BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kulcsfontosságú adat érkezik az EKB-kamatdöntés előtt

Kínában számos nagybank tette közzé eredményét, melyek jobbak lettek, mint a tavalyi értékek. Ugyanakkor a piaci megfigyelők felhívják a figyelmet arra, hogy a kínai számviteli politika lehetőséget ad a trükközésre. Ugyanis a kétes portfóliót általában magasabb áron továbbadják saját befektetési bankjuknak, abban a reményben, hogy az jobb áron tudja felszámolni, mintha a piacon adnák el a kétes hiteleket - olvasható az Erste elemzésében.

Ennek köszönhetően a kétes kintlévőség állomány a 2003-as 25 százalékról 0,85 százalékra csökkent a ChinaScope Financial-ra hivatkozó Wall Street Journal szerint. Mindenesetre egész Ázsiában örültek a piacok, de a Shanghai kompozit index a jó eredmények ellenére csökkent, pedig e bankok árfolyama emelkedett. A fogyasztói szolgáltatások szektor vezette a prímet lefelé, de a bankszektor is csökkent cirka 0,6 százalékkal. Így az index 7,8-as előremutató P/E rátán forog, amely kevesebb, mint fele az elmúlt kilenc év átlagának!

A DAX index ma a nap elején valószínűleg fölfelé indul el, de 9.650 pont környékén a ferde tetőbe beütheti a fejét, ahonnan egy kisebb korrekció indulhat. Így valószínűleg a BUX is hasonlóan fog viselkedni a mai napon.

Nemzetközi hírek

USA:
- A nap második felében lejtőre kerültek a tengerentúli indexek, ennek ellenére pluszban zárták a kereskedést (Dow 0,36%, Nasdaq 0,11%, S&P500 0,48%).
- A hétvégi óraátállítás miatt ma a megszokottnak megfelelően 15:30-kor nyitnak a tengerentúli börzék.
- A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének márciusi értéke 80 pont lett, ami hajszálnyival múlja alul a 80,5 pontos várakozást.
- Pénteken publikálta negyedéves számait a BlackBerry. A társaság 8 centes részvényenkénti veszteséget ért el, az elemzők által várt 57 cent helyett. Az árbevétel viszont 976 millió dollárra süllyedt a várt 1,11 milliárd dollár helyett. A decemberben bejelentett költségcsökkentő és hatékonyságnövelő programnak már látszik az eredménye.
- A Wal-Mart 5 milliárd dollárral perli a Visa-t, mert a kiskereskedelmi óriás szerint a Visa illegálisan magasan rögzítette a tranzakciós díjakat.
- Ma a chicagói beszerzési menedzser index és a Milwaukee ISM index márciusi értékét publikálják és Janet Yellen fog beszédet tartani egy konferencián.

Európa:
- Emelkedéssel zártak pénteken a nyugat-európai börzék, főként a német index teljesített jól (FTSE100 0,42%, DAX 1,44%, CAC40 0,73%).
- Németországban 0,9%-os volt az infláció márciusban éves alapon a várt 1,1% helyett.
- Az eurózónában márciusi inflációs adat fog megjelenni, ami kulcsfontosságú a csütörtöki EKB kamatdöntő ülés előtt.
- Erdogan pártja, az AKP nyerhette a hétvégi törökországi választásokat, ugyanis a szavazatok 87%-ának feldolgozását követően 45%-on állnak. A mostani eredmény magasabb, mint a 2009-es helyhatósági választás esetében, de elmarad a 2009-es parlamenti választások eredményétől. A török líra erősödéssel reagált arra, hogy a korrupciós botrányok ellenére is az AKP kapta a voksok többségét.

Olaj, arany:
- Továbbra sem változott érdemben az arany árfolyama, változatlanul a 200 napos mozgóátlag 1.292 dolláros értékéhez van tapadva.
- Bár pénteken kissé emelkedett az olaj árfolyama, ma reggel azonban már korrigálta is a hétvégi mérsékelt emelkedését, így 101,4 dolláros WTI árfolyam mellett kezdhetjük a hetet.

Devizák:
- Jó napja volt a forintnak pénteken, ugyanis az S&P kedvező döntését követően 310,2-es árfolyamnál letört az emelkedő trend, és egészen az oldalazó sáv alsó éléig, 308,5 környékéig csökkent az árfolyam. Ma reggel már 308-on is járt az EUR/HUF árfolyam, ennek ellenére egy korrekciót várunk ma az árfolyamban.
- A vártnál alacsonyabb német inflációs adatra váratlanul emelkedéssel reagált az EUR/USD árfolyam, pedig az alacsonyabb infláció nagyobb mozgásteret enged az EKB részére, vagyis megítélésünk szerint megnőtt az esélye az EKB lazább monetáris politikájának. Ennek ellenére az EUR/USD 1,3740-ről 1,3752-re emelkedett.

