BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bevétel híján csak vegetálnak a megmaradt magánnyugdíjkasszák

Tovább koncentrálódhat a magán-nyugdíjpénztárak piaca, hiszen újabb szereplő készül beolvadásra: így hamarosan mindössze négy kassza maradhat a piacon. A folyamat nem meglepő: a bő hatvanezres taglétszámmal működő szektor szereplői gyakorlatilag csak külső támogatás mellett tudják finanszírozni működésüket.

Rövid időn belül négyszereplőssé válhat a magyar magán-nyugdíjpénztári piac: az egyik meghatározó szereplő, az ING Magánnyugdíjpénztár is egy másik pénztárba történő beolvadás mellett dönthet – tudta meg a Világgazdaság. A döntés a pénztárak április 22-én esedékes tagi gyűlésén születhet majd meg.

A lépés a jelenlegi piaci környezetben egyáltalán nem meglepő: az év végére összesen 62 ezerre olvadt taglétszám a magyarországi magán-nyugdíjpénztáraknál, és a szabályozói környezet sem kedvez a magánkasszák fennmaradásának. Ami az utóbbit illeti: a jelenlegi feltételek szerint az elszámolható költség a korábbi ötöde, vagyis 0,9 százalék, a vagyonkezelési díj pedig a 2011 előtti 0,8 százalékkal szemben 0,2 százalék. Új bevételek hiányában így a kasszák két úton finanszírozhatják működésüket: vagy jelentős tagdíjat szednek még megmaradt ügyfeleiktől, vagy alapító intézményük járul hozzá a fenntartásukhoz. Az ING magánpénztára – amely jelenleg hozzávetőlegesen 26 ezer ügyféllel rendelkezik – vélhetően a megmaradó négy kassza valamelyikébe olvadhat be. Lapunk információi szerint a négy másik, megmaradó kasszából kettő, a Horizont és a Szövetség érdeklődik a portfólió iránt. Az ügyfelek szempontjából nem hoz jelentős változást ez a fejlemény, csak annyi történik, hogy a pénzüket másik szolgáltató kezeli tovább. A beolvadás ugyanakkor nem egyszerű folyamat, akár hónapokat is igénybe vehet.

Nem az ING magánkasszája az egyetlen a magyar pénztári piacon, amelynél változások történnek. Az AXA csoport a közlemúltban jelentette be, hogy Horizont Magánnyugdíjpénztár néven – és az AXA csoport magyarországi tagvállalata anyagi támogatásával – folytatja tovább működését az AXA Magánnyugdíjpénztár. A 12100 taggal rendelkező, és mintegy 29 milliárd forint vagyont kezelő Horizont Magánnyugdíjpénztár a pénztártagok száma alapján 2013 negyedik negyedévében 19,5 százalékos részesedéssel rendelkezett az ötszereplős piacon.

A Vienna Insurance Group 2013 végén vásárolta meg az AXA Biztosító Zrt.-t. Az AXA és az AXA Magánnyugdíjpénztár ezután vizsgálták felül egymás közti kapcsolatukat, és született meg a pénztár továbbélésére lehetőséget kínáló megoldás. „A jelenlegi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé a magánnyugdíjkasszák gazdaságos működtetését, azonban az AXA továbbra is vállalja a magánnyugdíjpénztár fenntartásának anyagi támogatását” – fogalmazott a közlemény.

Komoly hozamok tavaly is

Bár a szabályozói környezet nem kedvez a magánkasszák fennmaradásának, az elért hozamokra egyáltalán nem lehet panasz. A megmaradt öt magánpénztár komoly reálhozamot ért el tavaly, még ha ez az egy százalékos infláció tükrében első látásra nem is lehetett nehéz feladat. A nyertes portfólió Budapest Magánnyugdíjpénztáré volt, a kassza tagjai a növekedési alappal kétszámjegyű hozamot érhettek el karácsonyig. A Szövetség (korábban Allianz) alapjai közül is a növekedési vitte el a pálmát, igaz, csak néhány bázisponttal verte meg a kiegyensúlyozott portfóliót. A többi pénztárnál – ING, AXA, MKB – a kiegyensúlyozott alapok teljesítettek a legjobban tavaly. A legalacsonyabb hozam minden pénztárnál a klasszikus portfólióknál keletkezett, de ezek hozama is 5-7 százalék között mozgott 2013-ban.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.