BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jegybank reggeli bejelentései gyengítették a forintot

Nagy forintgyengülést hozott a ma reggel, 309-ig emelkedett az EUR/HUF árfolyam. A 20 és a 30 napos mozgóátlagon is átment a forint, így nyitott a tér a 315-ös ellenállásig. Alapvetően változott meg ma reggel a technikai kép, a további árfolyam-emelkedésnek nagyobb már a valószínűsége - írja az Erste elemzése.

Az MNB reggeli bejelentése után hirtelen gyengülésnek indult a forint, az MNB augusztus 1-től betétté alakítja a kéthetes kötvény eszközét (részletek a hírek között). A kötvénypiacon némi hozamcsökkenés indult el mind a rövid mind a hosszú oldalon, 20-30 bázispontos hozamcsökkenésre kerülhet sor az intézkedés nyomán. Ma az ÁKK 12 hónapos diszkontkincstárjegy aukciót tart, várhatóan rendkívül nagy lesz az érdeklődés az MNB-bejelentés után.

Nemzetközi helyzetkép:

Nem indult jó hangulatban a tegnapi kereskedés a tengerentúlon, a kereskedés nagy részében oldalaztak a piacok, és zárásra mínuszban maradtak az indexek. Hat napig tartó nyerő széria ért véget tegnap. Az Apple és a Facebook zárás után publikálták a negyedéves számokat, így ezek a gyorsjelentések már nem befolyásolták a kereskedés menetét (Dow -0,07%, Nasdaq -0,83%, S&P500 -0,24%). A nyugat-európai börzék is mínuszban zárták a tegnapi kereskedést (FTSE100 -0,1%, DAX -0,58%, CAC40 -0,74%). 101,86 dollárról 101,44 dollárra csökkent tegnap a WTI típusú olaj árfolyama, miután a készletek 3,52 millió hordóval 397,7 millió hordóra emelkedtek. Az arany árfolyama változatlanul 1284 dollár maradt a tegnapi kereskedésben. Az EUR/USD árfolyama a tegnap délelőtti órákban 1,3805-ről 1,3855-re is emelkedett, onnan azonban később megnyugodott és ma reggelre 1,3822-ig mérséklődött az árfolyam. A tegnap délelőtti nagy csapkodást az árfolyamban elsősorban az európai PMI adatok váltották ki. Ázsiában vegyes a kép, a Nikkei, 1%-ot, a Shanghai index 0,5%-ot esett, míg a Hang Seng minimális, 0,1%-os emelkedést tudott felmutatni. A kínai jegybank ma újabb 85 milliárd jüannyi (13,6 milliárd dollárnyi) likviditást vont ki a piacról.


Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az MNB ma reggeli sajtótájékoztatóján fontos változásokat jelentett be. A kéthetes MNB kötvényeket augusztus 1-től kéthetes lejáratú betétté alakítják, így a külföldi szereplők és a nem banki hazai szereplők már nem tarthatják azt, illetve így fedezetként sem használható az eszköz. 2014 június 16-tól bevezetésre kerül egy forint kamatcsere eszköz, mellyel csökkenthetik az általuk tartott hosszú kötvények kamatkockázatát. Emellett egy változó kamatozású eszközt vezetnek be, ami segíti a bankrendszer forint likviditáshoz jutását, illetve egy harmadik devizakötvénycsere eszköz segítségével hosszú lejáratú forint értékpapírokért cserébe deviza értékpapírt kaphatnak. A kéthetes betétállomány az MNB közlése szerint jelenleg 5800 milliárd forint, melyből 800 milliárd forint van külföldiek kezében. Augusztus 1-től ezen állomány tehát megszűnik. Az MNB alelnöke szerint 1-2 milliárd euróval (300-600 milliárd forint) csökkenhet a devizatartalék az intézkedés hatására. Az intézkedés a tőkekiáramlás miatt jelentős forintgyengítő hatással járhat, kérdés, hogy az MNB intervencióval kompenzálja-e ezt, illetve, hogy milyen EUR/HUF árfolyam mellett teszik meg ezt. A hozamgörbe rövid oldalát tovább csökkentheti a lépés, míg a hosszú hozamokat közvetett módon némileg (20-30 bázispont) mérsékelheti.

Az amerikai újlakás-értékesítések az előző havi 449 ezerről 384 ezerre estek márciusban, ami lényegesen alulmúlja a 450 ezres piaci várakozást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.