BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Citi: A bizalom a legfontosabb tényező a hitelezésben

A bizalom a legfontosabb a vállalati hitelezésben - mondta Szabó István, a Citi vállalati üzletágának ügyvezető igazgatója a Világgazdaság vállalati hitelezési konferenciáján.

A kínálatban fontos szerepe van a bankok jövedelmezőségének, amikor a bankrendszer veszteséges, folyamatosan veszít a tőkéjéből, nehéz növelni a mérlegfőösszeget. A bank üzleti vállalkozás, a hitelezésnél a legfontosabb kérdés, mennyit lehet ezzel keresni. Az nem igaz, hogy a bankok degeszre keresték magukat az elmúlt években. Emellett arra is ügyelni kell, hogy a betétesek visszakapják a pénzüket.


A nem teljesítő vállalati hitelek aránya Magyarországon magas – mondta a szakember. A tőkearányos megtérülés alapján nemzetközi összevetésben is rosszul állunk. Az egyetlen pozitívum, hogy újabban már kicsit csökkennek a veszteségei. A likviditást illetően a szakember elmondta: a hitelek volumene a másfélszerese volt korábban a betétekének, jelenleg már csak 110 százalékon áll a hitel/betét arány, ami azt jelenti, a likviditás már nem korlátozza a hitelezést.


A hitelkeresletet több tényező is befolyásolhatja Szabó István szerint. Amikor egy vállalkozás beruház, megtérülést szeretne, ha bizonytalanság van, akkor nem mernek belevágni ebbe. Amikor a nagyobb gazdasági erővel rendelkező cégek növelik a saját fizetési határidejüket, az likviditási problémákat okot, igaz, ez fokozhatja is a hitelezést. Meghatározza a hitelkeresletet a GDP és az infláció is, utóbbi kedvezően alakul, alacsony a pénzromlás üteme.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.