BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Moody’s leminősítette az OTP ukrán leányát

Hatalmasat esett a kínai export és import is márciusban. Az export már az előző hónapban is gyengén, sőt gyengébben szerepelt, míg az import márciusban gyengült el - írják az Erste elemzői.

Annak ellenére, hogy a piacok mind a két adatban bővülést vártak, az utóbbiban 13 hónapos ciklikusság látszik. Tavaly februárban, tavalyelőtt pedig januárban zuhant nagyot az index. Vagyis a jelenlegi folyamatok nem túl szépek a külkereskedelemben, de ennek ellenére nem mondhatóak kiugrónak. Így nem is meglepő, hogy a miniszterelnök szerint egyelőre nem kell beavatkozni. A shanghai és hongkongi piac ennek ellenére jelentőset emelkedett, ugyanis lehetővé kívánják tenni a határon átnyúló kereszt kereskedelmet a piacok között. Ez napi 3,8 milliárd dollárnyi forgalmat jelent, és ennek hatására mind a két index szárnyalásba kezdett.

Az USA-ban a Fed jegyzőkönyvre, és annak „galamblelkű” hangvételére száguldottak az indexek. A Dow Jones visszapattant a 20 és a 30 napos mozgóátlagok fölé, és hasonló formációt láthatunk az S&P500 indexben is. Habár a Nasdaq nagyobbat emelkedett, mint a két másik index, itt az árfolyam a mozgóátlagok alatt maradt.

A DAX tegnap is jól viselkedett. Megpihent a tegnapelőtti pattanást követően, és egy váll-fej alakzat kiépítésbe kezdett a 60 perces grafikonon, amelyből megcélozza a 9.680 pont környéki szintet.

USA:
- Oldalazással indították a kereskedést a vezető tengerentúli indexek, a legutóbbi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvének publikálása után azonban kilőttek felfelé a piacok, és erős emelkedéssel zárták a kereskedést (Dow 1,11%, Nasdaq 1,73%, S&P500 1,08%).
- A Dow Jones index tagjainak többsége emelkedéssel zárta a napot, a nyertesek a Merck (3,6%) és az American Express (2,5%) voltak.
- Tegnap este 8 órakor publikálta a Fed a legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét. Az eszközvásárlási program kivezetése az eddigi ütemben folytatódhat, és a QE3 befejezése után még egy ideig nem várható kamatemelés. A jegyzőkönyv enyhítette azokat a félelmeket, hogy a Fed a vártnál korábban kezdene kamatot emelni. A dokumentumban nem szerepel a Fed elnök legutóbbi véleménye, hogy a program kivezetése után hat hónappal már elkezdődhet a kamatemelés, ráadásul Janet Yellen azóta már korrigálni próbálta ezt a kijelentését.
- A jegyzőkönyvben az is szerepelt, hogy márciusban tartottak a jegybankárok egy titkos videokonferenciát, ahol arról volt szó, hogy a 6,5%-os munkanélküliségi rátához kötni az első kamatemelés időpontját már idejétmúlt.
- Délután a szokásos heti friss segélykérelmeket publikálják a tengerentúlon.

Európa:
- A nyugat-európai börzéken is jó hangulatban telt a kereskedés (FTSE100 0,69%, DAX 0,16%, CAC40 0,41%).
- A Bank of England tart kamatdöntő ülést tart ma.

Olaj, arany:
- A WTI 103,4 dollárra erősödött ma reggelre. Az emelkedéshez hozzájárultak az erős USA üzemanyag keresleti adatok, amit még a gyenge kínai növekedésről szóló beszámoló sem tudott megtörni. Az USA benzinkészletei tavaly november óta a legalacsonyabb szintre estek, ami alapot adott a nyersolaj erősödésének.
- Az arany 1.316 dollár volt ma reggel. A befektetők elsősorban arra kezdtek el spekulálni, hogy tartósan alacsonyan maradhatnak a Fed kamatai. Emellett az ukrán helyzet is kezd feszültebbé válni, a kínai növekedés lassulása pedig szintén a nemesfém vásárlására ösztönözheti a befektetőket. 
 
Devizák:
- A nap nagy részét a 20 és a 30 napos mozgóátlaggal is megerősített 1,38-as szint alatt töltötte az EUR/USD devizapár, és sokáig úgy tűnt, első próbálkozásra nem fog sikerülni az erős szint áttörése, azonban a Fed jegyzőkönyvének hatására erőteljes dollárgyengülés következett be, és egészen 1,3855-ig lőtt ki az árfolyam.
- A forint árfolyama tegnap kissé gyengült az euróval szemben. Az EUR/HUF árfolyam 304,59-ről 305,76-ra emelkedett.

