BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajba került a forint – Mi történt?

A hét első felében jelentősen erősödött a forint, és érdemben a 300-as szint alá került az euróval szemben. Péntekre azonban egyértelműen megfordult a széljárás, így a hazai deviza a gyengülés felé vette az irányt. A Fed által gerjesztett "viharok" csapkodják a forintot.

Azért a Fed az úr

A forint erősödését támogatta a hét elején, hogy a nemzetközi befektetői hangulat kedvezően alakult. A kockázati étvágy növekedését támogatta, hogy Lawrence Summers – Ben Bernanke legesélyesebb kihívója – visszalépett a Fed elnöki tisztségére pályázók közül. A piacok azért örültek, mert így tovább fennmaradhat a pénznyomtatás, hiszen Summers szigorúbb monetáris politikai nézeteket vall.

A piacoknak további lendületet adott, hogy szerdán este a Federal Reserve – a várakozások ellenére – nem csökkentette a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási program keretösszegét. Az amerikai tőzsdék új történelmi csúcsra emelkedtek, és a feltörekvő piaci eszközök is profitáltak a jó hangulatból.

A forint csütörtök reggelre egészen 295-ös szintig erősödött az euróval szemben, ám innen nem tudott tovább kapaszkodni a hazai deviza. Az eufória elmúlásával a piacok újra azt találgatják, hogy a Fed mikor fog hozzá az eszközvásárlás csökkentéséhez.

Vághat még az MNB

Másrészt, a Fed döntése nyomás fokozódtak azok a várakozások, hogy a Magyar Nemzeti Bank a 3-3,5 százalékos kamatcéljának aljára csökkenti a kamatot, ami viszont mérsékelheti a forint vonzerejét.

A forint pénteken újra 299 közelébe esett az euróval szemben, ami napon belül 0,7 százalék körüli esésnek felel meg. A lengyel zloty is a forinthoz hasonló esést mutat, ám a román lej és a cseh korona stabilabban mozog.

A forintot az is gátolhatja egy nagyobb erősödésben, hogy a devizahitelesek mentőcsomagjának kérdése továbbra is a figyelem középpontjában van, és bizonytalan, hogy milyen megoldás születik.

Mentsék meg magukat

Nemrég a kormány azt mondta a bankoknak, hogy találják ki, miként mentik meg a devizahiteleseket. A kabinet arra kérte a pénzintézeteket, hogy november 1-ig a devizahitelesek javára módosítsák a szerződést.

Ám a Bankszövetség nem nagyon örült annak, hogy a kormány kimaradna a csomag összeállításából. Tegnap azt javasolta a Bankszövetség, hogy mentsék meg magukat a hitelesek, vagyis írjanak egy e-mailt a bankároknak, hogy miként képzelik el saját megmentésüket.

Egészségesebb hozamgörbe

Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy az állampapírok másodlagos piacán a hozamgörbe egészségesebbé vált. A külpiaci hangulat javulásával a rövid és a hosszú lejáratú állampapírok közötti hozamkülönbség 200 bázispont közelébe ereszkedett a korábban tapasztalt 300 bázispontról.

Ugyanakkor az is látszik, hogy az MNB kamatvágásai egyre kevésbé tudnak hatni a hosszabb kötvények mozgására, és inkább a rövidebb papírok hozamát szorítja le a jegybank.

Kedden várhatóan a 14. egymást követő alkalommal is csökkenteni fogja az irányadó rátát az MNB. A kamatvágás mértékéről azonban megoszlanak az elemzői vélemények: 10, 20 vagy 25 bázispontos lehet a csökkentés. De Matolcsyéktól egy meglepő döntés sem lenne igazán meglepő.

Csak senki nem vette a kötvényt

Egy nagyobb vágás kockázatára figyelmeztet, hogy a kialakult alacsony hozamszinten nem nagyon fogytak el az állampapírok csütörtökön. Igaz, az aukció nagyon közel volt a váratlan Fed-döntéshez, vagyis a piacnak nem volt sok ideje felfogni az amerikai jegybank semmittevését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.