BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól tartja magát a forint

A tegnapi kis korrekciót követően, ma reggel 307 körül mozog az EUR/HUF kurzusa. A technikai kép rövidtávon továbbra is kedvező a forint szempontjából. A tér azonban szűkös lefelé, a 304-305 körüli szint megállíthatja a forinterősödést - írja az Erste elemzése.

A forintpiaci kilátások ezúttal rövidtávon is kedvezőek, egyelőre azonban nem számítunk komolyabb erősödésre, középtávon azonban folytatódhat a visszarendeződés. Ez elsősorban a kiváló külső egyensúlyi pozíciónak tudható be, a magas folyó fizetési mérleg (2,96 milliárd euró) és a befolyó EU pénzek (3,5 milliárd euró) jelentős segítséget nyújtanak a hazai fizetőeszköznek. A hazai kötvénypiacon tegnap minimális mozgások voltak mindössze, továbbra is 5,54%-on kereskednek a 10 éves papírokkal. A tegnapi diszkontkincstárjegy aukció ismét jól sikerült, 80 milliárd forint értékben adott el 3 hónapos papírokat az adósságkezelő, 2,73%-os átlaghozam mellett.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a dollár gyengülése tegnap is folytatódott, 1,376-ról 1,38-ig emelkedett az árfolyam. A reggeli órákban tovább emelkedett az EUR/USD devizakereszt, és 1,382 fölé kapaszkodott a kurzus. Jól teljesítettek a keddi kereskedésben a vezető tengerentúli indexek, az S&P500 új történelmi csúcsra tudott kapaszkodni (Dow 0,46%, Nasdaq 1,64%, S&P500 0,73%). A nyugat-európai börzék is jól teljesítettek a tegnapi kereskedésben (FTSE100 0,83%, DAX 0,5%, CAC40 0,81%). Emelkedni tudtak az ázsiai tőzsdék a hajnali kereskedésben (Nikkei 1,04%, Hang Seng 0,15%, Shanghai 0,37%). A Bank of Japan márciusi felmérésnek eredménye az inflációs várakozásokkal kapcsolatban kedvező, a megkérdezett cégek idén 1,5%-os jövőre pedig 1,7%-os emelkedéssel számolnak, ez pedig már közelíti a jegybank célját. Az árupiacon a WTI ma reggel 99,6 dolláron állt, főleg a lassuló kínai gazdaságnak és a növekvő nyersolaj készleteknek köszönhetően. A piac 2,5 millió hordó készletnövekedést vár Cushingban. Az ukrán helyzet is előtérbe került, miután az USA segítséget ígért az országnak. Az arany árára kedvezően hatott az élénkülő kínai fizikai kereslet. A lassuló ipari termelési adatok miatt ugyanis egyre több kínai befektető fordul az olcsóbbá váló arany iránt. Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban a Markit feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe márciusban 55,5 pont lett, ami megegyezik az előző havi adattal, miközben a várakozás 56 pont volt. Az ISM feldolgozóipari indexe a fentivel ellentétes képet mutat, 0,5 pontos emelkedés után 53,7 pontig emelkedett a mutató márciusban, de még így is elmarad a piac 56 pontos várakozásától.

Az eurózónában megjelent feldolgozóipari beszerzési menedzser index az elemzői várakozásoknak megfelelően 53 pont lett. A munkanélküliségi ráta 11,9 %-ra csökkent az előző havi 12%-ról, ami pozitív meglepetés, mert a piac nem számított csökkenésre. Németországban 6,8%-ról 6,7%-ra csökkent a mutató.

Magyarország aláírta Oroszországgal a paksi atomerőmű bővítés finanszírozására szolgáló 10 milliárd euró hitelkeretről szóló szerződést. Az államközi hitelt mér idén elkezdheti lehívni Magyarország, a hitelt 21 év alatt kell kifizetni, a törlesztés pedig az új ötös és hatos blook működésbe lépéséhez legközelebbi március 15-én kezdődik, de nem később, mint 2026 március 15-én. A kamat idéntől 3,95%, a törlesztés kezdetétől az első 7 évben 4,5%, a második 7 évben 4,8%, az utolsó 7 évben pedig 4,95%. A hitelkeret szerződést a hírek szerint egy éven belül fel lehet mondani. A hitel teljes lehívás esetén közel 10 százalékponttal dobná meg a GDP arányos államadósságot, mely most 84% körül mozog.

A magyar külkereskedelmi többlet 482 millió euró volt januárban, a végleges adatok szerint. Ez még az előzetesen publikált 461,4 millió eurós értéknél is magasabb, és 2,7-szerese a tavaly januári szufficitnek. Az export 3,1%-kal 6,64 millió euróra nőtt tavaly januárhoz képest, míg az import 6,14 millió eurón stagnált ebben az időszakban. Az exporton belül tovább nőtt az EU súlya (most 79,8%), hiszen a közösség felé irányuló kivitel 4,5%-kal nőtt, míg az EU-n kívüli 2,1%-kal csökkent. Az export közel felét adó gépek és szállítóeszközök volumene átlagnál jobban, 5,6%-kal bővült egy év alatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.