BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Divatos papírokkal nyertek a befektetők

A tavalyi év nyertes alapjai az idei első három hónapban is jól teljesítettek. A zöld alapokat a napelemes cégek árfolyamnyeresége emelte tovább, de a forint gyengülése is segített egyes konstrukcióknak.

Az idei első negyedévben is sokat kereshettek egyes befektetési alapokkal a befektetők. A legmagasabb hozamot a részvényalapokkal lehetett elérni, az első három hónap legjobbja pedig ugyanaz az alap lett, amelyik a 2013-as évet is a legmagasabb hozammal zárta. Az OTP Klímaváltozás 130/30 alap a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) 18,41 százalékot szedett magára a tavalyi mintegy 40 százalékos emelkedése után.

"Továbbra is a napelemes cégek árfolyam-emelkedése adta a hozam nagyobbik részét” – mondta lapuknak Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója, aki az alap portfólió-menedzsere. A magas nyereséghez emellett az is hozzájárult, hogy az alap jellemzően devizás részvényeket tart, így profitált a forint első negyedévben tapasztalt gyengüléséből is. Az euró alapú sorozat sem teljesített egyébként rosszul, 14,5 százalékot lehetett vele keresni.

Ha nem is ennyire, de szintén magas hozamot érhettek el a befektetők a többi hazai alapkezelő zöld alapjaival is. Az Aegon Climate Change A sorozata 6,6, a K&H Öko alapja 3,8 százalékot szedett magára három hónap alatt. A török piacon befektető konstrukciókkal is szépen lehetett keresni ismét, a Quantis indiai részvényalapjának egyes sorozatai pedig kétszámjegyű hozamot értek el. Nem túlságosan meglepő módon az orosz részvénypiacon befektető konstrukciók ugyanakkor nagyot buktak az év első hónapjaiban, március végén 15-20 százalékos mínuszban voltak. Az ukrajnai helyzet más kelet-európai részvényalapokat is a lejtőre küldött, és buktak a befektetők a Budapesti Értéktőzsde indexét, a BUX-ot követő konstrukciókon is.

Az abszolút hozamú alapok teljesítménye is vegyesen alakult. A legmagasabb hozamú alap, akárcsak 2013 egészében, az idei első negyedévben is az OTP Trend lett, ennek a kisbefektetők számára is elérhető sorozata 7,6 százalékos nyereséget ért el. „Az alapban az úgynevezett kedvenceket tartjuk” – magyarázza a portfóliót kezelő Czachesz Gábor. A Trendben volt például Facebook, a genetikai vizsgálatokat lehetővé tévő rendszereket előállító Illumina Inc. és a félvezetőket gyártó Micron Technology részvényeiből is. Ezeket a papírokat segítette, hogy a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon jól alakult, azt viszont nem lehet tudni, hogy a lendület meddig tart ki – figyelmeztetett Czachesz. Április első két hetében ugyanis a tőzsdék estek, és ez a kedvencek árfolyamán is meglátszott, a befektetők elkezdték kevésbé kockázatos eszközök átcsoportosítani a vagyonuk egy részét.

Az abszolút hozamú kategória első negyedéves győztesei OTP-s alapok voltak. A Trend mellett a dobogóra az EMDA és a G10 Euró került fel, mindkét alap hozama meghaladta a 6 százalékot. Viszonylag kevés olyan abszolút hozamú alap volt az év első negyedében, amelynek a hozama negatív lett, a legalacsonyabb hozamot viszont szintén egy OTP-s alap érte el, az Új Európa eurós sorozata, amely több mint 5,6 százalékot esett. Ebben vélhetően szerepet játszott az ukrajnai válság, amely a kelet-európai piacokon befektető konstrukciók nagy részét negatívan érintette.

Még mindig nyerő a kötvényalap

A nagy lakossági kedvencek, a rövid kötvényalapok teljesítménye ugyan meg sem közelítette a legmagasabb hozamú részvény- vagy abszolút hozamú alapokét, de továbbra is stabil, inflációt meghaladó hozamot produkálnak még a kamatadó és egyéb terhek levonása után is.

A Bamosz adatai szerint a főleg a hazai állampapírpiacon befektető konstrukciók 0,38-1,4 százalék közötti hozamot értek el három hónap alatt, és ami igazán jó hír a kisbefektetőknek, a legnagyobb alapok a jobbak között végeztek.

A március végén már 351 milliárd forintos vagyont kezelő OTP Optima 1,27 százalékot szedett magára három hónap alatt, az 61 milliárdos Budapest I. Állampapír hozama 1,33 százalékos lett, a 116 milliárdos Erste Kamatoptimum viszont csak 0,85 százalékos hozamot ért el. A toplistát egyébként a Erste másik rövid kötvényalapja vezeti, amely 1,4 százalékos hozamot ért el, de abban csak 31 milliárd forintot kezelnek.

A Bamosz adatai szerint a főleg a hazai állampapírpiacon befektető konstrukciók 0,38-1,4 százalék közötti hozamot értek el három hónap alatt, és ami igazán jó hír a kisbefektetőknek, a legnagyobb alapok a jobbak között végeztek.

A március végén már 351 milliárd forintos vagyont kezelő OTP Optima 1,27 százalékot szedett magára három hónap alatt, az 61 milliárdos Budapest I. Állampapír hozama 1,33 százalékos lett, a 116 milliárdos Erste Kamatoptimum viszont csak 0,85 százalékos hozamot ért el. A toplistát egyébként a Erste másik rövid kötvényalapja vezeti, amely 1,4 százalékos hozamot ért el, de abban csak 31 milliárd forintot kezelnek. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.