BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EKB ülésére vár a forint is

Megállt a forint erősödése, s a nap végére minimális forintgyengülés következett be. A technikai kép szerint az esetleges további erősödés terepe limitált, 304-305 körüli szinteken látunk fontosabb támaszokat - írják az Erste elemzői.

Minimális forintgyengülés látszott tegnap összességében nem következett be érdemi elmozdulás az EURHUF devizapárban. Ma a forintpiac is leginkább az EKB délutáni ülésére fókuszálhat. Az állampapírok másodpiacán sem látszott érdemi elmozdulás a referenciaszintekben. Ma kötvényaukciók lesznek, a 3, az 5 és a 10 éves papírból a felkínált mennyiség összességében 60 milliárd forint lesz.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az 1,38-as szintről, ahol jelenleg a 30 napos mozgóátlag is található tegnap lefordult az EUR/USD árfolyama, s ezt követően egészen 1,3767-ig esett. Ma reggel további dollárerősödés látható és már 1,376 alatt jár az árfolyam. A devizapár szempontjából kiemelt jelentőséggel bír az EKB mai ülése, ahol a múlt heti jegybankári kommentárok alapján akár egy monetáris lazítást célzó lépést is bejelenthet a jegybank (negatív overnight betéti ráta, sterilizáció megszüntetése), ez pedig a dollár további erősödésének irányába mutathatna. Az irányadó rátában (0,25%) nem vár változást a piac. A nap első felére unalmas, iránytalan kereskedés volt jellemző a tengerentúlon, de a nap végén meglódultak az indexek felfelé, így sikerült mérsékelt emelkedéssel zárniuk a napot. Az S&P500 index ismét történelmi csúcson zárta a napot (Dow 0,24%, Nasdaq 0,19%, S&P500 0,29%). A nyugat-európai börzék mérsékelt emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést (FTSE100 0,1%, DAX 0,2%, CAC40 0,1%). Ázsiában a Nikkei 0,8%-ot, a Hang Seng 0,3%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 0,6%-ot csökkent. Kisebb reformokat jelentettek be ma Kínában, így például csökkentik egyes kisvállalatok adóterhelését, a Kínai Fejlesztési Bank támogatni fogja az alacsony jövedelműek lakáshoz jutását, és fejlesztik a vasúthálózatot is. Az árupiacon a WTI ma reggel 99,2 dolláron állt, gyakorlatilag négy napja esik az árfolyam. A piac továbbra is az alacsonyabb kínai és USA keresletre számít. Az ukrajnai válság továbbgyűrűzésének lehetőségét a piac teljesen kiárazta. A piacot befolyásolták még a kedvező líbiai hírek, mely szerint ismét a teljes mennyiség közelébe emelkedhet a kínálat. Az arany esetében erős a spekuláció, hogy a fizikai kereslet ismét nőhet, elsősorban Kínából és Indiából, miközben az utóbbi napokban az ETF-ekben lévő arany mennyisége már nem csökkent, ami mutatja, hogy a spekulációs aranykereslet is stabilizálódott. Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban az ADP jelentése szerint márciusban 191 ezer fővel nőtt a magánszférában foglalkoztatottak száma. Az adat csak enyhén múlja alul a piaci várakozást, és jó hír, hogy az előző havi adatot 139 ezer főről 178 ezer főre javították. Az ipari cikkek rendelésállománya 1,6%-kal nőtt februárban a piac 1,2%-os várakozásával szemben.

A HSBC módszertana alapján a kínai szolgáltatóipari beszerzési menedzser index értéke 51,9 pontra emelkedett márciusban a februári 51 pontos értéket követően, ami 4 hónapos csúcsnak felel meg. A kínai hivatalos statisztika (ami némileg eltérő módszertant használ) ugyanakkor azt mutatta, hogy 54,5 pontra csökkent a BMI értéke a februári 55 pontos érték után.

A KSH előzetes adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumenindexe februában 6,7%-os éves bővülést mutatott. A szám kedvezőbb lett a mi 5,8%-os várakozásunknál. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 8,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,4, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,4%-kal emelkedett az értékesítés volumene.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.