BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem értik a bankok az óriásbírságot, többen is támadják a döntést

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eddig példa nélküli mértékű, összesen 9,5 milliárd forintos bírságot szabott ki tizenegy pénzintézetre, a végtörlesztés korlátozására irányuló kartell miatt. Az érintettek visszautasítják a hatóság vádjait, többen közülük bíróságon támadják meg a döntést.

A Gazdasági Versenyhivatal keddi keltezésű döntésével tizenegy pénzintézettel szemben a végtörlesztés korlátozására irányuló összehangolt magatartás miatt összesen 9,488 milliárd forint összegű bírságot szabott ki – közölte lapunkkal a hatóság. A 2011. november 23-án indult eljárásban a GVH megállapította, hogy az eljárás alá vont vállalkozások 2011. szeptember 15. és 2012. január 30. között jogsértést valósítottak meg azáltal, hogy a hitelkiváltó hitelek nyújtásának korlátozása révén a fix árfolyamú végtörlesztések csökkentése érdekében összehangolták a stratégiájukat, és ennek során üzleti titoknak minősülő információkat is megosztottak egymással.

A 9,5 milliárd forintot közelítő bírságtömegből az OTP Bank kapta a legnagyobb részt: az első számú hazai pénzügyi szolgáltatóra csaknem négymilliárdos bírságot rótt ki a GVH. Szintén komoly mértékben részesedik az összegből az Erste Bank, amelynek jelen állás szerint 1,725 milliárd forintot kell befizetnie, de a többi nagybanknak is többszáz milliós bírságot adott a versenyhivatal.

Ami a tényállást illeti: a GVH a rendelkezésére álló információk, különösen okirati bizonyítékok alapján (e-mail levelezések, belső feljegyzések) megállapította, hogy az érintett pénzintézetek egységes, átfogó terv keretében a hitelkiváltás intenzitásának csökkentése és a rögzített árfolyamú végtörlesztések visszafogása érdekében összehangolták magatartásukat.

A bírság számításánál a hivatal az egyes bankoknál a 2011-ben az ingatlanfedezetű jelzálog-hitelezésből elért kamat-, jutalék- és díjbevételek összegéből indult ki. A kiszabott bírságok közötti nagyságrendi különbségek abból adódnak, hogy a pénzintézetek ezen bevételei között jelentős különbségek mutatkoznak, és az egyes bankok jogsértésben betöltött szerepe is eltérő volt – írja a GVH közleménye. A bírság meghatározásánál egyebek mellett súlyosbító körülményként értékelte a GVH, hogy az érintett pénzintézetek többsége az összehangolt stratégiát végrehajtotta, valamint azt, hogy a vállalkozások a hazai bankrendszer legnagyobb piaci szereplői.

Az érintett bankok többsége várhatóan nem hagyja ennyiben az ügyet. Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a Gazdasági Versenyhivatal kartellbírságára reagálva az MNB konferenciáján megjegyezte: sikerült a bankszektort újabb 10 milliárd forinttal megvágni, ilyenkor viszont látni kell, ennyivel csökken a szektor tőkéje is, ami a hitelezést is csökkenti. Amikor a bankszektorra újabb terheket rónak, erre is tekintettel kellene lenni, nem biztos ugyanis, hogy a többi bank át tudja venni a megbírságolt bankok szerepét a hitelezésben.

Az OTP Bank egyébként közölte: nem követte el a GVH versenytanácsa által terhére rótt cselekményeket, a határozatban megfogalmazott megállapításokat megalapozatlannak tartja, ezért a bírósághoz fordul. Hasonlóan nyilatkozott tegnap az MKB Bank is, az Erste Banknál pedig közölték: jelenleg vizsgálják a GVH közel 100 oldalas határozatát, az esetleges jogi lépésekről később születik döntés. A bank ugyanakkor továbbra is fenntartja az eljárás során végig képviselt álláspontját, amely szerint az Erste a végtörlesztés kapcsán nem hangolta össze a stratégiáját a többi érintett bankkal,  nem osztott meg üzleti titkokat és semmilyen átfogó tervben nem állapodott meg.

Nagy vágás az állományban

A PSZÁF MTI által idézett adatai szerint 2012 februárjáig közel 170 ezer deviza alapú jelzáloghiteles család élt február végéig a fix árfolyamú végtörlesztés lehetőségével, miközben az érintett devizahitel-állomány közel negyedével csökkent. A lakosság a 2011. szeptember végén még 5600 milliárd forint jelzálogfedezetű devizahitel állományának forintban számítva valamivel több, mint 24 százalékát, devizában számítva 23,3 százalékát törlesztette kedvezményes árfolyamon.

A kiváltó forinthitelek a megvalósult végtörlesztések mintegy harmadát finanszírozták. A pénzügyi intézmények hitelállománya (a mindenkori aktuális árfolyamon számolva) összességében – a törlesztések és kiváltó hitelek eredőjeként – 1041 milliárd forinttal csökkent.

A kiváltó forinthitelek a megvalósult végtörlesztések mintegy harmadát finanszírozták. A pénzügyi intézmények hitelállománya (a mindenkori aktuális árfolyamon számolva) összességében – a törlesztések és kiváltó hitelek eredőjeként – 1041 milliárd forinttal csökkent. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.