BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordmagas szintre emelkedett a külső finanszírozási képességünk tavaly

Tovább erősödött a forint pénteken, ma reggel már 308 körül mozog az EUR/HUF kurzusa. Az árfolyam egyértelműen lefelé tört ki a háromszög alakzatból, ami arra utal, hogy tovább eshet. A 304-es ellenállásig is folytatódhat a forint erősödése e lendületben - írják az Erste elemzői.

Folytatta az erősödést a forint pénteken, kéthavi csúcsra erősödött az euróval szemben. Jól fogadta a piac az S&P csütörtök éjjeli döntését, melyben negatívról stabilra minősítette Magyarország „BB” adósbesorolását. A ma reggel publikált tavalyi folyó fizetési mérleg adatok is hozzájárulhatnak a forint erejéhez. A kötvénypiacon is nagy hozamcsökkenés volt, a hosszú lejáratokon 20 bázispontos kamatcsökkentéseket láthattunk. A 10 éves papírokkal 5,58%-on kereskedtek.

Nemzetközi helyzetkép:

A nap második felében lejtőre kerültek a tengerentúli indexek, ennek ellenére pluszban zárták a kereskedést (Dow 0,36%, Nasdaq 0,11%, S&P500 0,48%). A hétvégi óraátállítás miatt, mától ismét a megszokottnak megfelelően 15:30-kor nyitnak a tengerentúli börzék. Emelkedéssel zártak pénteken a nyugat-európai börzék, főként a német index teljesített jól (FTSE100 0,42%, DAX 1,44%, CAC40 0,73%).

Továbbra sem változott érdemben az arany árfolyama, ami változatlanul a 200 napos mozgóátlag 1292 dolláros értékéhez van tapadva. Bár pénteken kissé emelkedett az olaj árfolyama, ma reggel azonban már korrigálta is a hét végi mérsékelt emelkedését, így 101,4 dolláros WTI árfolyam mellett kezdhetjük a hetet. A vártnál alacsonyabb német inflációs adatra váratlanul emelkedéssel reagált az EUR/USD árfolyam, pedig az alacsonyabb infláció nagyobb mozgásteret enged az EKB részére, vagyis megítélésünk szerint megnőtt a z esélye az EKB lazább monetáris politikájának. Ennek ellenére az EUR/USD 1,3740-ről 1,3752-re emelkedett.

A Nikkei 0,6%-ot, a Hang Seng 0,2%-ot emelkedett, míg a Shanghai index értéke 0,2%-ot csökkent. Ma zárult a költségvetési év Japánban, holnaptól pedig érvényessé válik az új adószabály, ami a fogyasztási adót emeli fel 5%-ról 8%-ra. Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe márciusban 80 pont lett, ami hajszálnyival múlja alul a 80,5 pontos várakozást.

Németországban 0,9%-os volt az éves infláció márciusban, a várt 1,1% helyett. Ma az euróövezeti inflációs adatot publikálják, mely kulcsfontosságú a csütörtöki EKB döntés előtt. Az USA-ban a Chicago-i beszerzési menedzser index és a Milwaukee ISM index márciusi értékét publikálják és Janet Yellen Fed elnök tart beszédet egy konferencián.

Törökországban Erdogan pártja nyerte a hétvégi törökországi választásokat, ugyanis a szavazatok 87%-ának feldolgozását követően 45%-on állnak. A mostani eredmény magasabb, mint a 2009-es helyhatósági választás esetében, de elmarad a 2009-es parlamenti választások eredményétől. A török líra erősödéssel reagált arra, hogy a korrupciós botrányok ellenére is az AKP kapta a voksok többségét.

Magyarország folyó fizetési mérlege 637 millió euróra rúgott a tavalyi utolsó negyedévben az MNB ma reggel publikált statisztikája alapján. A teljes éves fizetési mérleg többlet így 2,94 milliárd euró lett, meghaladva a mi 2,85 milliárd eurós várakozásunkat. A történelmi csúcsra emelkedő fizetési mérleg többlet mögött elsősorban a magas exporttöbblet áll, de az intenzíven lehívott EU pénzek közül közel 2 milliárd eurót is e tételek között számolt el az ország. Az ország teljes külső finanszírozási képessége 6,33 milliárd euróra rúgott tavaly, mely a fizetési mérlegen kívül további 3,4 milliárd eurónyi befolyó EU pénznek volt köszönhető.

A KSH közleménye szerint az ipari termelői árak februárban 0,7%-kal nőttek havi szinten, míg 2013 februárjához képest 0,2%-kal emelkedtek.

Heti kitekintő:

USA: ma a Chicagói PMI adatokat, holnap pedig az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index adatokat teszik közzé márciusra vonatkozóan. Szerdán az ADP munkapiaci jelentése mintegy előfutára lesz a pénteken esedékes átfogó munkapiaci adatoknak. Csütörtökön a szokásos heti munkanélküliségi statisztikák mellett a külkereskedelmi mérleg februári adatait, illetve az ISM szolgáltató szektor-beli beszerzési menedzser indexek márciusi adatát publikálják. Pénteken teszik közzé a márciusi átfogó munkapiaci adatokat. A piaci konszenzus 206 ezer fős bővülést vár a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számában, míg a munkanélküliségi ráta a konszenzus szerint 6,6% lehetett.
 
Eurózóna: az EKB csütörtöki ülése lesz fókuszban. Kamatcsökkentést továbbra sem vár a piac. Az, hogy tesz-e a bank bármilyen egyéb lépést a monetáris lazítás irányába akár valamilyen nem konvencionális eszköz bevetésével, a piac véleménye szerint elsősorban a ma esedékes előzetes márciusi inflációs adatoktól fog függeni.

Magyarország: a mai negyedik negyedéves fizetési mérleg és a februári termelői áradatok után pénteken a kiskereskedelmi forgalom előzetes márciusi adatait ismerhetjük meg. Csütörtökön a kötvényaukciók lehetnek leginkább fókuszban. A 2014-es parlamenti választásokat vasárnap rendezik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.