BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét emelkedtek a tengerentúli börzék

Itt állunk a hosszú hétvége előtt. Unikális formában, négy napos hétvégével ünnepeljük a munkát. Míg nálunk csütörtökön és pénteken is zárva lesz a tőzsde, addig a németeknél és a franciáknál csak a holnap. Az angolok esetében viszont sem a csütörtök, sem a péntek nem szünnap, hanem hétfő lesz bankszünet. Az Egyesült Államokban legközelebb május 26-án lesz ünnep („Memorial Day”). Így a nemzetközi piacokon a hétvégétől való félelem sokkal kisebb lehet, mint itthon - írja az Erste elemzése.

A német indexet szemlélve továbbra is azt látjuk, hogy jó állapotban van. Hamarosan új csúcsra kellene mennie, még akkor is, ha a mai napot gyengélkedéssel kezdi. Ez a csökkenés valószínűleg egész délelőtt kitart majd, és csak délután folytatódik a tegnap elindult emelkedés. Az S&P500 indexben nagyon hasonló formációt látunk, mint a DAX-ban, így néhány óra eltolódással hasonló viselkedésre számítunk.
 
A BUX esetében vegyes az érzésünk. Technikailag emelkednie kellene, de a hosszú hétvége előtt valószínűleg nem a „vételi” pozícionáltság lesz a meghatározó, így egy kissé vegyes a kép. A hullámzó piacon talán mégis a vevők győzhetnek a nap végére.

USA:
-          Jó hangulatban telt a kereskedés a tengerentúli börzéken, az indexek mérsékelt pluszban zárták a kereskedést (Dow 0,52%, Nasdaq 0,73%, S&P500 0,46%).
-          Két fontosabb makrogazdasági adat látott tegnap napvilágot: az S&P/Case-Shiller lakásárindex a várt 0,7%% helyett valamivel nagyobb ütemben, 0,8%-kal emelkedett februárban.
-          A Conference Board fogyasztói bizalmi indexének áprilisi értéke megegyezik az előző havi 82,3 ponttal, ami elmarad a várt 83,2 ponttól.
-          A Merck első negyedéves részvényenkénti tisztított profitja 88 cent volt, ami felülmúlja a várt 79 centet. A társaság árbevétele 10,3 milliárd euró volt, ami minimálisan gyengébb a piaci konszenzusnál. Tavaly 1 milliárd eurós költségcsökkentési programot hirdetett a társaság, aminek jegyében 8.500 főt bocsátottak el, és csökkentették a kutatás-fejlesztésre szánt összeget, melynek jótékony hatását már láthatjuk a mostani gyorsjelentésben.
-          Az eBay 2,3 milliárd dolláros veszteséggel zárta az első negyedévet, ami egy közel 3 milliárd dolláros egyszeri adótehernek tudható be. Ennek kiszűrésével a társaság részvényenként 70 centes profitot realizált, ami 3 centtel haladja meg a piaci várakozást. Az árbevétel 14%-kal 4,26 milliárd dollárra bővült, ami szintén jobb, mint a 4,22 milliárdos piaci várakozás. A menedzsment előrejelzései csalódást okoztak, a negyedévre 4,33-4,43 milliárd dolláros árbevételt és 0,67-0,69 dolláros részvényenkénti profitot várnak, míg az elemzők 4,4 milliárdos árbevételre és 0,7 dolláros eredményre számítanak. Zárás után a részvény 4%-kal gyengült.
-          A Twitter számait csalódással fogadták a befektetők, hiszen a felhasználók száma a vártnál kisebb mértékben nőtt (14 millióval 255 millió főre), míg az elemzők 16 millióra számítottak. Az árbevétel viszont némileg jobb lett: 241,5 millió helyett 250,5 millió dollár. A tisztított részvényenkénti profit -3 cent helyett 0 cent lett. Zárás után közel 9%-ot esett a papír árfolyama.
-          Délután az ADP publikálja foglalkoztatottsági adatait, illetve a Fed kamatdöntő ülésének eredménye lát napvilágot, a piac a QE3 program további csökkentésére számít (55 milliárd dollárról 45 milliárd dollárra).
-          Első negyedéves előzetes GDP adatot is publikálnak a tengerentúlról.
-          Zárás után a Time Warner publikálja negyedéves számait.

Európa:
-          Erőteljes emelkedéssel zártak tegnap a nyugat-európai börzék (FTSE100 1,04%, DAX 1,46%, CAC40 0,84%).
-          A német inflációs adat gyengébb lett a vártnál: áprilisban 1,3% helyett 1,1%-kal emelkedtek az árak éves szinten.
 
