BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vártnál jobb gyorsjelentést publikált az Apple és a Facebook

Ugyan tegnap korrigáltak a piacok, de jó lett a Facebook és az Apple eredménye, ráadásul az utóbbi 7:1-ben felaprózza részvényeit. Így a hangulat a zárás után pozitívba fordult, ami Ázsiában is kitartott - írja az Erste elemzése.

Itthon az MNB lepett meg bennünket: a kéthetes kötvényét betétté alakítja, amelynek következtében a külföldiek (cirka 800 milliárd forint) kiszorulnak ebből az instrumentumból (5.800 milliárd forint parkol most ott). Így vagy magyar állampapírt vesznek, vagy elhagyják az országot. Az utóbbi esetben az MNB a deviza tartalékokból biztosítja a forint stabilitását, amire szerintünk 1-2 milliárd eurónál többet nem kell elkölteniük. Ennek következtében nemcsak a forint gyengül, hanem az állampapír piacon, elsősorban a rövid oldalon is hozam csökkenést várunk. A hosszú oldali hozamcsökkenés pozitív a részvénypiacra nézve. A gyengébb forint pedig jó a Richternek, hiszen valamelyest kompenzálja a gyenge rubel és hrivnya eredményhatását.

A mai napon Európában és az USA-ban is emelkedést várunk, és a BUX-ban is nagyobb lehet az emelkedés mértéke, mint amit a nap lején láthattunk.

Nemzetközi hírek

USA:
- Nem indult jó hangulatban a tegnapi kereskedés a tengerentúlon, a kereskedés nagy részében oldalaztak a piacok, és zárásra mínuszban maradtak az indexek. Hat napig tartó nyerő széria ért véget tegnap. Az Apple és a Facebook zárás után publikálták a negyedéves számokat, így ezek a gyorsjelentések már nem befolyásolták a kereskedés menetét (Dow -0,07%, Nasdaq -0,83%, S&P500 -0,24%).
- Az újlakás értékesítések az előző havi 449 ezerről 384 ezerre estek márciusban, ami lényegesen alulmúlja a 450 ezres piaci várakozást.
- Tegnap piaczárás után a várakozásokat felülmúló gyorsjelentést publikált a Facebook. A cég árbevétele 70%-kal, 2,5 milliárd dollárra emelkedett, ami a 2,35 milliárd dolláros elemzői várakozásokat is meghaladja. A profit tekintetében nagy meglepetési okozott a társaság, az egy részvényre jutó eredmény a tavalyi 12 centről 34 centre ugrott, miközben az elemzők „csak” 23 centre számítottak. A cég hirdetési bevételei 82%-kal nőttek az elmúlt negyedévben annak köszönhetően, hogy egyre több aktív felhasználója van a társaságnak. A mobil hirdetési bevételek 59%-ot tettek ki a teljes bevételből, ez pedig nagy ugrás a tavalyi 30% után. A társaság azt is bejelentette, hogy távozik David Ebersman pénzügyi igazgató. Piaczárás után 3,5%-ot emelkedett a papír.
- Zárás után publikálta negyedéves számait az Apple is, kellemes meglepetést okozva a befektetőknek. A nettó profit közel 7%-kal, 10,2 milliárd dollárra bővült, ami részvényenként 11,62 dollárt jelent a várt 10,17 dollár helyett. Az árbevétel közel 5%-kal, 45,6 milliárd dollárra nőtt, ami szintén lényegesen meghaladja a 43,5 milliárd dolláros várakozást. Az iPhone értékesítések lényegesen jobbak lettek a vártnál: 38 millió helyett 43,7 millió készüléket értékesítettek az első negyedévben. A befektetők annak is örülhettek, hogy a társaság 60 milliárd dollárról 90 milliárd dollárra bővíti sajátrészvény visszavásárlási programját. Azt is bejelentették, hogy 7:1 arányú részvénydarabolást hajtanak végre június 9-én. A papír 8%-ot ugrott a zárás utáni kereskedésben.
- A Boeing is tegnap publikálta negyedéves számait, az egy részvényre jutó profit 1,76 dollár lett, ami lényegesen meghaladta az 1,54 dolláros várakozást. Az árbevétel is jobban alakult: a várt 20,2 milliárd dollár helyett 20,5 milliárd dollár lett. Az első negyedévben 161 repülőgépet szállított le a társaság, amit 18%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A menedzsment a korábbi 7-7,2 dollárról 7,15-7,35 dollárra emelte az idei évre vonatkozó részvényenkénti profitot. A társaság részvényeinek árfolyama 2,4%-ot emelkedett tegnap.
- Ma is számos gyorsjelentés érkezik a tengerentúlról: a Coca-Cola Enterprises, a Microsoft, az Eli Lilly, a Starbucks és az Amazon is ma teszi közzé számait.

