BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akár 301-ig is erősödhet tovább a forint

Tegnap némi korrekciót mutatott a forint, ma azonban ismét erősödést mutat a hazai fizetőeszköz. A technikai kép kedvező, a kialakuló formációból a 200 napos mozgóátlagig, 301-ig csökkenhet a kurzus - írják az Erste elemzői.

Orbán Viktor tegnapi beszéde sem mozgatta meg a forintot, ugyan a választások után volt némi gyengülés, ma reggelre ismét ereje teljében a fizetőeszköz. Az állampapírpiacon további minimális hozamcsökkenést látni, 5,54%-on kereskednek a 10 éves magyar kötvényekkel. Ma az ÁKK a szokásos 60 milliárd forint értékben hirdet meg 3 hónapos diszkontkincstárjegyeket. A másodpiacon 2,73%-on mozog a 3 hónapos hozam.

Nemzetközi helyzetkép:

Az EKB jegybankárok kommentje nyomán az euró tegnap jelentősen erősödött, az EUR/USD 1,37-ről 1,374-ig emelkedett. Bár kisebb mértékben, de ma reggel is emelkedés tapasztalható a piacon. Fontosabb makroadatok hiányában a hét első kereskedési napján is folytatódott a lejtmenet a tengerentúli börzéken. A technológiai papírokkal telített Nasdaq indexnek 2011 óta ez a legrosszabb háromnapos eső sorozata, amelynek köszönhetően az index a 100 napos mozgóátlaga alá került (Dow -1,02%, Nasdaq -1,16%, S&P500 -1,08%). Nyugat-Európában szintén rossz volt a hangulat, a legnagyobb esést a német DAX index könyvelhette el (FTSE100 -1,08%, DAX -1,91%, CAC40 -1,08%). Miután tegnap visszatesztelte a 200 napos mozgóátlagot, ma reggel egyelőre sikeresen próbál meg felfelé elrugaszkodni a támasz szintről az arany árfolyama, aminek hatására a nemesfém árfolyama 1.308 dollárra emelkedett. Az arany árfolyamát támogatja, hogy a nemzetközi környezet kiszámíthatósága csökkent, és hogy elkezdődtek az indiai választások, amitől kormányváltást és felpörgő gazdaságot várnak a befektetők, ez pedig növelné a fizikai arany iránti keresletet. A WTI kőolaj mozgástere meglehetősen beszűkült, mivel a mozgóátlagokban egy torlódás tapasztalható, ez pedig akadályozza az árfolyam mozgását, ami lényegében változatlanul 101 dolláron áll. A Nikkei 1%-ot esett, miközben a Hang Seng 1%-ot, a Shanghai index pedig 2%-ot emelkedett. Japán és Ausztrália aláírta a szabadkereskedelmi megállapodást, ami a japán gépjárművekre és az ausztrál mezőgazdasági termékekre terjed ki. A megállapodást 7 évnyi tárgyalás előzte meg. A kínai részvénypiac nagymértékű emelkedését az újabb stimulációról szóló spekulációk hajtották. Az export és az import márciusi változását csütörtökön fogják publikálni, amitől jelentős visszaesést vár a piac az előző hónaphoz képest, és arra számítanak, hogy a várhatóan gyenge adat hatására gazdaságélénkítő intézkedések bejelentésére kerülhet sor. Alapvetően vegyes képet mutatnak a határidős indexek, de a főbb piacok (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Lehűtötte a kedélyeket az EKB, ugyanis két jegybankár Ewald Nowotny és Yves Mersch is arról beszélt, hogy bár mérlegelik egy eszközvásárlási program elindításának lehetőségét, de mivel semmi nem sürgeti a jegybankot, arra valószínűleg egyhamar nem kell számítani. Ezzel némileg tompították Mario Draghi múlt heti beszédének jelentőségét.

Ukrajnában ismét feszült helyzet kezd kialakulni, oroszbarát tüntetők ugyanis kikiáltották a „független donyecki köztársaságot”. Ezt követően a kelet-ukrajnai Harkivban is hasonló történt. Az ukrán kormányfő azonban közölte, hogy pontos tervet dolgozott ki a kelet-ukrajnai helyzet rendezésére.

A japán jegybank a várakozásoknak megfelelően nem változtatott monetáris politikáján. Maradt a 0,1%-os alapkamat, és a hatalmasra duzzasztott eszközvásárlási program is.

3 éve nem látott mértékben, vártnál (7,1%) is jobban 8,1%-kal nőtt a hazai ipari termelés februárban, a tavalyi év azonos hónapjához viszonyítva. A munkanaphatással kiigazított érték ezúttal megegyezik a nyers adattal. A KSH szerint továbbra is az autóipar illetve az export áll a gyors növekedés mögött. Idén éves átlagban 4,5%-os növekedést várunk, de a friss adat alapján valószínű, hogy ennél is nagyobb lesz a növekedés. A 2012-es 1,8%-os visszaesés után tavaly is mindössze 1,4%-kal bővült a termelés.

Nagy horderejű bejelentésre nem került sor tegnap, Orbán Viktor miniszterelnök választások utáni sajtótájékoztatóján. Megtudtuk ugyan, hogy a bankadó fennmarad, legfeljebb annak részletei változhatnak. Továbbra is arra számítunk, hogy némileg változhat a piaccal és a multinacionális cégekkel szembeni retorika, de a miniszterelnök beszéde arra utal, hogy maradhat a nem szokványos gazdaságpolitika.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.