BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot erősödött a forint

Nagyot erősödött tegnap a forint, már 309 alatt jár az EUR/HUF kurzusa. Trendfordulóról ugyan még mindig nem beszélhetünk, de megnőtt a valószínűsége, hogy innen inkább lefelé mozdul az árfolyam. A következő támasz szint 304-nél állhatja útját a forinterősödésnek - vélik az Erste elemzői.

A forint a vezető devizákkal szemben jelentősen felértékelődött, 308,7 az euróval szembeni árfolyam, míg a dollárért 228,5 forintot kell adni. Ez egybevágott az egyéb feltörekvőpiacokon is látható folyamatokkal, de a forint tegnapi szárnyalása még így is kiugró volt. Magyarország erős folyó fizetési mérleg többlete és befolyó EU pénzei középtávon várhatóan tovább erősítik a forintot, a 300-304-es sávba visszatérhet a hazai fizetőeszköz.

A kötvénypiacon is némileg enyhült a hangulat, a rövid hozamok azonban még mindig jóval a két héttel ezelőtti mélypontjuk felett mozognak. Az ÁKK tegnap a kevezőtlen külpiaci hangulat ellenére rendkívül sikeres aukciót tartott, a meghirdetett 60 milliárd forinttal szemben 80 milliárd forint értékben adott el 3 hónapos diszkontkincstárjegyeket. Az aukciós hozam is jobban alakult, mint várható volt, átlagosan 3,15 százalékon mentek el a papírok. Ez a hétfői 6 hetes DKJ aukció 3,4 százalékos hozamához viszonyítva igen jó eredmény, kérdés, hogyan alakul majd a csütörtöki kötvénykibocsátás.

Nemzetközi helyzetkép:

A hétfői zuhanás után tegnap pozitív korrekció indult a tengerentúli börzéken, és mérsékelt emelkedéssel zártak a piacok (Dow 0,47%, Nasdaq 0,86%, S&P500 0,76%). Tegnap ünnepelte 10 éves születésnapját a Facebook, az árfolyam 2%-os emelkedéssel fejezte be a kereskedést. A nyugat-európai piacokon azonban rossz hangulat uralkodott, egyedül a párizsi börze zárt pluszban a fontosabb tőzsdék közül (DAX -0,64%, FTSE100 -0,26%, CAC40 0,23%). A WTI kőolaj ára ma reggel 97,7 dolláron állt, az emelkedés elsősorban a melegebb USA időjárásnak köszönhető, mivel csökkentek a fűtőolaj készletek. Az arany ezzel szemben változatlan maradt, az árfolyam 1,255 dollár körül mozgott. A piac a Fed döntéseit és a piaci hangulatot nézi elsősorban, jelentős hír nem látott napvilágot. A piacbefolyásoló erővel bíró makroadatok hiányában az EUR/USD árfolyamában csak minimális volt az elmozdulás, ma reggel azonban ismét erősödni kezdett a dollár, melynek hatására 1,35 környékén alakul az árfolyam, ami a technikai kép alapján a következő napokban a 200 napos mozgóátlag 1,3486-os értékéig csökkenhet a devizaárfolyam. A Nikkei 1,2 százalékot emelkedett, a Hang Seng index 0,4 százalékot esett, a shanghai tőzsde pedig továbbra is zárva tart és csak pénteken fog újrakezdődni a kereskedés. A hongkongi tőzsdén gyengén teljesítettek a casino társaságok, miután Makaóban januárban csak 7 százalékkal növekedtek a bevételek az előző év azonos időszakához képest, míg decemberben 18,65-os volt a növekedés. A határidős indexek mínuszban tartózkodnak ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A richmondi Fed-elnök, Jeffrey Lacker szerint a következő hónapokban is folytatódhat az eszközvásárlási program csökkentése, és szerinte egy-két rosszabb adat miatt nem fog változni a Fed véleménye. A Kongresszusi Költségvetési Iroda szerint idén 3 százalék alá süllyedhet az Egyesült Államok költségvetési hiánya, amire 2007 óta nem volt példa. Az USA ipari rendelésállománya a vártnál kisebb visszaesést mutatott decemberben, 1,8 százalék helyett 1,5 százalékos zsugorodást publikáltak.

Fontos makrogazdasági adatok érkeznek ma délután, az amerikai ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index januári értékét és januári foglalkoztatottsági adatokat is publikálnak. Az eurózónában szolgáltatói beszerzési menedzser indexet publikálnak.

A KSH közleménye szerint a kiskereskedelmi forgalom tavaly decemberben éves összehasonlításban 1,8 százalékkal nőtt, ami számottevő lassulást jelent a novemberi 4,9 százalékos növekedés után.Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,7, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,9 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene.

A hvg.hu információi szerint az Európai Bizottság hamarosan elindítja a vizsgálatot a Paks II projekt ügyében, ami szerintük versenyjogi kérdéseket is felvet. A 10-12 milliárd euró értékű beruházás sok fontos részlete még nem ismert, annyit lehet tudni, hogy orosz-magyar államközi hitelből finanszíroznák a 20 éves projekt 80 százalékát. Ennek feltételei azonban továbbra sem ismertek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.