagyon mintegy negyede volt likviditási alapokban. A második negyedévben a legdinamikusabban a kötvénytúlsúlyos vegyes és az abszolút hozamú alapok vagyona nőtt. Előbbi alapkategóriában 67, utóbbiban 57 százalékkal gyarapodott a vagyon. Nagymértékben nőtt még a kötvény és a kiegyensúlyozott vegyes alapok eszközértéke is.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.