BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bizalom a legfontosabb

A piaci bizalom helyreállításával a vállalati hitelállomány alakulásának jelenlegi trendje növekedésbe fordulhat – mondja Szabó István, a Citi vállalati üzletágának ügyvezető igazgatója.

– Mennyi vállalati, és azon belül kkv-hitelt terveznek kihelyezni az idén?
– A piaci trendekkel megegyezően a Citi is növekedési pályára lépett. A vállalati és kkv hitelkihelyezésünket kismértékben növeljük az idei évben.
– Ebből mennyit tesznek ki a Növekedési Hitelprogram kölcsönei?
– A Növekedési Hitelprogram első szakaszában a Citi által igényelt keretösszeg összhangban volt a Citi hazai kkv-piaci részesedésével, és a teljes összeget leszerződtük a határidőre. A második szakaszról még nem látunk teljes képet, de a program júniusi indulása hatására láthatóan számos olyan beruházási ötlet keletkezett, amelyek inkább a program második szakaszában jelennek meg a piacon hitelkereslet formájában.

– Milyen vállalkozások tudnak hitelhez jutni a NHP-ban, és melyek szorulnak ki belőle?
– Az NHP keretében a jó minősítésű ügyfelek kaphatnak hitelt, a program második szakasza elsősorban az új hitelkihelyezéseket támogatja, 10 százaléknyi portfoliórészesedést engedve a jelenlegi hitelek kiváltásának.

– Az NHP-ból kieső cégek milyen hitelhez juthatnak most hozzá? Ezek mennyivel kerülnek többe?
– Az NHP-ból kieső cégek elsősorban a bankok saját forrású konstrukcióit használhatják, ezek között kiemelném a banki finanszírozási piacon széles körben alkalmazott klasszikus folyószámlahitel konstrukciókat, amelyeket leginkább nem pontosan meghatározott célra, hanem napi likviditási szükséglet finanszírozására használnak a vállalkozások. A bankok saját forrásból kínált konstrukciói nagyságrendileg a jegybanki alapkamat mértékével, évi 3,5-4 százalékponttal drágábbak az NHP program keretében nyújtott hiteleknél.

– Ön szerint hogyan lehetne kiterjeszteni az NHP-t, hogy több cég hozzáférhessen?
– A fentiekben leírt korlátozások feloldása bizonyosan megoldaná ezt a kérdést, de véleményem szerint ennél sokkal fontosabb a piaci bizalom helyreállítása keresleti és kínálati oldalon. Ennek feltétele a hiteles, stabil gazdaságpolitika és a kiszámítható gazdasági környezet, ennek részeként viszonylag állandó és egyszerű szabályozással. Ezen túl elengedhetetlen az alacsony infláció és ennek hozadékaként az alacsony kamatszint a gazdaságban. A bizalom helyreállításával a vállalati hitelállomány alakulásának jelenlegi trendje növekedésbe fordulhat. Ennek a hatásmechanizmusnak az NHP csak egy, ám nagyon fontos eleme, amely az elmúlt 4-5 hónap alatt is már jótékony hatást gyakorolt a vállalati hitelpiac élénkülésére, a vállalkozások nyitottabbá váltak az új beruházásokra. A vállalati hitelpiac eddig tapasztalt és várható élénkülésével, továbbá annak ismeretében, hogy a válság évei alatt elhalasztott technológia beruházások több iparágban nem halogathatók tovább, a hitelpiaci stabilizálás mellett a modernizációs igény is komoly hatást gyakorol a beruházások elindulására. A megélénkült beruházások hatására növekszik a fogyasztás és elindulhat a gazdasági növekedés.

– A jegybank tervei elég ambíciózusak az NHP-val kapcsolatban, ön hogy véli, a 2 ezer milliárdos keretből mennyi fog végül a vállalkozásokhoz kerülni?
– A program kihasználtsága nagyban függ attól, hogy a program szabályai mennyire rögzítettek az elkövetkezendő hónapokra. Fontos tényező az is, hogy milyen ütemben lesznek újra elérhetők az uniós források, és élénkülnek ezzel együtt a beruházások és az ahhoz kapcsolódó beruházási hitelkereslet. Mindamellett a jelenlegi feltételek mellett nem tartjuk valószínűnek a keret kimerülését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.