BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megint elgyengült a forint

A tegnapi próbálkozás után is visszagyengült a forint, ismét 312-nél jár az EUR/HUF árfolyam. A kurzus két hónapja mozog a szűkülő háromszög alakzatban, hamarosan azonban elfogy a tér, hogy itt maradhasson. Amennyiben felfelé tör ki ebből az EUR/HUF árfolyam, akkor 318-ig várjuk a forintgyengülést - olvasható az Erste elemzésében.

Az MNB-sajtóközlemény és Balog Ádám jegybankelnök tegnap reggeli kommentje mellett sem maradt tartós a forinterősödés. A piac egyelőre bizonytalan a hazai fizetőeszközt illetően. Ugyan most úgy tűnik, hamarosan megáll a jegybank a kamatvágásokkal, azonban a várhatóan 2,5 százalék körüli rendkívül alacsony szinten stabilizálódó jegybanki alapkamat és az eközben emelkedő feltörekvő piaci kamatszintek egyre gyengítik a forint vonzerejét. Ez rövid távon további gyengüléshez vezethet, míg középtávon az ország rendkívül magas pozitív külső finanszírozási pozíciója (várhatóan több, mint 5 milliárd euró) támogathatja a forintot.

A kötvénypiacon továbbra sincsenek nagy mozgások, 5,79 százalékon kereskednek a 10 éves állampapírokkal. Az ÁKK ma 60 milliárd forint értékben hirdet 12 hónapos diszkontkincstárjegyeket, a másodpiaci referenciahozam 3,08 százalék.

Nemzetközi helyzetkép:

Nem tetszett a piacoknak Obama amerikai elnök tegnapi brüsszeli beszéde, amelyben újabb gazdasági szankciókat helyezett kilátásba Oroszországgal szemben. Az orosz-ukrán ügy ráadásul azért is a figyelem középpontjába kerülhet, mert az IMF akár már ma bejelentheti az Ukrajnának adott 15 milliárd dolláros hitelcsomagot, legalábbis a Financial Times informáicói szerint. A dollár az európai központi banki nyilatkozatok miatt erősödött, a részvénypiacok vegyesen teljesítettek. A nyitás után lefelé vették az irányt a vezető tengerentúli részvényindexek, és zárásig nem enyhült az eladói nyomás (Dow -0,6%, Nasdaq -1,42%, S&P500 -0,68%). A Dow Jones index komponenseinek többsége mínuszban zárta a kereskedést, a leggyengébben a JPMorgan teljesített (-1,7%). A nyugat-európai börzék emelkedéssel zártak tegnap (FTSE100 0%, DAX 1,18%, CAC40 0,94%). Ismét 100 dollár felett járt a WTI kőolaj ára, ami az elmúlt hét legmagasabb ára. Az áremelkedéshez hozzájárult a nagyon erős benzinkeresleti mutató, illetve, hogy a készletek Cushingban 1,3 millió hordóval csökkentek, ami jelentős meglepetés a várakozásokkal szemben, amelyek inkább növekedést jeleztek. Az arany 1.300 dollárra esett annak ellenére, hogy hírek szerint nőhet az indiai aranykereslet, mivel a kormány feloldhatja az import korlátozásokat. Az EUR/USD-t kedden a meredek esést követően még visszahúzták, de tegnap a piac mintha már hinni kezdett volna abban, hogy az európai jegybankárok ezúttal szavaikat cselekedetre is váltják. Az EUR/USD árfolyama 1,3825-ről 1,378-ig mérséklődött tegnap, ma reggel pedig érdemben nem változott az árfolyam értéke. A Nikkei 1%-ot emelkedett, a Hang Seng 0,2%-ot csökkent, míg a Shanghai index értéke viszont az utolsó percekben 0,8%-ot zuhant. A japán részvénypiac emelkedésének hátterében a jen gyengülése áll, ami 101,8-ról 102,3-ig változott a dollárral szemben. Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek vegyes képet mutatnak ma reggel, a Dow, az S&P és a Nasdaq is a pozitív, míg a DAX a negatív tartományban van.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az amerikai tartós cikkek februári rendelésállománya a várt 1%-nál nagyobb mértékben, 2,2%-kal bővült. A jó adat a repülőgép megrendelések megugrásának (13,6%) köszönhető.

Ma az amerikai negyedik negyedéves gazdasági növekedés végleges adata kerül nyilvánosságra. A legutóbbi előzetes adat szerint, 2,4%-kal nőtt az USA GDP-je a negyedik negyedévben, évesített értelemben. A várakozások szerint a végleges adat ennél erősebb 2,7%-os növekedést mutat majd.

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap az Estében értékelte az elmúlt 4 év eredményeit. A továbbiakat illetően a devizahitelesek megsegítésére ismét ígértet tett. Ehhez várhatóan május végére születnek meg a szükséges bírósági ítéletek. Szerinte a bankokban is megvan a szándék a megállapodásra. A háztartásoknál a nonprofit közszolgáltatási rendszer kiépítésével lát lehetőséget további rezsicsökkentésre, illetve terveik között van az iparnak szánt energia árának jelentősebb csökkentése 2018-ig.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.