BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétéves mélyponton a forint

A pénteki csúcs után megállt a forint gyengülése, 314-en tetőzött az EUR/HUF kurzusa. A nap során visszakorrigált az árfolyam 312-ig, ám a tér 318-ig nyitott a további forintgyengülés előtt, de a hazai fizetőeszköz túladottsága továbbra is szembetűnő - olvasható az Erste elemzésében.

Nem enyhült a hangulat a forintpiacon, pénteken új, két éves mélypont alakult ki a hazai fizetőeszközben. Az euróval szemben 314-en, a dollár ellenében 233-on tetőzött az árfolyam. Jelenleg 312,5 forintot kell fizetni egy euróért, míg a dollár 231,5-nél jár. Egyelőre nem látszik, hogy megállna a gyengülés, középtávon azonban visszarendeződésre számíthatunk, amit a rekord magas folyó fizetési mérleg többlet és a beáramló EU pénzek is támogatnak.

A pénteki mínuszos nyitást követően felfelé vették az irányt a tengerentúli indexek, majd a kereskedés utolsó óráiban ismét lefelé fordultak, és a negatív tartományban fejezték be a kereskedést (Dow -0,94%, Nasdaq -0,46%, S&P500 -0,62%). Eséssel indult a kereskedés a nyugat-európai börzéken is, de az utolsó órákban megfordultak az árfolyamok és emelkedés indult, ennek ellenére nem sikerült teljesen ledolgozniuk a veszteséget és mérsékelt mínuszban zártak az indexek (FTSE100 -0,44%, DAX -0,72%, CAC40 -0,34%). A WTI kőolaj ma reggel 97,2 dollárra esett azoknak a félelmeknek köszönhetően, hogy lassul a kínai gazdaság növekedése.

A legutóbbi kínai adat azt mutatta, hogy az ipari termelés 6 havi mélypontra zuhant. Az olaj árára negatívan hatott az észak-amerikai kontinensen tapasztalható melegebb időjárás is. Az arany 1,243 dolláron volt ma reggel, lényegében alig változott a jegyzése. A globális feszültségek növekedésére számítva számos fedezeti alap nyitott vételi pozíciót az elmúlt hetekben az aranyban. Az emelkedő trend törését követően jelentősen erősödött a dollár, aminek hatására az EUR/USD árfolyam 1,3555-ről 1,3486-ig esett. A technikai kép alapján 1,34-ig tovább folytatódhat az árfolyam erősödő trendje, amit a befektetők kockázatkerülő magatartása is támogathat. A Nikkei index csaknem 2,0%-os eséssel kezdte a hetet, míg a shanghai és a hongkongi tőzsde továbbra is zárva tartott a holdújév kapcsán. A HSBC által publikált ipari PMI adatokat követően a kínai statisztikai hivatal által közzétett PMI adat is visszaesésről tanúskodik. A decemberi 54,6 pontról 53,4 pontra esett vissza a beszerzési menedzser index értéke. A szolgáltató szektorban 51,5 pontra esett az index értéke. Thaiföldön előrehozott választást tartottak vasárnap, azonban a választási körzetek tizedében megzavarták a szavazást, így itt valószínűleg meg kell majd ismételni azt, így továbbra is marad a feszült belpolitikai helyzet. Alapvetően negatív hangulat uralkodik a határidős piacokon ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének januári értéke 81,2 pont lett, ami nem okozott meglepetést, mert megfelelt a vártnak. Chicago-i PMI 59,6 pontra csökkent a várt 59,8 pont helyett.

Az euróövezeti munkanélküliségi ráta 12% volt januárban, ami megfelel az egy hónappal korábbi értéknek, de jobb, mint a 12,1%-os várakozás. A monetáris unió maginflációja 0,7%-ra csökkent januárban az előző havi 0,8%-ról és a 0,9%-os várakozásnál is kedvezőbb az adat.

Közel 7 éves csúcspontra, 57,9 pontra ugrott a GKI Magyarországra vonatkozó beszerzési menedzser indexe a decemberi 50,5 pontról. A mutató azonban igen volatilis, tavaly januárban még ennél is nagyobb megugrást láthattunk, így csak óvatosan mernénk túlzottan optimista következtetést levonni belőle.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.