BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jegybanki iránymutatásra várnak

Tegnap a DAX index volt a leggyengébb részvényindex a világon! Persze az is igaz, hogy az általunk látni vélt formáció alapján nyugodtan leeshetett az index a 9200 pont környékére, ahol el is ficánkolhat egy kis ideig - írja az Erste elemzése.

Azért meglepő és félelmet keltő a DAX gyengesége, mert amúgy az értékelések azt mutatják, hogy az egyik legalacsonyabban értékelt index, azaz a legnagyobb emelkedési potenciállal kellene rendelkeznie. Ráadásul szerintünk egy esetlegesen eldurvuló orosz-európai (amerikai) helyzet, amely alatt mi keményebb gazdasági szankciókat értünk egymás felé sem okozna feltétlenül hatalmas károkat a német gazdaságban. Vagyis ezért félelmet keltő a viselkedés, mert nincs összhangban a fundamentális világképünkkel. Technikailag a tegnapi csökkenés még rendben van, de a 9200 körüli értékről hamarosan fordulni kellene az indexnek, és erőteljes emelkedést kellene bemutatnia ahhoz, hogy a viselkedése összhangban legyen a világlátásunkkal. Ha nem ez történik, akkor valamit nem látunk, amit a piac igen. A piac pedig általában nem szokott tévedni, vagy ha igen, akkor sem érdemes szembe menni vele. Mindenesetre a DAX ma megpróbál majd emelkedni, és valószínűleg sikerülni is fog neki. Ez szerintünk igaz lesz a BUX indexre is.

USA:
- A Dow 0,16%-ot, a Nasdaq 1,19%-ot, a S&P 500 index értéke pedig 0,51%-ot esett tegnap.
- Vegyesre sikerültek a tegnapi amerikai makroadatok, a Chicagói Fed index 0,14 pontos értéke minimálisan felülteljesítette a 0,08 pontos várakozást, ugyanakkor a feldolgozóipari beszerzési menedzser index 55,5 pontos értéke negatív meglepetést jelentett a múlt havi 57,1 pontos értékhez és az 56,5 pontos várakozáshoz képest.
- A legfrissebb találgatások szerint az Apple nyár végén, ősz elején mutathatja be az iPhone 6-ot.
- Ma délután több makroadatot is publikálnak az USA-ban: 14.00-kor az S&P/Case-Shiller házárindex értékét, aminek januári értékében a korábbi 165,69 pontot követően visszaesést, 165,73 pontot várnak.
- Az új lakásértékesítések februári alakulását 15.00-kor publikálják. Az előrejelzések szerint 445 ezer lakást értékesíthettek a hónapban, ami hó/hó alapon 4,9%-os visszaesést jelentene.
- Ma jelenik meg a Richmondi Fed feldolgozóipari indexének márciusi értéke is, ami a múlt havi -6 pontot követően 4 pontra emelkedhet.

Európa:
- A DAX 1,65%-ot, a CAC 40 1,37%-ot, a FTSE 100 pedig 0,57%-ot zuhant tegnap.
- Tegnap hivatalosan is bejelentették, hogy idén nem tartják meg a G8 találkozót Szocsiban, helyette Oroszország kizárásával fognak egyeztetni a vezető hatalmak.
- Javában zajlik a krími-félsziget oroszosítása. Ukrajna bejelentette, hogy maradék csapatait is kivonja a félszigetről, közben tegnaptól már az orosz rubel is hivatalos fizetőeszköznek számít Krímben és az állami alkalmazottak bérének, valamint a nyugdíjak kifizetése is ebben történik.
- Barack Obama tegnap ismételten elítélte Oroszországot a krími akcióért, azonban újabb konkrét szankciókat nem említett meg.
- Kisebb csalódást okoztak a tegnap reggel megjelent előzetes márciusi német PMI adatok, ugyanis az ipar esetében a várt 54,5 pont helyett 53,8 pont lett az index értéke, míg a szolgáltató szektorban a várt 55,5 ponttal szemben mindössze 54,0 pont lett a PMI értéke.
- Az euró zónás beszerzési menedzserindex adatok lényegében hozták a várakozást. Az iparnál az előzetes márciusi adat a vártnak megfelelően 53,0 pont lett, míg a szolgáltató szektor esetében a PMI 52,4 pontos értéke kissé alulmúlta a várt 52,6 pontot.
- Ma délelőtt 10 órakor az IFO üzleti hangulatindex márciusi értéke jelenik meg Németországban, amitől a múlt havi 111,3 pontos érték után némi visszaesést követően 110,9 pontot várnak.
- A Fitch Moszkva, Szentpétervár valamint 15 oroszországi bank hitelminősítését is negatív kilátásra rontotta le, miután korábban ugyanezt tette az orosz állam besorolásával is.

