BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Obama összetörte a kezdeti emelkedést

Obama összetörte a kezdeti emelkedést az amerikai piacokon. Ráadásul az eddig vezető, de már egy ideje gyengélkedő Nasdaq indexnek sem tett jót a Facebook legújabb akvizíciója - írja az Erste elemzése.

A közösségi szolgáltató részvényei majdnem 6 százalékot zuhantak a 3D szemüveggyártó és fejlesztő megvásárlásának hírére. Ez különben csak az elmúlt napokban tapasztalható esések sorozatának méltó folytatása volt, így a Facebook pont a január végén keletkezett rés felső éléig esett. Ez a szint támasznak tekinthető. Ugyanakkor a részvény a 47-es P/E árazással (az idei várható eredménnyel) nem tűnik olcsónak. Eközben a Nasdaq 20 körüli P/E rátán forog, amely a historikus átlag alatt van egy picivel, amelybe a 2000-es túllövést nem is számítottuk bele.

Összességében korrekcióban vannak az amerikai piacok, amelynek keretében gyakorlatilag tartják a korábban elért szinteket. Ázsiában a jen gyengülésének köszönhetően a Nikkei méretesebb pluszba tudott lendülni, és ezzel a 200 napos mozgóátlag fölé, a 20 és a 30 napos mozgóátlagig tudott emelkedni.

A DAX ma akár a 9380 pontos nyakvonalig is lejöhet (kitörés tegnap a váll-fej alakzatból), de a 20 napos sincs kizárva 9340 pontnál. Igaz, Obama háborús helyzettel, a fennálló világrenddel és a gazdasági szankciók szigorításával kapcsolatos fenyegetései félelmetesen hangzanak, de a piac valahogy nem igazán hisz a helyzet fokozódásában, ráadásul az ukránokkal is megszülethet ma az IMF egyezsége. Az, hogy a piac nem igazán ijedt meg, az inkább az olaj és az arany árfolyamából látszik, hiszen ezekben nem történt semmi különös. Így a BUX-ban is oldalazást, enyhe csökkenést várunk a nap elején, de a nap vége felé a DAX és a BUX is tovább mehet fölfelé.

 
Nemzetközi hírek

USA:
- A nyitás után lefelé vették az irányt a vezető tengerentúli indexek, és zárásig nem enyhült az eladói nyomás (Dow -0,6%, Nasdaq -1,42%, S&P500 -0,68%).
- A Dow Jones index komponenseinek többsége mínuszban zárta a kereskedést, a leggyengébben a JPMorgan teljesített (-1,7%).
- Nem tetszett a piacoknak Obama amerikai elnök tegnapi brüsszeli beszéde, amelyben újabb gazdasági szankciókat helyezett kilátásba Oroszországgal szemben.
- A tartós cikkek februári rendelésállománya a várt 1%-nál nagyobb mértékben, 2,2 százalékkal bővült. A jó adat a repülőgép megrendelések megugrásának (13,6%) köszönhető.
- A Facebook újabb felvásárlást jelentett be, 2 milliárd dollárért veszi meg az Oculus nevű céget. A hardvergyártó társaság olyan szemüvegeket gyárt játékokhoz, amelyek képesek virtuális valóságba helyezni a felhasználókat. A tegnapi kereskedésben 6,5 százalékot esett az árfolyam.
- A népszerű okostelefon-játék, a Candy Crush fejlesztője tegnap kezdte tőzsdei pályafutását. A megcélzott ársáv közepén, 22,5 dolláron történt meg a részvénykibocsátás, de nyitás után az árfolyam zuhanni kezdett, és 15,5 százalékos mínuszban zárta a papír az első kereskedési napját.
- Végleges negyedik negyedéves GDP-adatot publikálnak, de a friss munkanélküli segélykérelmek is napvilágot látnak majd.

Európa:
- A nyugat-európai börzék emelkedéssel zártak tegnap (FTSE100 0%, DAX 1,18%, CAC40 0,94%).
- A Financial Times értesülése szerint az IMF ma jelenti be a 15 milliárd dolláros ukrán hitelcsomagot.

Olaj, arany:
- Ismét 100 dollár felett járt a WTI, ami az elmúlt hét legmagasabb ára. Az áremelkedéshez hozzájárult a nagyon erős benzinkeresleti mutató, illetve, hogy a készletek Cushingban 1,3 millió hordóval csökkentek, ami jelentős meglepetés a várakozásokkal szemben, amelyek inkább növekedést jeleztek.
- Az arany 1300 dollárra esett annak ellenére, hogy hírek szerint nőhet az indiai aranykereslet, mivel a kormány feloldhatja az import korlátozásokat.

