BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyenge szinten stabilizálódott a forint a délutáni kamatdöntés előtt

Továbbra is gyenge szinteken mozog a forint, némileg 313 alatt van az EUR/HUF kurzusa. A háromszög alakzat továbbra is él, ha felfelé tör ki az árfolyam, akkor 318-ig gyengülhet a közeljövőben - írja az Erste elemzése.

Nem tud erősödni a forint a jelenlegi szintekről, a mai kamatdöntés azonban megmozgathatja a fizetőeszközt. A piaci szereplők szokatlanul megosztottak a további kamatvágást illetően, van aki 15 van aki 10 bázispontos csökkentést vár, szerintünk pedig megáll az MNB a monetáris lazítással.

Az állampapír piacon kis mozgások jellemezték a hétfőt, 5,77%-on mozog a 10 éves hozam. Az ÁKK tegnap nem tartott likviditási aukciót, míg eddig minden héten rábocsátott a rövid papírokra. Ma szokásosan 60 milliárd forintnyi 3 hónapos diszkontkincstárjegyet kínál az ÁKK, a rendszeres aukció keretében.

Nemzetközi helyzetkép:

További korrekciót hozott a hétfő a nemzetközi tőzsdéken, csökkent az olaj és az arany ára is, viszont a dollár is gyengülésnek indult. Tegnap hivatalosan is bejelentették, hogy idén nem tartják meg a G8 találkozót Szocsiban, helyette Oroszország kizárásával fognak egyeztetni a vezető hatalmak. Eközben javában zajlik a krími-félsziget annektálása, Ukrajna bejelentette, hogy maradék csapatait is kivonja a félszigetről, közben tegnaptól már az orosz rubel is hivatalos fizetőeszköznek számít Krímben és az állami alkalmazottak bérének, valamint a nyugdíjak kifizetése is ebben történik. Barack Obama tegnap ismételten elítélte Oroszországot a krími akcióért, azonban újabb konkrét szankciókat nem említett meg. Az USA-ban a  Dow 0,16%-ot, a Nasdaq 1,19%-ot, a S&P 500 index értéke pedig 0,51%-ot esett tegnap. A német DAX 1,65%-ot, a CAC 40 1,37%-ot, a FTSE 100 pedig 0,57%-ot zuhant tegnap. A WTI kőolaj ára 99,4 dolláron állt ma reggel, a növekvő készletadatok és a kínálat volt a csökkenés hátterében. A befektetők és spekulánsok szerint ismét nőhetnek az USA nyersolaj készletei, 10. hete egyhuzamban, ami az olajár csökkenését okozhatja. Az arany 1,315 dollárig süllyedt. Az ukrán szituáció (további szankciók bevezetése) ideiglenesen emelt az áron, de a befektetők szemében a fő kérdés továbbra is a Fed politikája. Kissé a 20 napos mozgóátlag fölé tudott emelkedni az EUR/USD árfolyama a tegnapi kereskedésben, ugyanis 1,3839-ig emelkedett a devizapár értéke a reggeli 1,3792-es értékről, és ezzel kitört a 20 és a 30 napos mozgóátlag közötti meglehetősen szűk tartományból. A Nikkei 0,4%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot, a Shanghai index 0,1%-ot veszített értékéből a ma reggeli kereskedésben. Japán az Ukrajnának szánt támogatását a korábbi 100 milliárd jenről 150 milliárd jenre (több mint 1 milliárd euróra) emelte. Az amerikai határidős indexek (Dow, S&P, Nasdaq) a negatív tartományban vannak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutatnak, de a DAX például pluszban van.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Vegyesre sikerültek a tegnapi amerikai makroadatok, a Chicagói Fed index 0,14 pontos értéke minimálisan felülteljesítette a 0,08 pontos várakozást, ugyanakkor a feldolgozóipari beszerzési menedzser index 55,5 pontos értéke negatív meglepetést jelentett a múlt havi 57,1 pontos értékhez és az 56,5 pontos várakozáshoz képest.

Kisebb csalódást okoztak a tegnap reggel megjelent előzetes márciusi német beszerzési menedzser index adatok, ugyanis az ipar esetében a várt 54,5 pont helyett 53,8 pont lett az index értéke, míg a szolgáltató szektorban a várt 55,5 ponttal szemben mindössze 54,0 pont lett a PMI értéke.

Az euró zónás beszerzési menedzserindex adatok lényegében hozták a várakozást. Az iparnál az előzetes márciusi adat a vártnak megfelelően 53,0 pont lett, míg a szolgáltató szektor esetében a PMI 52,4 pontos értéke kissé alulmúlta a várt 52,6 pontot.

A Fitch Moszkva, Szentpétervár valamint 15 oroszországi bank hitelminősítését is negatív kilátásra rontotta le, miután korábban ugyanezt tette az orosz állam besorolásával is.

Magyarországon a mai kamatdöntés lesz a befektetők fókuszában, kérdés, hogy a korábbi jegybank alelnöki nyilatkozat ellenére tovább vágja-e a kamatot az MNB. Ismeretes, hogy Balog Ádám, két hete arról beszélt, hogy ugyan az alacsony infláció adna még teret a további kamatvágásokhoz, de a nemzetközi feszültségek miatt a monetáris tanácsnak újra kell gondolnia a pályát. Ezt egy másik tanácstag, Pleschinger Gyula is megerősítette.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.