Olaj, arany:
- A WTI 99,4 dolláron állt ma reggel. A növekvő készletadatok és a kínálat volt a csökkenés hátterében. A befektetők és spekulánsok szerint ismét nőhetnek az USA nyersolaj készletei, 10. hete egyhuzamban, ami az olajár csökkenését okozhatja.
- Az arany 1,315 dollárig süllyedt. Az ukrán szituáció (további szankciók bevezetése) ideiglenesen emelt az áron, de a befektetők szemében a fő kérdés továbbra is a Fed politikája. A múlt heti Janet Yellen kommentár továbbra is érezteti a hatását, vagyis, hogy a Fed az eredeti tervekhez képest korábban emelheti kamatait.

Devizák:
- A forint meglehetősen nyugodt hangulatban várja a ma délutáni kamatdöntést, amitől a piaci szereplők többsége 10 bázispontos kamatcsökkentést vár, vagyis 2,6%-ra csökkenne az alapkamat. A kamatvágáson túl arra lehet számítani, hogy a jegybank igyekszik egyfajta iránymutatást adni a kamatpálya jövőjét illetően. Tegnap óta nem történt jelentős elmozdulás az EUR/HUF értékében, ami a tegnap reggeli 313,09-es értéket követően ma reggel 312,8 környékén alakul.
- Kissé a 20 napos mozgóátlag fölé tudott emelkedni az EUR/USD árfolyama a tegnapi kereskedésben, ugyanis 1,3839-ig emelkedett a devizapár értéke a reggeli 1,3792-es értékről, és ezzel kitört a 20 és a 30 napos mozgóátlag közötti meglehetősen szűk tartományból. A reggeli órákban a 20 napos mozgóátlag 1,3825-ös értékének visszatesztelésével próbálkozhat a devizapár.

Távol-Kelet:
- A Nikkei 0,4%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot, a Shanghai index 0,1%-ot veszített értékéből a ma reggeli kereskedésben.
- Japán az Ukrajnának szánt támogatását a korábbi 100 milliárd jenről 150 milliárd jenre (több mint 1 milliárd euróra) emelte.
- Fontosabb makroadat nem jelent meg ma Ázsiában.

Határidős piacok:
- Az amerikai határidős indexek (Dow, S&P, Nasdaq) a negatív tartományban vannak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutatnak, de a DAX például pluszban van.

Vállalati hírek:

- Április 24-én tartja éves rendes közgyűlését a Richter. A napirenden a szokásos pontok szerepelnek. A menedzsment 57 forintos részvényenkénti osztalék kifizetését javasolja.


- Április 30-án tartja közgyűlését a PannErgy. A napirenden a szokásos pontok szerepelnek. Osztalékjavaslatról nincs szó a közleményben, de mi nem számítunk osztalékfizetésre.


- Az ANY Biztonsági Nyomda két fő tulajdonosa, Erdős Ákos és Erdős Tamás 1,7 millió, illetve 1 millió darab részvényt transzferált át egy tulajdonukban álló céghez. A lépés technikai jellegű, hiszen közvetett részesedésük az ANY Biztonsági Nyomdában nem változott.

