BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EKB "figyelmeztető lövése" Magyarországra a devizahitelek miatt

A külföldi valutában nyújtott hitelek forintra tervezett kényszerű konvertálása elleni harcban Ausztria fontos támogatást kapott - írja a Der Standard című bécsi lap Washingtonból keltezett cikkében. Eszerint Budapest és Bécs között ismét családi perpatvar támadt. Ennek oka a külföldi valutában nyújtott hitelek újabb kényszerű forintra váltása, amivel Orbán Viktor kormányfő javítani akarja a 2014-es választások eredményét. 

A bankok attól tartanak, hogy az átváltás során keserves veszteségek érik majd őket. Ám az osztrák pénzintézetet most a viszályban fontos társat találtak, ugyanis Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke óvta Orbán Viktort a nem egyeztetett lépésektől ebben az ügyben. Draghi a rendszerkockázatok bizottságának elnökeként Ewald Nowotny, az osztrák jegybank elnöke előtt a Világbank és a Valutaalap konferenciája során kijelentette: Attól tart, hogy a lépéssel a hitelnyújtás visszaesése felgyorsulhat, ami negatívan hathatna ki a stabilitásra és a növekedésre.

Az okok, amelyek ilyesfajta elmarasztalható dolgokhoz vezetnek nem utolsó sorban abban rejlenek, hogy magas a külföldi valutában nyújtott hitelek összege, amis a hitelezett összegek 60 százalékának felel meg. Csaknem valamennyi hitelt svájci valutában nyújtották. A mindenekelőtt osztrák bankok által nyújtott frankhitelek a svájci valuta erősödése miatt nagy terhelést jelentettek az adósok számára. (Ugyanakkor 2011 szeptembere óta a svájci jegybank nem hagyja erősödi a frankot, így a devizahitelesek a forint esése okoz azóta árfolyamveszteséget – a szerk.)

A Standard szerint az osztrák bankok számára, amelyek Magyarországon a már megtörtént végtörlesztés, bankadók és más intézkedések miatt máris magas veszteségeket voltak kénytelen elkönyvelni, az újabb terhek már bizonyára több mint sok számukra. Magyarországon ugyanis az általuk kikölcsönzött összegek mennyisége 20 milliárd eurónyi.

A nemzetközi jelentőség azzal is összefügg, hogy a forinthitelekre történő átváltást a bankoknak fizikailag kellene megvalósítani. Ez pedig devizapiaci turbulenciákhoz vezethetne, és ezen felül kihathatna a Magyar Nemzeti Bank tartalékaira a Standard szerint.

Orbán az új szabályozást, amelyről eddig részletek nem szivárogtak ki, november 1-jével akarta megvalósítani, Nowotny szerint azonban Budapest megígérte, hogy az intézkedést egyezteti az európai partnereikkel - írja befejezésül Washingtonból keltezett cikkében a bécsi Der Standard.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.