BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új rekord: Soha nem vettünk még ennyi állampapírt

91 milliárd forinttal növekedett júliusban a kifejezetten lakosság számára értékesített állampapírok állománya – közölte az Államadósság Kezelő Központ. A Kamatozó Kincstárjegyből közel 79 milliárdnyi volt az értékesítés.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. adatai szerint júliusban 91 milliárd forinttal növekedett a lakossági állomány. Ebből az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes mennyisége 4,4 az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvények állománya 6,8 a Kamatozó Kincstárjegyeké 78,9, míg a Féléves Kincstárjegy állománya 0,8 milliárd forinttal növekedett. A Kamatozó Kincstárjegy kiemelkedő teljesítményének hátterében többek között valószínűleg az újonnan bevezetett adóintézkedés is jelentős szerepet játszott.

Az év első hét hónapjában megvalósult 426,6 milliárd forintnyi lakossági állampapír-állomány növekményből a Kamatozó Kincstárjegyekre 331,9 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 5 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvényre 67,8 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyekre együttesen 21,8 milliárd forint jut.

2013. július végére a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok teljes állománya 1412,0 milliárd forintra emelkedett. A teljes állományból a Kamatozó Kincstárjegyek 766,4 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes mennyisége 306,1 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvény 324,2 milliárd, a Féléves Kincstárjegy állománya 15,3 milliárd forintra növekedett.

Az előző havi lassuló értékesítést követően júliusban jelentősen javult a Prémium Euro Magyar Államkötvény (P€MÁK) eladása. Ebben a hónapban 44 millió euró értékben vásároltak a befektetők. A teljes állomány 1,7 milliárd euróra emelkedett a hónap végére.

2013. július végéig, a P€MÁK bevezetése óta eltelt időszak alatt 1708 millió euróra változott a teljes állomány mennyisége. Az idei hét hónap állomány-növekménye 1400 millió euró. Ebből a mennyiségből a július havi növekedés 44 millió eurót tett ki. A befektetők ebben a hónapban csupán 38 ezer euró értékben váltottak vissza a kötvényből. A teljes állományt tekintve a háztartások részaránya 14,2 százalék, a belföldi intézményi befektetőké 82,2 százalék, a külföldieké pedig 3,6 százalék. Az e havi növekményt vizsgálva a háztartások 43,8 százalék, a belföldi intézményi befektetők 55,0 százalék, a külföldiek pedig 1,2 százalék mértékben vásároltak a P€MÁK-ból.

Az első két sorozatból több lépésben összesen közel két milliárd euró került értékesítésre. A harmadik, jelenleg megvásárolható 2016/Y megnevezésű, 3,95 százalék induló kamatozású, 500 millió euró mennyiségben kibocsátott államkötvényből július végéig 81 millió euró összegben kelt el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.