Európa:
- A nyugat-európai börzék is mínuszban zárták a tegnapi kereskedést (FTSE100 -0,1%, DAX -0,58%, CAC40 -0,74%).

Olaj, arany:
- 101,86 dollárról 101,44 dollárra csökkent tegnap a WTI típusú olaj árfolyama, miután a készletek 3,52 millió hordóval 397,7 millió hordóra emelkedtek.
- Az arany árfolyama változatlanul 1284 dollár maradt a tegnapi kereskedésben.

Devizák:
- Az EUR/USD árfolyama a tegnap délelőtti órákban 1,3805-ről 1,3855-re is emelkedett, onnan azonban később megnyugodott és ma reggelre 1,3822-ig mérséklődött az árfolyam. A tegnap délelőtti nagy csapkodást az árfolyamban elsősorban az európai PMI adatok megjelenése váltotta ki.
- Enyhén tovább emelkedett az EUR/HUF árfolyama a mai kereskedésben is, aminek hatására az MNB reggel 8 órai sajtótájékoztatóját megelőzően 307,3-as árfolyamon állt a devizapár árfolyama. A jegybanki bejelentést követően gyengülésnek indult a forint, és átmenetileg 309-ig is emelkedett.

Távol-Kelet:
- A Nikkei, 1%-ot, a Shanghai index 0,5%-ot esett, míg a Hang Seng minimális, 0,1%-os emelkedést tudott felmutatni.
- A kínai jegybank ma újabb 85 milliárd jüannyi (13,6 milliárd dollárnyi) likviditást vont ki a piacról.
- A dél-koreai GDP az első negyedéves előzetes adatok alapján a várt 3,8% helyett 3,9%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

Határidős piacok:
- Mind az amerikai, mind az európai vezető határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel.

 
Vállalati hírek:

- Ma tartja közgyűlését a MOL és a Richter. Az olajtársaság a saját részvényeket is figyelembe véve részvényenként 600 forint, míg a gyógyszercég 57 forint osztalék kifizetését javasolja.

- OTP, FHB: A kormány tegnap úgy döntött, hogy meghosszabbítja a kilakoltatási moratóriumot addig, amíg végleges megoldás nem születik a devizahiteles problémára. A Kúria őszre halasztotta a kérdés tárgyalását. A hír kedvezőtlenül érinti a bankokat, hiszen csökkenhet a törlesztési hajlandóság, ami negatívan hat a nem teljesítő hitelek alakulására.

- Az Adidas bejelentette, hogy megrendeléseinek egy részét a Yue Yuen vállalattól más cégekhez csoportosítja át, ezzel mérsékelve a sztrájk hatásait. A lépés várható volt, így árfolyamhatásra nem számítunk.

- Az Axa tegnap tartotta éves rendes közgyűlését, ahol jóváhagyták a 81 centes részvényenkénti osztalékot.

- A Fitch az E.ON hosszú távú hitelminősítését változatlanul „A” minősítéssel látta el, ugyanakkor a kilátásokat negatívra csökkentette.

- Az FDA jóváhagyta a Siemens legújabb CT készülékét. A Siemens egészségügyi eszközöket gyártó részlege bejelentette, hogy a következő generációs CT rendszere még fejlettebb képalkotó technológiával rendelkezik, így minden betegen el lehet majd végezni a vizsgálatot, beleértve a gyerekeket a veseelégtelenségben szenvedőket, és azokat, akik nem tudják visszatartani a lélegzetüket.

- A Total a jelenlegi 17%-ról 19,4%-ra növelné részesedését az orosz OAO Novatek olajtársaságban. A cég hamarosan tárgyalásokat fog kezdeni egy új közös vállalat létrehozásáról az OAO Lukoil céggel, nyugat-szibériai nem-konvencionális energia projektekkel kapcsolatban. Az évtized végére Oroszország válhat a Total legnagyobb gáz- és olajszállítójává.

- A Total arra számít, hogy 2020-ra a jelenlegi 207 ezer hordóról napi 400 ezer hordóra emelkedhet a szénhidrogén kitermelése Oroszországban. A hírnek véleményünk szerint nincs jelentős árfolyamhatása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.