Olaj, arany:
-          A WTI 100,3 dollár volt ma reggel, a spekuláció a készletek növekedésére irányul. A becslések szerint az USA nyersolajkészlete 83 éves csúcsra nőhet a további 2,2 millió hordós bővüléssel. A kínálat 3 millió hordóval nőtt.
-          Az arany befektetői elsősorban a Fed politikájára figyelnek. A várakozások szerint a Fed folytatja eszközvásárlási programjának kivonását, miközben az USA gazdaságáról érkező adatok továbbra is vegyesek.
 
Devizák:
-          A tegnapi pozitív hangulatban nagyot erősödött a forint az euróval szemben, az árfolyam a 30 napos mozgóátlag 308,5-ös értékéig esett vissza. A pozitív hangulaton kívül a jegybanki kamatdöntést követő közlemény is segítette a forintot, ugyanis abból az volt kiolvasható, hogy a jelenlegi 2,5%-os alapkamattal nagy valószínűséggel megérkeztünk a kamatpálya aljához, és onnan csak a külső/belső körülmények megváltozása esetén fogunk elmozdulni.
-          Amilyen nagyot emelkedett az EUR/USD árfolyama pénteken, olyan hirtelen esett vissza a tegnapi kereskedésben. A devizapár 1,3812-es árfolyamon zárta a tegnapi napot, ahonnan ma reggel ismét tovább erősödött a dollár, így reggel már az 1,38-as szintet tesztelte a kurzus, azonban a Fed döntését megelőzően várhatóan nem fogja áttörni a szintet.
 
Távol-Kelet:
-          A Nikkei 0,3%-ot, a Shanghai index 0,1%-ot emelkedett, míg a hang Seng index 1,3%-ot zuhant.
-          Gyenge makroadatok jelentek meg ma reggel Japánból. A márciusi előzetes ipari termelés a várt 7,2% helyett csak 7,0%-kal bővült az előző év azonos hónapjához képest. A megkezdett lakásépítések száma márciusban a várt 2,7% helyett 2,9%-kal esett vissza. Viszont a japán járműgyártás 14%-kal ugrott meg márciusban év/év alapon.
-          A japán jegybank nem változtatott eddigi eszközvásárlási politikáján.
-          Bemutatták azt a tervezetet, ami lehetővé tenné a Hong Kong-i és a shanghai tőzsde nagyfokú együttműködését, azáltal, hogy a megbízások továbbíthatóak lennének a tőzsdék között. A részletek bemutatása nem okozott különösebb mozgást a tőzsdén, sokkal erőteljesebb reakciót láttunk, amikor a hír először napvilágot látott.
 
Határidős piacok:
-          Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel, de a főbb piacok (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a negatív tartományban vannak.
 
 
 Vállalati hírek
 
-          OTP, FHB: Ma 10 órakor hirdet ítéletet az Európai Bíróság a devizahiteles ügyben. Korábban a Kúria őszre halasztotta döntését, mert meg akarta várni a uniós bíróság állásfoglalását. A kormány majd csak a Kúria döntése után lép a devizahiteles ügyben.
 
 
-          Ma tartja közgyűlését a PannErgy, a menedzsment osztalékfizetést nem javasol.

-          A Banco Bilbao első negyedéves profitja 624 millió euróra zuhant a tavalyi 1,73 milliárd euróról, az eredmény viszont megfelel az elemzői várakozásoknak. A nem teljesítő hitelek állománya 6,6%-ra esett a decemberi 6,8%-ról, ez az első esett 2011 óta, hogy ez az állomány csökken. A nettó kamatbevétel 3,39 milliárd euró volt az első negyedévben, ami a negyedik negyedéves 3,76 milliárd eurónál és az egy évvel ezelőtti 3,62 milliárd eurónál is gyengébb. A Banco Bilbao Spanyolországból származó profitja 33%-kal 386 millió euróra esett az egy évvel ezelőtti szintről, a nem teljesítő hitelállomány pedig változatlanul 6,4% maradt. A BBVA legnagyobb profitot termelő (mexikói) leányvállalatának eredménye 5,7%-kal 452 millió euróra növekedett, ezzel szemben a Dél-Amerikából származó eredmény 19%-kal 244 millió euróra esett.
 
-          Sajtóhírek szerint dúl a csata a Merck OTC üzletágáért az angol Reckitt Benckiser Group és a Bayer között. Így a vételár akár a 14 milliárd dollárt is meghaladhatja. Míg az előbbi cég tisztán késpénzes ajánlatot tett, addig a Bayer az onkológiai és az állategészségügyi üzletágát cserélné ki a Merck OTC üzletágára. Sőt, még az is lehet, hogy a fenti üzletágakban közös vállalatokat hozna létre a két cég, ugyanis a Bayer szerint ezek az üzletágai azok, amelyek önmagukban nem elég nagyok (?). Így az esteleges új entitások sokkal sikeresebben vennék fel a harcot az éleződő piaci versenyben. Nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a Bayer-nek sikere, új gyógyszerei vannak az onkológia területén. Ezért szerintünk inkább a közös vállalatok létrehozása lenne valószínű, ha a Bayer győzne a tenderen. Ez pedig egy újabb lökés lehetne az árfolyamnak. Persze sok múlik a részleteken is.
 
