BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmasat zuhant a Nasdaq

Nagyot esett a Nasdaq, újra lefordult a 20 napos mozgóátlagról. Egyre egyértelműbb, hogy csökkenő trendben van a technológiai index. Sőt, a 4 000 pont esetleges áttörésével a 200 napos mozgóátlaggal is találkozhat, amely közel, 3.933 pontnál található. Az S&P500 index újra a 20 napos mozgóátlag alá került, azaz ott is aggodalomra utaló jeleket látunk - írja az Erste elemzése.

Mindez több tényezőnek köszönhető. Egyrészt, az orosz erőfitogtatás Ukrajnával szemben továbbra is érvényben van. 35-40 ezer fős sereg állomásozik Ukrajna határán. A gázszállítások körül pedig fokozódik a feszültség. Közben Kínától is lehet félni, amely az év elején egymás után több csalódásra okot adó adatot tett közzé. Persze vannak jó jelek is. Az USA gazdasága egyre inkább magához tér, ez pl. a tegnapi munkaerő-piaci adatokban is tetten érhető. Európában is inkább a kilábalás jeleit láthatjuk, miközben egyre közelebb kerülünk egy esetleges mennyiségi lazításhoz.

Persze ez a vegyes kép, karöltve az elmúlt negyedévek erőteljes emelkedésével nyugodtan hozhat egy erős korrekciós periódust. S úgy tűnik, ezt látjuk most. A Nasdaq gyengélkedésén keresztül, amely 2011 óta nem esett akkorát, mint tegnap, egyre valószínűbbnek tűnik egy komolyabb korrekciós periódus. Ezt támasztja alá az is, hogy az S&P500 hibába futott többször neki a csúcsdöntésnek, nem sikerült azt megtartania. Így érdemesebbnek tűnik védekező pozícióba vonulni.

Összességében itthon és Európában is csökkenést várunk a mai napon, míg az USA-ban valamiféle kis korrekció jöhet, legalább a nap elején, de nem vagyunk meggyőződve arról, hogy zárásra is megmarad az emelkedés.

USA:
- A Dow 1,63%-ot, a S&P 500 2,09%-ot, míg a Nasdaq 3,1%-ot esett. Utóbbi esetében hasonló mértékű zuhanásra már 2011 novembere óta nem volt példa.
- A frissen regisztrált munkanélküliek száma 300 ezer főre csökkent az USA-ban, ami jelentősen jobb, mint a várt 320 ezer fős érték. Ilyen kedvező adatra már 2007 óta nem volt példa.
- A tartós munkanélküli segélykérelmek száma 2,78 millió főre csökkent, ami szintén kedvezőbb, mint a várt 2,84 millió fő.
- Az amerikai költségvetési hiány márciusban a vártnak megfelelően alakult, 36,9 milliárd dollár lett, míg a várakozás 36 milliárd dollár volt.
- Ma délután 15.55-kor publikálják a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének előzetes áprilisi értékét, ami a várakozások szerint 81,0 pont lehet.
- A General Motors 1,3 milliárd dollár költséget számolt el az első negyedévben a gépjármű visszahívások miatt. Korábban csak 750 millió dolláros költséget jelentett be a cégcsoport, így ennek megnövelése negatív hír, ennek ellenére nem volt látható negatív árfolyam reakció, mivel a társaság így is szilárd működési eredményt vár az év első negyedévére.
- Ma piacnyitást megelőzően publikálja eredményét a Wells Fargo és a JPMorgan Chase is.

Európa:
- A DAX 0,54%-ot, a CAC 40 0,675-ot esett, míg a FTSE 100 minimális, 0,1%-os emelkedést tudott felmutatni.
- Putyin levélben figyelmeztetett több európai vezetőt is, hogy kritikus helyzet alakulhat ki, ha az ukránok továbbra sem fizetnek az orosz gázért, ami praktikusan azt jelentheti, hogy akadozhat a gázszállítás Nyugat-Európa irányába. Az EU-s országok földgázfelhasználásának közel harmada érkezik Oroszországból, így ennek kiesése mindenképpen negatív lenne, bár a fűtési szezon véget ért, ami csökkenti a gázfelhasználást. Másrészt véleményünk szerint Oroszországnak sem érdeke a gázszállítások leállítása, mivel ezáltal jelentős bevételtől esnének el.
- A NATO olyan, az elmúlt hetekben készült műholdképeket tett közzé, melyek alapján 35-40 ezer orosz katona állomásozik az ukrán határ közelében.
- A Fitch ma reggel pozitív kilátásokat fogalmazott meg a portugál államkötvények besorolására vonatkozóan, miközben a BB+ besorolást nem változtatta meg. A litván államkötvények hosszú távú besorolását pedig stabil kilátások mellett BBB-ről A- minősítésre módosította.
- A Moody’s a török államkötvények hosszú távú besorolását stabilról negatívra rontotta fenntartva a korábbi Baa3-as hitelminősítését.

