BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelasity Radován: a kamatcsökkentés önmagában nem elég

A vállalati hitelezés folyamatosan csökken – mondta Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja, az Erste Bank vezérigazgatója a Világgazdaság vállalati hitelezési konferenciáján.

 A bankok működését ma a bizonytalanság határozza meg, példaként említette a mostani devizahiteleseket mentő csomagot, amiről reggel még azt hitték, nem lesz, később a nap folyamán viszont benyújtották. Az ilyen csomagoknak költségei vannak. A szabályozás behatárolja a bankok lehetőségeit, a tőkekövetelményeknek meg kell felelni. A szabályozások pontos hatását sem ismerik, nem tudni, mit fog hozni például a 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvétel. Magyarországon a válság előtt magas volt a régióhoz képest a hitelfelvétel, itt jelentős kiigazítás következett be, de ez szerencsére nem volt olyan rossz hatással a gazdaságra.


A bankok azt tapasztalják, sokan azért vágnak csak bele bizonyos üzletekbe, mert van mögötte állami támogatás. A bankok azt is szeretnék látni, hogy tudás, tapasztalat is van a vállalkozás mögött. Azt is szeretnék, ha maga a vállalkozás is bizonyítaná a saját elkötelezettségét a saját pénze kockáztatásával, vagyis 30-40 százaléknyi önerővel. Nem szeretik az olyan projekteket, amelyek adójóváírásokra mennek rá, és nem biztos, hogy eladhatóak.


Radován hangsúlyozta: a legnagyobb bankok közel 1000 milliárd forintnyi tőkeemeléssel finanszírozták az elmúlt években a veszteségeiket, a legnagyobb működőtőke-behozó szektor a bankszektor volt, bár egyetlen politikus sem ment szalagot vagdosni a bankokba. A szakember elmondta: a kamatpolitika nem elegendő a hitelezés felfuttatásához, a jegybank növekedési hitelprogramjával viszont mind az adósok, mind a bankok jól jártak. Az új program viszont a szakember szerint kisebb mértékben fog hatni, mint az első fázis, bár a következő időszak vállalati hitelezéséből ez a forrás sokat fog kitenni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.