- A BASF két bejelentést is tett ma: (i) Lezárta a tranzakciót a MOL-lal az Északi-tengeren. A 100%-os BASF leány Wintershall 14 kutatás-termelési licencet ad el a MOL-nak 375 millió dollárért. A tranzakció már hónapokkal ezelőtt tudott volt, így semmilyen árfolyam hatása sincs sem a MOL-ra, sem a BASF-re. (ii) A másik hír szerint a BASF a Total-lal üzembe helyezte tizedik kemencéjét a Port Arthur-i gőzkrakkoló gyárában. A vegyipari üzemet 60 százalékban a BASF, 40 százalékban a Total birtokolja. Az új kemencének köszönhetően az éves etilén termelő kapacitás több mint 1 millió tonnára növekszik. Az etilén gyár (olyan mint a TVK csak nagyobb) az olcsó alapanyag (amely szerintünk olcsó palagáz) 85 százalékából etilént készít. A hír pozitív, de szerintünk nincs jelentős hatással a cég értékelésére. Mindenesetre a tegnapi nagy esést követően az árfolyam moderált emelkedést mutat.

- A BofAML a korábbi semlegesről vételre javította a BMW részvények besorolását. Tegnap a Deutsche Bank 71 euróról 103 euróra növelte a BMW célárát, míg a Bankhaus Lampe 80-ról 100 euróra növelte célárát.

- A BNP Paribas tegnap befektetői tájékoztatót tartott. A BNP előrejelzése szerint a kockázattal súlyozott mérlegfőösszeg (RWA) 2016-ig évesített 3%-kal növekedhet, ami fordulatot jelent, ugyanis az elmúlt években a bankszektorban és a BNP Paribas-nál is az RWA csökkentése volt a fő trend. A BNP előrejelzése szerint a bankcsoport EPS-e 2016-ig legalább évi 12%-kal növekedhet, ami lényegében megegyezik a piaci várakozásokkal. Kimondottan nagy növekedésre számítanak Törökországban, ahol 15%-os árbevétel növekedésre számítanak. A BNP egyúttal bejelentette az Ukrajnára vonatkozó „vészforgatókönyvét” is, ami szerint 2015-ig 1600 főt bocsátanának el a jelenlegi közel 7000 főből, ha nem rendeződik a helyzet az országban. Ukrán leányvállalatának, az Ukrsibbank-nak 1,6 milliárd eurós hitelállománya volt év végén, ami már szűkülést jelent. Eddig már 84 fiókot bezártak.

- A Daimler bejelentette, hogy teherautó üzletágának jól indult az idei év Afrikában, ugyanis az első két havi értékesítés megduplázódott a tavalyi évhez képest. A hír pozitív, ugyanakkor az afrikai piac nem igazán jelentős a Daimler esetében, így jelentős árfolyamhatásra nem számítunk.

- A Siemens bejelentette, hogy 264 millió dollár értékben hajt végre befektetéseket Nagy-Britanniában annak érdekében, hogy növelje szélturbina kapacitásait. A mostani beruházással a Siemens körülbelül 1000 új munkahelyet fog teremteni. A cég megítélése szerint a brit környezet (földrajzi és politikai értelemben is) támogatja a szélkerekek elterjedését. Az elmúlt két évben a szélenergia termelő kapacitások megduplázódtak Angliában, tavaly az európai kapacitások fele Nagy Britanniában jött létre, így indokolt a Siemens most bejelentett beruházása, hogy a termelést minél közelebb igyekszik vinni a kereslethez. Az üzemben a termelés előreláthatóan 2016-ban fog megkezdődni. Jelenleg a világ két legnagyobb létező szélerőmű parkja is Nagy Britanniában található (London Array: 630 MW, Greater Gabbard 504 MW kapacitás). Mindkettő esetében a Siemens szélkerekeit használják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.