Olaj, arany:
- A WTI ma reggel 103,2 dolláron állt, a tegnapi tőzsdei lejtmenet az olaj árára is némi nyomással bírt, igaz így is jelentős erősödéssel fejezte be a hetet a nyersanyag. A Brent prémium 4 dollárig süllyedt, amire 2008 óta nem volt példa. A munkaerő-piaci adatok kedvező képet festenek az USA gazdaságának alakulásáról, ami további olajkereslet növekedést vetít előre.
- Az arany 1.318 dolláron állt ma reggel, az ukrán helyzet fokozódása hatott az árfolyamra. Oroszország ismét csapatokat vezényelt a határra, miközben egy amerikai hadihajó is megjelent a Fekete-tengeren.

Devizák:
- Az EUR/USD árfolyama tovább folytatta az emelkedést, aminek hatására ma reggel már 1,39-es árfolyam közelében jár a devizapár jegyzése. A következő jelentősebb ellenállást a márciusi lokális csúcs jelentheti majd 1,393-as árfolyam közelében.
- A negatív hangulatban gyengülni kezdett a forint árfolyama az euróval szemben és a technikai kép alapján véget ért a forint erősödő trendje, így emelkedés indulhat meg az EUR/HUF árfolyamában.

Távol-Kelet:
- A Nikkei 2,5%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot, a Shanghai index 0,1%-ot esett a hét utolsó kereskedési napján.
- A várakozásnak megfelelően 2,4%-lett a márciusi infláció Kínában, ami bár emelkedést jelent a februári 2,0%-hoz képest, de még bőven elmarad a 3,5%-os kormányzati célértéktől.
- A negatív hangulat ellenére még ma is jelentősen tudtak emelkedni a tőzsdei szolgáltatók arra a tegnapi hírre, hogy a hongkongi és shanghai tőzsdék között növelik az átjárhatóságot.

Határidős piacok:
- A Dow, az S&P és a Nasdaq is pluszban van ma reggel, míg az európai határidős piacok, köztük a DAX is a negatív tartományban volt.

Vállalati hírek:

- OTP, FHB: A Kúria megerősítette, hogy a korábbi hírekkel összhangban csak ősszel döntenek a devizahiteles kérdésben. A Kúria döntése alapul szolgálhat majd a kormány törvénymódosításához. Árfolyamhatásra nem számítunk.

- Ma tartja közgyűlését a Magyar Telekom.

- A BNP Paribas lengyel leányvállalata részvényeket értékesítene a tőzsdén annak érdekében, hogy 15%-ra növelje a közkézhányadot. Ehhez körülbelül 5 millió részvényt kellene értékesítenie. Fontos, hogy nem új részvények kibocsátásáról van szó, hanem a bank ad el saját részvényeket, így a teljes részvényszám nem nő. A lépés pozitív lehet az árfolyamra nézve, hiszen alacsony volt a likviditás, melynek növelése vonzóbbá tehetné a részvényt a befektetők körében.

- A BNP Paribas 255 millió dollárért (184 millió euró) megvásárolja a dél-afrikai RCS Investment Holdingot, ami elsősorban fogyasztási hiteleket értékesít. A vállalat célcsoportja a növekvő számú dél-afrikai középréteg. A tranzakcióra 1,6-os P/BV környékén kerül sor, ami körülbelül megfelel az afrikai pénzügyi szektor átlagos árazásának. A tranzakció volumene nem jelentős, így árfolyamhatásra nem számítunk.

- A Deutsche Bank azt kéri a közgyűléstől, hogy enyhítsenek a bónusz szabályozáson, és a jelenlegi éves fix fizetés helyett annak akár dupláját is kifizethessék az alkalmazottaknak. A lépés körülbelül 4.500 főt érinthet, az ő fizetésük nagy részét a teljesítményarányos bónusz teszi ki. A menedzsment a kérést azzal indokolja, hogy rugalmasabb bónusz politikával könnyebben reagálhatna a ciklusokra.

- A Lufthansa karbantartással foglalkozó egysége, a Lufthansa Technik Puerto Ricoban tervez új üzemet nyitni, ahol a JetBlue légitársaság számára nyújtanának karbantartási szolgáltatásokat. A pozitív hír nem jelentős, így árfolyamhatásra sem számítunk.

- Unicredit: Az olasz jegybank reggel közzétett statisztikái szerint a nem teljesítő hitelek aránya (NPL ráta) 24,3%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.