BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó formában a forint, 304 lehet a következő megálló

Az EUR/HUF árfolyam 306-307 körül stabilizálódott, a kialakuló zászló formációból viszont további forinterősödés jöhet. Az első megálló a 304 körüli szint lehet, de nem elképzelhetetlen, hogy a 301 körül járó 200 napos mozgóátlagot is visszatesztelje az árfolyam - olvasható az Erste elemzésében.

A forint stabilan tartja erejét, Magyarország magas folyó fizetési mérlege és a javuló feltörekvő piaci hangulat is támogatja a hazai fizetőeszközt. A tegnapi ÁKK kötvényaukció kimondottan jól sikerült, 78,5 milliárd forintnyi állampapírt értékesített az adósságkezelő, 144 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. Az átlaghozamok a másodpiaci szinteknek megfelelően alakultak. Az erős aukciók és a sikeres márciusi dollárkötvény kibocsátás is a forint további erősödésére utalnak.

 
Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az újabb szóbeli intervencióra az euró gyengüléssel reagált, így az EUR/USD árfolyam 1,3767-ről 1,3720-ra mérséklődött, bár Mario Draghi beszéde közben az 1,38-as szintig is felszúrt az árfolyam. Mérsékelt eséssel zárták a tegnapi kereskedést a vezető tengerentúli mutatók. A nap végén sikerült kissé korrigálniuk, de a Nasdaq így is jelentősen alulteljesítette a többi indexet (Dow 0%, Nasdaq -0,9%, S&P500 -0,1%). A Dow Jones index komponensei meglehetősen vegyesen teljesítettek, a nap nyertese az Intel (1,3%) volt, a leggyengébben a Microsoft (-0,9%) teljesített. A Fed kormányzótanácsának tagja, Jeremy Stein részletes indoklás nélkül váratlanul lemondott. Vegyesen mozogtak tegnap az európai indexek (FTSE100 -0,15%, DAX 0,06%, CAC40 0,41%). Ázsiában a Nikkei 0,2%-ot csökkent, a Hang Seng 0,3%-ot esett, míg a Shanghai index szembe tudott menni az ázsiai piacok többségével, így 0,4%-ot emelkedett. A kínai bankfelügyelet stressz teszteket fog végezni annak érdekében, hogy felmérje a kedvezőtlen körülmények hatását a kínai bankrendszer stabilitására. Az árupiacon a WTI ma 100,5 dollárra ugrott az elmúlt négy nap gyengélkedése után. Az olaj árfolyamára kedvezően hatott a mai munkanélküliségi adatra való spekuláció, a piac szerint továbbra is masszív az USA gazdasági növekedése. A líbiai felkelők egyelőre nem nyitották meg a kikötőket, pedig úgy tűnik, hogy sikerült egyezségre jutni velük. Az arany esetében is a mai USA munkapiaci adatokra figyel a piac. Az erős számok inkább kedvezőtlenek az arany árfolyamára. Alapvetően vegyes képet mutatnak a határidős indexek, de a főbb piacok (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban vannak.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban a friss heti munkanélküli segélykérelmi adat nem lett túl fényes, március utolsó hetében 326 ezren igényeltek segélyt, ami az előző heti értéket 16 ezerrel haladta meg, és magasabb lett a 320 ezres elemzői konszenzusnál is. A februári 51,6 pontos érték után 53,1 pontra emelkedett márciusban az ISM szolgáltatóipari index, ami némileg elmarad az elemzői várakozásoktól. Fontos makrogazdasági adat érkezik 14:30-kor a tengerentúlról, a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak számának változását és munkanélküliségi rátát publikálják.

Tegnap az EKB a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó ráta nagyságán (0,25%), és az SMP program sterilizációját sem szüntették meg. A kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón Mario Draghi elmondta, hogy nem zárják ki a további lazítás lehetőségét, ha szükség lesz rá. Draghi EKB elnököt meglepte a várakozásoktól elmaradó márciusi inflációs adat, de deflációs kockázatot továbbra sem lát a jegybank, és a 2%-os inflációs cél 2016 végére érhető el. Draghi azt is elmondta, hogy arról is beszéltek, hogy szükség esetén milyen nem konvencionális eszközöket lehetne még bevetni, és szóba került az amerikai mennyiségi lazításhoz hasonló megoldás is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.