Távol-Kelet:
- A Nikkei 0,6%-ot, a Hang Seng 0,2%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 0,2%-ot csökkent.
- Márciusban a beszerzési menedzser index értéke 53,9 pontra esett Japánban az előző havi 55,5 pontról.
- A végleges februári ipari termelés 6,9%-os növekedést mutatott Japánban az előző év azonos időszakához képest, miközben a várakozás 9,9%-os növekedés volt.
- Az elkezdett lakásépítések a várt 4,8% helyett mindössze 1%-kal növekedtek éves összehasonlításban februárban Japánban.
- Ma zárult a költségvetési év Japánban, holnaptól érvényes az új adószabály, ami a fogyasztási adót emeli fel 5%-ról 8%-ra.

Határidős piacok:
- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek:

- A klinikai II/b fázisú kísérletek a bipoláris depresszió kezelésére sikerrel zárultak. A hír egyértelműen pozitív, de nem helyettesíti az FDA-tól várt kommentárt, amely a szkizofréniára és bipoláris mániára vonatkozó engedéllyel kapcsolatos. Ezzel kapcsolatban híreket április végére várunk, amikor eldől, hogy csak további adatot kell-e a Richter-Forest párosnak küldenie az FDA-nak, vagy bizonyos kísérleteket esetleg meg kell ismételni. Az előbbi esetben év végére piacon lehet az új gyógyszer, egyéb esetben az időzítés kiszámíthatatlan. A két cég a múlt héten tette közzé, hogy a major depresszióban, kiegészítő terápiaként a cariprazine szintén sikeres volt a szintén II/b kísérletben. A hír hatására limitált pozitív elmozdulást várunk a részvény árfolyamában.


- A külföldi befektetők szervezete fölszólította a horvát kormányt, hogy ne vegye át a gázüzletágat a MOL-tól, mivel azzal a kizárólagos állami tulajdonban lévő vállalatoknak kedvez, és ezzel hátrányt szenvednek a privát cégek (INA).


- A Magyar Telekom 7,78 milliárd forintnyi bruttó osztalékra jogosult makedón leányvállalatától. Ez az összeg nagyjából fele a tavalyi osztaléknak, amit a Makedonski Telekom csökkenő eredménye magaráz. Árfolyamhatásra nem számítunk.


- Az FHB 55.779 darab saját részvényt vásárolt 889 forintos átlagáron március 28-án. A bank 253.601 darab (0,38%) FHB részvénnyel rendelkezik a tranzakciót követően.


- Az FHB április 28-án tartja éves rendes közgyűlését. A napirenden a szokásos pontok mellett a következők szerepelnek: (i) az új ptk-val összhangban az alapszabály módosítása, (ii) az igazgatóság felhatalmazása saját részvény vásárlásra, (iii) az igazgatóság felhatalmazása az alaptőke megemelésére.


- A Bayer 100 millió euró értékű beruházást hajt végre Kínában annak érdekében, hogy növelje gyártó kapacitásait. A hír pozitív, de csak mérsékelt árfolyamhatásra számítunk.

- A BMW bejelentette, hogy 1 milliárd dollár beruházással 2016-ra 50%-kal megnöveli a dél-karolinai gyártási kapacitásait, ami így már eléri a 450 ezret. Az üzem egyben a BMW legnagyobb gyára lesz, ahol a BMW SUV modelljeit fogják gyártani nemcsak az amerikai, hanem a globális piacokra is. A mostani beruházás is mutatja, hogy az értékesítés földrajzi eltolódása Amerika irányába egyúttal eltolódást jelent a modellek tekintetében is az SUV-ok irányába. A hír pozitív, azonban elsősorban hosszú távú hatásai lehetnek.

- Jelentős beruházásról dönthetett a Daimler is, ugyanis meg nem erősített hírek szerint 1 milliárd euró értékben bővíti gyártókapacitásait Kínában. A törvényeknek megfelelően a beruházást vegyesvállalat formájában valósítják meg.

- A Lufthansa pilótái szerda éjféltől péntek éjfélig sztrájkolhatnak, amennyiben a következő pár napban nem sikerül megállapodni bérköveteléseikről. A hír negatív, aminek kapcsán ma alulteljesítő lehet a Lufthansa, ugyanakkor tavasszal, a bértárgyalások időszakában egyáltalán nem szokatlanok a sztrájkok és a sztrájkkészültség, így nem számítunk arra, hogy a mostani hír tartósan nyomás alá helyezné az árfolyamot.

- A Total a Sinopec nevű kínai vállalattal közösen kutatna palagáz után a kínai Anhuj tartományban (Shanghai közelében) egy 4000 négyzetkilométer kiterjedésű mezőn, miután sikeres 2D szeizmológiai vizsgálatokat hajtottak végre. A fúrások 2 évig tartanának. A hírnek jelenleg közvetlen árfolyamhatása nincsen, ugyanakkor olyan szempontból pozitív, hogy a mostani lépéssel a világ egyik legnagyobb földgáz tartalékkal rendelkező piacára léphet be a Total, ami pozitív kutatási eredmények esetén az elkövetkező 2 évben pozitív lökést adhat az árfolyamnak.

- Újságértesülések szerint az Unicredit több mint 1 milliárd euróért szeretné eladni a Credit Management Bank részlegét, amely a nem teljesítő hiteleket is kezeli. A társaság egyelőre nem erősítette meg a hírt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.