BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A feszült orosz-ukrán helyzet gyengíti a forintot is

Folytatódott tegnap a forint gyengülése, nap végére némileg visszajött az EUR/HUF kurzusa. Jelenleg 307,1 körül mozog az árfolyam. A 20 napos mozgóátlag (308,5) visszatesztelése után ismét lefelé mozdulhat az árfolyam, a 200 napos mozgóátlag (301,2) a rövidtávú cél - írja az Erste elemzése.

Az ukrán-orosz feszültség ismételt fellángolásával megint gyengülni kezdett a forint, ráadásul úgy tűnik, hogy az MNB tovább vágja a kamatot, így még inkább szűkülhet a többi deviza felé fennálló kamatkülönbözet (a lengyel alapkamat 2,5%). A kötvénypiacon is érezhető a hangulatromlás, a 10 éves állampapírokkal 5 bázispont emelkedés után 5,63%-on kereskednek. Az ÁKK ma 3 hónapos DKJ aukciót tart 11:30-kor, a meghirdetett mennyiség szokásosan 60 milliárd forint.

Nemzetközi helyzetkép:

Tovább fokozódik a helyzet Ukrajnában, az elnök ultimátuma lejárt, amit a szakadárok figyelmen kívül hagytak, így ellenük akár katonai akció is indulhat. A felkelők mögött a Nyugat hivatalosan is Oroszországot gyanítja, Putyin elnök pedig nem hajlandó nyíltan elítélni a kelet-ukrajnai eseményeket. A katonai akció tehát akár a két ország közötti háborúhoz is vezethet, ami tovább borzolja a kedélyeket. Mindezek ellenére jött egy kis fellélegzés az amerikai és európai tőzsdéken, de továbbra is törékeny a hangulat. A Dow 0,91%-ot, a Nasdaq 0,58%-ot, a S&P500 0,84%-ot emelkedett az amerikai kereskedésben, vagyis bár érezhetően jött egy kis fellélegzés, de a technológiai szektor még így is alulteljesítőnek számított.

A FTSE100 0,34%-ot, a DAX 0,25%-ot, a CAC40 0,44%-ot emelkedett a tegnapi kereskedésben. Úgy tűnik, kicsit megnyugodtak ma reggelre a kedélyek, mivel mind a WTI, mind az arany ára visszaesett a tegnapi nagy lendületvétel után. Mario Draghi hétvégi nyilatkozatát követően az euró gyengülése határozta meg a tegnapi kereskedést, de a 30 napos mozgóátlag 1,3822-nél elakasztotta az EUR/USD árfolyamát a csökkenésben. Ma reggelre azonban sikerrel törte át a mozgóátlag jelentette támasz, így az 1,38-as támasz szint letörésével próbálkozhat ma az árfolyam.

A WTI olaj 103,4 dolláron állt ma reggel annak ellenére, hogy a Brent jelentősen, 1,5 dollárral tudott drágulni. A befektetők szerint a növekvő amerikai nyersolajkészletek miatt ismét elválhat a két olajtípus ára. A piac 1,5 millió hordó készletnövekedésre számít.

Az arany esetében a csökkenő ukrán kockázat és az Egyesült Államok gazdasági adatai okozták az esést. A kiskereskedelmi forgalom 1,5 éves csúcsot ért el, ami megnyugtatta a kedélyeket. Ázsiában vegyes a kép, a kínai piacok szakadnak, a Hang Seng 1,3%-ot, a Shanghai index 1,1%-ot zuhant, miközben a japán Nikkei 0,4%-ot tudott emelkedni. A kínai részvénypiaci esést elsősorban likviditási félelmek okozták, miután a kínai jegybank bejelentette, hogy 172 milliárd jüant, átszámítva 28 milliárd dollárnyi likviditást von ki a bankrendszerből. A hírre a kínai bankok erőteljes eséssel reagáltak és a brókercégek esetében is egy profitrealizálás volt megfigyelhető a múlt heti meredek emelkedést követően.

Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel. A Dow, az S&P és a Nasdaq pluszban, míg a DAX mínuszban volt.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az ukrán jegybank rendkívüli 300 bázispontos emeléssel 9,5%-ra emelte az alapkamatot. A nemzeti bank statisztikái szerint a betétkiáramlás márciusban is folytatódott, a betétek 5,9%-a hagyta el a bankrendszert. Az EU-s külügyminiszterek egyoldalú kereskedelmi kedvezményeket szavaztak meg Ukrajnának, amelyek várhatóan április 23-án lépnek hatályba. Bár az EU mérlegelte új orosz szankciók bevetését, erre azonban nem került sor, viszont újabb 4 orosz állampolgár került fel a vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással sújtott személyek listájára.

Az USA-ban másfél éves csúcsra emelkedett a kiskereskedelmi forgalom múlt hónapban, az előző hónaphoz viszonyítva 1,1% volt a növekedés, miközben a piacon csak 0,8%-ot vártak. Ma az amerikai inflációs adatokra, illetve a New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser indexre figyelhetnek a piaci szereplők.

A munkanaphatással tisztított februári ipari termelés 1,7%-kal emelkedett az euróövezet egészében a tavalyi év azonos időszakához képest, ami meghaladta az 1,5%-os várakozást. Európában a ZEW intézet ma publikálja előremutató gazdasági indikátorait, melyek fontosak lehetnek piaci szempontból.

Az MNB mérlegének legfrissebb adatai szerint a kormányzati likvid tartalékok jelentős mértékben emelkedtek március végére, 1787,4 milliárd forintra, ami csaknem 1000 milliárd forintos növekedést jelent február végéhez képest és tavaly június vége óta a legmagasabb értéknek számít. Az emelkedés összhangban van a múlt havi 3 milliárd dollárt kitevő dollárkötvény-kibocsátással. Az MNB a beérkező devizamennyiséget forintra váltotta az államnak, valószínűleg azonban a piacon kívül, tehát a művelet nem befolyásolta a forint elmúlt hetekben látott erősödését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.