Távol-Kelet:
- Mérsékelt emelkedés jellemezte ma reggel az ázsiai piacokat. A Hang Seng 1,0%-ot, a Shanghai index 1,9%-ot emelkedett, a Nikkei pedig az utolsó percekben a nulla körüli tartományba esett.
- A kínai külkereskedelmi adat kiábrándítóan gyenge lett, bár a külker egyenleg 7,7 milliárd dolláros többlete jelentősen meghaladta a várt 1,8 milliárd dollárt, de ezt csak az import zuhanása okozta. Márciusban az export a várt 4,8%-os bővülés helyett 6,6%-kal csökkent éves összevetésben, míg az import az előre jelzett 3,9%-os éves növekedés ellenére 11,3%-kal zuhant. A helyzetet tovább rontja, hogy már a várakozások is meglehetősen gyenge adatnak számítottak volna.
- Nem jöttek be azok a spekulációk, miszerint a gyenge adatra majd lép a kínai kormány, és bejelent valamiféle stimulust, helyette a miniszterelnök elmondta, hogy a gyenge adatot a gazdasági volatilitásnak tudják be, így nem látják szükségét annak, hogy gazdaságélénkítő lépéseket hozzanak. A 7,5%-os növekedési céllal kapcsolatban elmondta, hogy az flexibilis, ami kissé ijesztően hangozhat a piac számára. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy továbbra is bízik a gazdaságban, és kezelni tudják a jelenlegi lassulást.
- A shanghai és a hongkongi tőzsde között egy megállapodás jöhet létre, mely szerint a befektetők közvetlenül kereskedhetnek a másik tőzsdén is a megbízások továbbításával. A megállapodást a kínai tőkepiaci szabályok változása tenné lehetővé, bár konkrét megállapodás egyelőre még nem született, de a kínai brókercégek árfolyama ma már óriási emelkedést mutatott.
- Ausztráliában a munkanélküliségi ráta 5,8%-ra csökkent, jelentősen a várt 6,1%-alá, annak ellenére is, hogy a februári 6%-os értéket a felülvizsgálat során 6,1%-ra módosították. Márciusban a várt 2.500 fő helyett 18.100 fővel bővült a foglalkoztatottak száma.
- Dél-Koreában a jegybank a várakozásoknak megfelelően 2,5%-on tartotta a repo rátár.
- A várt 17,5% helyett csak 10,8%-kal nőtt februárban a gépipari megrendelések száma Japánban az előző év azonos hónapjához képest.

Határidős piacok:
- A főbb határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek:

- A Moody’s Caa3-ról Ca-ra minősítette le az OTP ukrán leánybankjának hitelbesorolását. A lépés nem meglepő, mivel a hitelminősítő korábban Ukrajna besorolását is csökkentette, így ez magával hozta a bankszektor leminősítését is. 

- Mától osztalékszelvény nélkül forog az ANY Biztonsági Nyomda. A cég részvényenként 57 forintos osztalékot fizet április 22-től.

- Történetének legerősebb havi értékesítési adatait publikálta a BMW márciusban. A cégcsoport összesen 212.908 darab autót értékesített, ami 11,3%-os bővülés a tavalyi év azonos időszakához képest. A BMW márka értékesítései 16,9%-kal 186.126 darabra bővültek, míg a MINI gyengélkedett, az eladások 16,9%-kal 26.382 darabra estek vissza. Először fordult elő a BMW történetében, hogy a havi eladások átlépték a 200.000 darabot. A kiemelkedő márciusnak köszönhetően az első negyedéves értékesítések is jók lettek, 8,7%-os bővüléssel 448.200 darab gépjárművet adtak el. Ian Robertson igazgatósági tag azt mondta, hogy a BMW X sorozata különösen jól teljesített, ezért az új X4-es modell segítheti a céget a további növekedésben. Ázsiában továbbra is meredeken emelkednek az eladások, az elmúlt hónapban 22%-ot tudott növekedni a társaság, Kínában pedig még ennél is nagyobb, 25,4%-os volt a bővülés.

- A BNP Paribas bejelentette, hogy még idén vagyonkezelési üzletágat nyit Mexikóban. Az európai bankok az elmúlt időszakban egyre inkább nyitnak Latin-Amerika irányába, így a mostani lépés is illeszkedik ebbe a trendbe. Árfolyamhatásra nem számítunk, mivel az üzletág felfutásához várhatóan évekre lesz szükség, és valószínűleg nem fog jelentős arányt képviselni a BNP Paribas teljes árbevételén belül.

- A Daimler tegnap tartotta éves rendes közgyűlését, ahol 2,25 eurós osztalék kifizetését hagyták jóvá szemben a tavalyi 2,2 euróval.

- Dieter Zetsche, a Daimler vezérigazgatója szerint az évtized végére a Daimler lesz a vezető prémium autógyártó, mind darabszámban, mind árbevételben megelőzve a BMW-t és az Audit. Összesen 30 új modell bevezetését tervezi a társaság (márciusban a GLA modell mellett az új C és V osztályt is bemutatta), és a több milliárdos megtakarítási programját is kiterjeszti. A társaság 2014 végéig 4 milliárd eurós megtakarítási programot irányzott elő, de ez a program még 2015-ben is érvényben marad. Kína a jövőben is fontos piaca lesz az autógyártónak, a márkakereskedéseinek számát 100 további egységgel 400-ra bővíti a társaság.

- Az első negyedévben 21,7 millió utast szállított a Lufthansa, ami 0,5%-kal magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában, miközben a járatok száma 1,2%-kal csökkent. A repült kilométerek száma növekedett, így a kihasználtság 0,5 százalékponttal 75,6%-ra csökkent. Márciusban az utaslétszám 0,4%-kal emelkedett, de a bevételt termelő kilométerek száma 3,5%-kal csökkent, így a repülőgépek kihasználtsága 2,8 százalékponttal 75,9%-ra csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.