Devizák:
- Az EUR/USD-t kedden a meredek esést követően még visszahúzták, de tegnap a piac mintha már hinni kezdett volna abban, hogy az európai jegybankárok ezúttal szavaikat cselekedetre is váltják. Az EUR/USD árfolyama 1,3825-ről 1,378-ig mérséklődött tegnap, ma reggel pedig érdemben nem változott az árfolyam értéke. A tegnapi eséssel az EUR/USD árfolyama visszakerült abba a sávba, amiben hónapokon keresztül oldalazott és melynek felső éle 1,38-nál húzódik.
- Közel egy forintot gyengült tegnap a forint az euróval szemben, így az árfolyam 311,3-ról 312-ig emelkedett. Az árfolyammozgás nem számít rendkívülinek, lényegében a keddi jelentős erősödést követő korrekciót láthattunk.

Távol-Kelet:
- A Nikkei 1 százalékot emelkedett, a Hang Seng 0,2 százalékot csökkent, míg a Shanghai index értéke viszont az utolsó percekben 0,8 százalékot zuhant.
- A japán részvénypiac emelkedésének hátterében a jen gyengülése áll, ami 101,8-ról 102,3-ig változott a dollárral szemben.

Határidős piacok:
- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek vegyes képet mutatnak ma reggel, a Dow, az S&P és a Nasdaq is a pozitív, míg a DAX a negatív tartományban van.

Vállalati hírek:

- MOL: Egy független könyvvizsgáló cég szerint teljesen szabályos és követhető az INA kőolajbeszerzése, a felelőségi jogkörök pontosan meg vannak határozva. Az INA felügyelő bizottsága elé kerülő jelentés válasz a sajtóban megjelent támadásokra.

- Az FHB március 25-én és 26-án összesen 51 144 darab saját részvényt vásárolt 919 forintos átlagáron. A bank a tranzakciót követően 197 822 darab (0,3%) FHB részvénnyel rendelkezik.

- Az Enefi április 18-án tartja közgyűlését. Az előterjesztésekből kiderül, hogy a cég magyar számviteli szabályok szerinti nem konszolidált vesztesége 2,9 milliárd forint volt, míg nemzetközi számviteli szabványok szerinti konszolidált eredmény 1,6 millió eurós pluszt mutat. A menedzsment osztalék kifizetést nem javasolt.

- A Banco Bilbao pénzügyi igazgatója szerint 2014-ben jelentősen nőhet a társaság profitja, elsősorban annak köszönhetően, hogy Spanyolországban csökkenhet a céltartalékolás, miután a nem teljesítő hitelek (NPL) aránya már tetőzhetett. A hír pozitív, ugyanakkor egybevág a piaci várakozással és korábban a Banco Santander is azt nyilatkozta, hogy 2014-ben érheti el a csúcsot az NPL ráta.

- A Fed stressz teszt eredményeként a Banco Santander amerikai leányvállalata nem fizethet osztalékot, ugyanakkor ez nem vonatkozik az elsőbbségi részvényesekre.

- Idén tavasztól új lehetőséget kínál a BASF Canada a gyomok kezelésére a szójabab termelőknek. Az Optill nevű gyomirtót most mutatta be a vállalat, amit a szójabab ültetése előtt kell használni. A gyomirtó gyorsan megöli az egy- és kétszikű gyomokat, és a vizsgálatok során számos Kanadában gyakori ellenálló gyommal szemben kitűnő eredményeket mutatott.

- Az Exane befektetési bank optimistább lett a BMW-vel kapcsolatban, 98 eurós célár mellett a korábbi alulteljesítés helyett már semleges ajánlással látta el a részvényeket.

- A Fitch 18 euró zónás bank kilátását rontotta negatívra a korábbi stabilról. Az érintett bankok között van egyebek mellett a Commerzbank, a Deutsche Bank, a Raiffeisen és az Unicredit is. A hír negatív, hatására az európai bankszektor alulteljesítő lehet a mai kereskedésben.

- A németországi repülőterek földi kiszolgálóinak sztrájkja a Lufthansa-t is érinti, aminek eredményeként tegnap 50, ma pedig 537 járatot töröltek, ami a légitársaság járatainak a 30 százalékát érinti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.