BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nagy kérdés az, hogy az oroszok továbbmennek-e

Megszülettek a szankciók, amelyek néhány ukrán, krími és orosz embert érintenek, vagyis vannak szankciók, meg nem is. A nagy kérdés jelen pillanatban, hogy az oroszok tovább mennek-e. Reményeink szerint itt megállnak, legalábbis ezt mondta még múlt héten az orosz külügyminiszter - írja az Erste elemzése.

Azért sem tűnik valószínűnek a továbbnyomulás Ukrajnában, mert a többi olyan területen, ahol oroszok élnek, kisebbségben vannak. Vagyis ott már tényleg komoly katonai akciónak kellene bekövetkeznie, és valószínűleg komolyabb szankciókkal kellene Oroszországnak szembenéznie.

Az indexek az „adj a várakozásra, vegyél az eseményre” üzemmódból a második fázist valósították meg. A tegnapi nagy emelkedést követően ma valamiféle bizonytalankodást, csökkenést várunk a nap elején, amely a nap vége felé újra emelkedésbe csaphat át.

USA:
- Tegnap már nyoma sem volt a rossz hangulatnak a börzéken, a tengerentúli indexek zárásig emelkedtek (Dow 1,13%, Nasdaq 0,81%, S&P500 0,96%).
- A Dow Jones összes komponense emelkedéssel zárta a kereskedést, a nap nyertesei a Boeing (2%) és az IBM (1,8%) voltak.
- Az ipari termelés 0,6%-kal bővült februárban az Egyesült Államokban a korábbi 0,2%-os zsugorodást követően. Az adat pozitív meglepetés volt, mert a piac csak 0,1%-os növekedést várt.
- A New-Yorki Fed feldolgozóipari indexe 5,61 pontra emelkedett márciusban, ami javulás az előző havi 4,48 ponthoz képest, de elmarad a 7 pontos piaci várakozástól.
- A Moody’s a korábbi „B3” kategóriából 1 fokozattal Caa1 kategóriába csökkentette Argentína államadósság besorolását.
- Kiadott építési engedélyek számát és megkezdett lakásépítéseket publikálnak ma a tengerentúlon.
- Ma kezdődik a Fed kétnapos kamat meghatározó ülése, így holnap este kiderülhet, hogy folytatódik-e az eszközvásárlások kivezetése, vagyis csökkenti-e újabb 10 milliárd dollárral a programot a Fed.

Európa:
- A nyugat-európai börzéken is jó hangulat uralkodott és látványos emelkedéssel zárták a piacok a kereskedést (FTSE100 0,61%, DAX 1,38%, CAC40 1,32%).
- Eurózónás és német márciusi ZEW indexet publikálnak 11 órakor.

Olaj, arany:
- A WTI ma reggel 98 dollár körül volt a legközelebbi határidőre, ami közel egy dolláros esést jelent a tegnapi 98,8 dollár körüli szintről. A kereskedők elsősorban a kínálat növekedése miatt számítanak alacsonyabb árra. Az USA készletei az előrejelzések szerint 2,6 millió hordóval nőttek, miközben a piac aggódik a keresleti oldal gyengülése miatt is. A kínai adatok ugyanis azt sugallják, hogy a keleti ország keresletnövekedése megtorpanhat, ami szintén gyengíti a világpiaci árat.
- Az arany 1.360 dollár alá esett, mivel jelentősen csökkent az ukrajnai események továbbgyűrűzésének esélye. A piaci szereplők arra is számítanak, hogy a Fed esetleg változtat politikáján és lassabban vonja ki az eszközvásárlást, mint arra korábban számítani lehetett.

Devizák:
- A dollár tovább gyengült a tegnapi kereskedés során, az 1,389-es nyitást követően 1,392-ig emelkedett az árfolyam. A reggeli kereskedésben mérsékelt dollárerősödés látható, de az EUR/USD emelkedő trendje továbbra is töretlen.
- A forint 311,5-ig erősödött az euróval szemben a tegnapi kereskedés során, amit mérsékelt forintgyengülés követett a reggeli órákban 312,4-ig.

Távol-Kelet:
- Viszonylag jó hangulatban telt a kereskedés a távol-keleti börzéken, a kínai piacok mérsékeltebb, míg a japánok 1% körüli pluszba lendültek (Nikkei 0,93%, Hang Seng 0,35%, Shanghai 0,07%).
- A jó hangulat részben a tegnap esti wall street-i emelkedésnek köszönhető, illetve a múlt heti mélyrepülés után már várható volt a korrekció.
- A japán gépipari rendelésállomány az előzetes adatot minimálisan felülmúlva 26,1% bővülést mutatott éves alapon.
- A hajnali órákban a kínai ingatlanpiacról láttak napvilágot adatok. A nagyvárosok nagy részében továbbra is emelkednek az árak, de az előző hónapban már nőtt a csökkenő árakat mutató városok száma.

