BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétéves mélyponton a forint

Tovább gyengült a forint, új kétéves csúcs született az EUR/HUF kurzusában, most 314 az árfolyam. A technikai kép a forint szempontjából igen negatív, a gyengülésben a következő megálló 318-nál lehet, innen jöhet korrekció - írja az Erste elemzése.

A keddi MNB-döntés óta megállíthatatlanul gyengül a forint, új kétéves mélypont született az euróval szemben, de a dollár ellenében is 229 fölött jár a hazai fizetőeszköz. Középtávon tartjuk a kedvező kilátást, a rekordmagas folyó fizetési mérgleg többlet és a befolyó EU-pénzek nyomán. Rövidtávon azonban még elképzelhető új mélypont, kérdés, hogy az MNB milyen árfolyamszinten avatkozik be.

A kötvénypiacon további hozamemelkedést látni, az MNB 15 bázispontos kamatcsökkentése óta már 20 bázisponttal emelkedett a 10 éves állampapír hozam, jelenleg 6,21 százalékon kereskednek e papírokkal. Ma az ÁKK 57 milliárd forint értékben kínál 3, 5 és 10 éves lejáratú kötvényeket. A hangulat nem túl kedvező az aukcióhoz, 11:30-kor derülnek ki az eredmények.

Nemzetközi helyzetkép:

Korrigált a dollár árfolyama az elmúlt napok erőteljes gyengülését követően, aminek eredményeként az EUR/USD árfolyam 1,3759-ről 1,3733-ra csökkent a tegnapi kereskedésben, reggel viszont ismét emelkedésnek indult a devizapár árfolyama, így 1,375-ös érték közelében kereskednek vele. Rossz napjuk volt tegnap a tengerentúli börzéknek, bár nyitás után sikerült rövid ideig emelkedniük a piacoknak, de hangulat gyorsan elromlott és zárásig zuhantak az indexek (Dow -0,55%, Nasdaq -0,81%, S&P500 -0,64%). A nyugat-európai börzék oldalaztak a tegnapi kereskedésben (DAX 0%, CAC40 0,24%). A WTI kőolaj ma reggel 103,3 dolláron állt, a további erősödés annak ellenére történt, hogy nagyon gyenge kínai termelési adat látott napvilágot. A piacon azonban továbbra is erős a spekuláció, hogy további WTI erősödés lesz, mivel erős a helyi kereslet, az infrastruktúra pedig lehetővé teszi, hogy egyre több terméket lehet elszállítani az USA közepéről. Az arany 1315 dolláron állt ma reggel, nem volt lényeges változás. Az arany árát tartja a félelem, hogy egy jelentős eszközár esés következik be, ami ellensúlyozza a Fed likviditásszűkítő lépéseit. Negatív hírekre zuhant Ázsia, a Nikkei 2,2 százalékot, a Hang Seng 1,2 százalékot zuhant, miközben a Shanghai indexnek a negatív hangulat ellenére sikerült 0,1 százalékot emelkednie.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Tegnap este jelent meg a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve, a jegybankárok között abban alakult ki vita, hogy a 6,5 százalékos munkanélküliségi ráta elérésekor milyen iránymutatást fogalmazzon meg a Fed az alapkamatot illetően. Egyelőre nincsen konszenzus az első kamatemelést illetően. A kötvényvásárlási programmal (QE3) kapcsolatban viszont továbbra is egyetértenek a jegybankárok, folytatódhat a program szűkítése, ha nem változnak meg lényegesen a piaci körülmények.

A HSBC előzetes kínai beszerzési menedzser indexe 48,3 pontra esett februárban, szemben a januári és a várt 49,5 pontos értékkel. A kínai jegybank bejelentette, hogy repo keretében újabb 60 milliárd jüan, kb. 10 milliárd dollárnyi likviditást von ki a pénzpiacokról. A hét során korábban már 17,8 milliárd dollárnyi likviditást is kivont a jegybank a piacról.

A japán külkereskedelmi egyenleg januárban 10 éves mélypontra esett 2790 milliárd jenes hiánnyal, a deficit jelentősen meghaladta a várakozásokat. Ennek oka, hogy az export a várt 12,7 százalék helyett csak 9,5 százalékkal emelkedett, miközben az import a várt 22,7 százalék helyett 25,0 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Az import megugrásának fő oka a gyenge jen és a magas energiaköltségek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.