BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A holnapi jegybanki kamatdöntésre vár a forint

A múlt heti hangulatjavulás is gyorsan tovaszállt, ismét 312 felett mozog az EUR/HUF kurzusa a pénteki gyengülés után. A technikai kép továbbra sem kedvező, amennyiben felfelé törik ki a háromszög alakzatból az árfolyam, úgy 318-ig emelkedhet - írja az Erste elemzése.

Jelentősebben gyengült pénteken a forint árfolyama, az euróval szembeni kurzus 313 fölé emelkedett. A mai nyitásban kisebb forinterősödés látszik a kissé javuló piaci hangulat nyomán. Rövid távon a holnapi kamatdöntésre figyelhet a forintpiac.

Az állampapírok másodpiacán pénteken kissé felfelé korrigáltak a kötvényhozamok, de heti szinten hozamcsökkenés történt. Ma már nem lesz likviditási DKJ aukció, kedden 3 hónapos, csütörtökön pedig 12 hónapos DKJ-ket kínál megvételre az ÁKK.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon kétnapnyi dollárerősödést követően megállt az eső trend az EUR/USD árfolyamában, ami jelenleg 1,38-as árfolyam közelében áll. Az árfolyam a 20 napos mozgóátlag 1,3819 és a 30 napos mozgóátlag 1,3779-es értéke között helyezkedik el, és ma várhatóan a mozgóátlagok által határolt tartományon belül fog alakulni. A tőzsdéken a Nasdaq 0,98%-ot, az S&P500 0,27%-ot, a Dow pedig 0,17%-ot csökkent a pénteki kereskedésben. A DAX 0,5%-ot, a CAC40 0,16%-ot emelkedett, miközben a FTSE MIB 0,58%-ot csökkent. Ázsiában a Nikkei 1,8%-ot, a Hang Seng 1,7%-ot, a Shanghai index pedig 1,0%-ot emelkedett. 8 hónapos mélypontra esett a kínai előzetes március havi HSBC PMI index. 48,1 pontos értéke elmaradt a várt 48,7 ponttól és a múlt havi 48,5 ponttól is. A gyenge adat azonban emelkedést váltott ki a részvénypiacokon, ugyanis ráerősített azokra a spekulációkra, hogy a kínai kormány gazdaságösztönző programot indítson. A kínai bankok jellemzően több mint 1%-ot emelkedtek, amiben nagy szerepe van annak, hogy péntek késő délután az értékpapír felügyelet további információkat tett közzé a régóta várt elsőbbségi részvénykibocsátás lehetőségével kapcsolatban. Az árupiacon a WTI ma reggel 99,5 dolláron állt, a gyenge kínai adat ellenére nem esett jelentősen az árfolyam.  A piac kíváncsian várja, hogy vajon milyen szankciók léphetnek életbe Oroszországgal szemben. Az igazán komoly érvágás az olajvásárlások korlátozása lehet, ami emelheti az olaj árát, erre azonban gazdasági okok miatt kevésbé hajlandó a nyugati világ. Az arany 1.325 dolláron állt. A FED múlt heti döntése, mely szerint korábban történhet a kamatok emelése, negatívan hatott az árra.  Az amerikai határidős indexek a pozitív, míg az európai indexek többsége a negatív tartományban van ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Korrigálni kényszerült a Fed a néhány napja megjelent banki stressz teszt eredményét. A változtatás a vizsgált bankok körülbelül felét érinti, és jellemzően kismértékű pozitív változtatások történtek, aminek eredményeként a bankok a korábban becsült 77 milliárd dollárnál nagyobb osztalékot fizethetnek.

James Bullard indokolatlannak nevezte a piacok viselkedését Janet Yellen szerdai beszédét követően, ugyanis annak szerinte nem kellett volna meglepetést jelentenie a piaci szereplők számára.

Ukrajna pénteken aláírta a társulási megállapodást az Európai Unióval. A mostani megállapodás politikai vonatkozású, de az elnökválasztást követően aláírnák a szabadkereskedelmi egyezményt is. Dimitrij Medvegyev az orosz nemzetbiztonság ülésén javasolta, hogy mondják fel a harkivi megállapodást, ami kedvezményes gázárat biztosít Ukrajna számára. Az Európai Unió kibővítette a vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással sújtott orosz magánszemélyek listáját.

Heti kitekintő:

USA: elsősorban ingatlanpiaci adatokat publikálnak az előttünk álló héten. Kedden az S&P Case-Shiller házárindex decemberi számait, az új lakás értékesítések februári adatait, illetve a Conference Board fogyasztói bizalmi indexének márciusi értékeit teszik közzé. Szerdán a tartós cikkek rendelésállományának februári adatait teszik közzé. Csütörtökön a szokásos heti munkanélküliségi statisztikák mellett a tavalyi negyedik negyedéves GDP végső számait publikálják. Emellett még a függőben lévő lakásértékesítések februári számaira fog figyelni a piac. A hét pénteken a személyes jövedelmek és a személyes kiadások februári, valamint a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének végleges márciusi adataival zárul.

Eurózóna: ma a Markit feldolgozóipari BMI indexek, holnap pedig a német IFO üzleti bizalmi index márciusi értékei lesznek a figyelem fókuszában. Ez utóbbira vonatkozóan a piaci konszenzus kisebb lassulást vár a februári csúcsértékhez viszonyítva.

Magyarország: Kedden a jegybank kamatmeghatározó ülést tart. Várakozásunk szerint jelenlegi szintjén, 2,70 százalékon hagyja a Monetáris Tanács a jegybanki alapkamatot. A piac véleménye azonban megosztott, sokan további 10 bázispontos kamatcsökkentést várnak. Szerintünk viszont két monetáris tanácstag március közepi nyilatkozata elég erős indikációt nyújt arra vonatkozóan, hogy ebben a hónapban már megállhat a kamatvágási ciklus.

A kamatmeghatározó ülés mellett egy fontos makroadat is lesz a héten: pénteken teszi közzé a KSH a december-februári foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.