Határidős piacok:
- A határidős indexek közül a Dow nem változott, az S&P és a Nasdaq minimális mínuszban van, míg az európai határidős indexek, köztük a DAX szintén a negatív tartományban van ma reggel.

Vállalati hírek:

- Az alkotmánybíróság tegnapi döntésének értelmében:
- A parlament kivételes esetben módosíthatja a meglévő devizahitel szerződéseket
- A kormánynak ki kell dolgozni a fogyasztóvédelem kereteit
- Az alkotmánybíróság speciális esetekben vizsgálhatja, hogy a bírósági döntés alkotmányellenes-e
- Az alkotmánybíróság nem jogosult a devizahitel szerződések módosítására
Korábban több bíróság is vizsgált devizahitel-szerződéseket, de szinte minden esetben érvényesnek mondta ki azokat, csak kis változtatásokat kellet azokon alkalmazni. Úgy véljük, hogy a kormány megvárja a Kúria döntését is. A Kúria ugyanakkor az Európai Bíróság döntésére vár, amely heteken, de inkább hónapokon belül születhet meg. Így a kérdéssel szerintünk az április 6-i választások után felálló új parlament fog foglalkozni, amely még hónapok múlva lesz. Összességében a szituáció alapvetően nem változott. Ráadásul a törvényhozónak a döntés során minden szereplő (ügyfél és bank) érdekeit is figyelembe kell venni. Így a döntésnek nem volt árfolyamhatása sem az OTP-re, sem az FHB-re. A részvényárak az általános piaci hangulatnak megfelelően emelkedtek.


- A PannErgy elindította a Miskolci Geotermikus Projekt második fázisának kivitelezését. A projekt a belvárost és az egyetemet látja el távhővel a következő fűtési szezontól. Ezzel (30 MW) elérik az éves 780.000 GJ hőértékesítést. A kivitelezés a tervezett ütemben halad, így árfolyamhatásra nem számítunk.


- Az Axa-t 20 millió dollárra büntette a New York-i szabályozó hatóság, mert megváltoztatta a szabályokat néhány nyugdíj termékén, anélkül, hogy előtte értesítette volna a hatóságokat. A befektetési stratégia megváltoztatása fixálta néhány korábban eladott változó annuitás pénzáramát. A 20 millió dollár részvényenként 1 cent, vagyis kisebb mint a napi volatilitási tartomány. A részvény így nem is reagált a hírre. Jelen pillanatban 7 centtel van feljebb az árfolyam (18,17 cent), és éppen a 200 napos mozgóátlagról próbál elrugaszkodni, ahova az elmúlt napokban esett.

- Ismét jó hónapja volt az európai autószektornak, a februári volt a kilencedik emelkedő hónap egyhuzamban. A növekvő kereslet részben az autóárak csökkentésének köszönhető, főként a Renault, a Volkswagen és az Audi legújabb modelljei iránt volt nagy a kereslet. Februárban 7,6%-kal bővültek az autóértékesítések, összesen 894.730 darab autót adtak el a tavaly februári 831.371 darab után. Az első kéthavi értékesítések 6,3%-kal 1,86 millió darabra bővültek. Az új Audi A3 és Q7 modelleknek köszönhetően a Volkswagen csoport eladásai 7,2%-kal bővültek, miközben a Renault 12%-kal növelte értékesítéseit. A BMW 5,1%-kal adott el több autót mint tavaly februárban, a Daimler pedig 5,1%-kal növelte eladásait. A Fiat értékesítései 5,8%-kal nőttek, amit a Fiat 500-as modell és a Jeep Grand Cherokee eladásai segítettek. Nagyon alacsony bázisról indult el a növekedés, ami a következő hónapokban is folytatódhat tovább.

- A UBS eltávolította az E.ON papírjait a legkevésbé kedvelt részvények listájáról.

- A BofAML ismét elkezdte követni a Fiat papírjait. A részvényhez tartozó besorolás alulteljesítő, a célárfolyam pedig 6 euró.

- A Linde tegnapi gyorsjelentését követő sajtótájékoztatóján a cég vezérigazgatója elmondta, hogy számos akvizíciós lehetőség kínálkozik most a piacon. Ázsiában kis- és közepes méretű vállalatokat vásárolhat a Linde. A társaság szerint az Oroszország elleni szankció nincs negatív hatással a társaság helyi tevékenységére.

- Az argentin elnök franciaországi látogatása során találkozott a Total képviselőivel, akikkel arról tárgyalt, hogy a francia olajcég növeli argentin befektetéseit. Jelenleg a Wintershall céggel közösen 1,2 milliárd dolláros tengeri gázkitermelés projekt van folyamatban Argentínában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.