-          Bár a BNP Paribas a vártnál jobb negyedéves adatokat tett közzé, a részvényárfolyam meredek eséssel reagált, miután a társaság figyelmeztette a befektetőit, hogy az amerikai jogi költségek meghaladják az 1,1 milliárd dollárt is, amit még tavaly képzett meg jogi céltartalékként. Az újabb jelentős céltartalék képzés lehetősége pedig negatívan hat a vállalat értékére. Az eljárást az amerikai szankciók (például Irán) megszegése miatt indították a bank ellen. Az adózott eredmény 1,67 milliárd euróra növekedett, ami 5,2%-os bővülés, szemben a várt 1,44 milliárddal. Az eredmény növekedését az is segítette, hogy 100%-ban visszavásárolták belga leányvállalatukat, a BNP Paribas Fortist. A BNP Paribas azt is bejelentette, hogy 100 millió eurós tartalékot képzett a kelet-európai helyzetre.
 
-          A Daimler árbevétele és eredménye is felülmúlta a várakozásokat. Az árbevétel 29,5 milliárd euró lett, szemben a várt 28,3 milliárddal, ami 13%os növekedésnek felel meg, míg az EBIT eredmény a várt 1,71 milliárd euró helyett 1,79 milliárd euró lett. A negyedév során 566 ezer gépkocsit értékesítettek, ami rekordértékesítésnek felel meg, és 13%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. Az árbevétel a Mercedes márka esetében emelkedett a legjobban, ugyanis itt 21% volt a növekedés, ez részben a nagyobb mennyiségnek, részben a magasabb értékesítési átlagárnak (pozitív változás az értékesítési mixben és áremelés) köszönhető. Az adózott eredmény 1,09 milliárd euró lett, ami csaknem duplája az egy évvel korábbi 564 millió eurós eredménynek. A társaság megerősítette a 2014-es várakozásokat, és az év egészére nézve is jelentős bővülést vár a tavalyi évhez képest.
 
-          Ezzel párhuzamosan a Daimler azt is bejelentette, hogy, több, mint 250 ezer gépkocsit hív vissza a hátsó lámpa elektronikai meghibásodásának lehetősége miatt.
 
-          A Rolls-Royce Holding és a Siemens tárgyalásokat folytat a gázturbinák és kompresszorok (villamosenergia-termelő eszközök) gyártására szakosodott üzletág értékesítéséről. A Rolls-Royce megerősítette a hírt, hogy valóban eladná ezt a részlegét, de tárgyalások még folyamatban vannak, ezért részletekről nem beszéltek.
 
-          A Total ma reggel közzétett első negyedéves eredménye gyengébb lett a vártnál. Az korrigált nettó eredmény 3,3 milliárd dollár lett a várt 3,39 milliárddal, és a tavalyi 3,7 milliárd dollárral szemben. Az eredmény csökkenésének elsődleges oka a finomítói üzletág gyenge teljesítménye, melynek operatív eredménye 21 százalékkal 324 millió dollárra csökkent. A kiskereskedelem üzletág üzemi eredménye is 21 százalékkal, 261 millió dollárra csökkent. Az előbbiben elsősorban a gyengébb finomítói kihozatal játszott jelentős szerepet, ugyanis tonnánként 6,6 dollárra csökkent az egy évvel ezelőtti 26,9 dollárról. A kitermelés 6%-kal, napi 2,179 millió hordóra csökkent tavalyhoz képest, ugyanakkor a várt 2,17 millió hordót enyhén meghaladta. Az elérhető átlagos szénhidrogén árak 5%-kal csökkentek, így a kitermelés üzletágban is 5%-os üzemi eredménycsökkenést láthattunk 3,09 milliárd dollárra, ami csak a költséghatékonyságnak köszönhetően lett „ilyen jó”. A cég a várakozásoknak megfelelő 61 centes évközi osztalékot jelentett be, amelyet a részvényeseknek még a május 16-i közgyűlésen jóvá kell hagyniuk. Ha ez megtörténik (ami valószínű), akkor ezt az összeget szeptemberben fizeti ki a társaság. A normális 61 centes osztalékkal pedig június 5-én lehetnek gazdagabbak a részvényesek. Összességében az egy részvényre jutó tisztított eredmény 14%-kal 1,07 euróra csökkent a tavalyi első negyedévhez képest. A várttól enyhén elmaradó eredmény enyhén negatívan hat az árfolyamra.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.