BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kedvezőtlenebb külpiaci hangulatban gyengül a forint

A pénteki korrekció ma is folytatódik a forintban, 307-nél jár az EUR/HUF kurzusa. A jelenleg 308,7-nél mozgó 20 napos mozgóátlagot tesztelheti vissza az árfolyam. Ezután azonban ismét az erősödés irányába fordulhat a forint, s a 301-nél levő 200 napos mozgóátlagig csökkenhet a kurzus - írja az Erste elemzése.

A nemzetközi piaci korrekció a forintot is gyengítette a napokban, a középtávú kép azonban továbbra is pozitív, Magyarország kedvező külső egyensúlyi pozíciója miatt. Az erősödés tere azonban már limitált, éves átlagban 305, év végére 302 lehet az EUR/HUF árfolyam. A kötvénypiacon csak minimális mozgások láthatók, a 10 éves állampapírokkal továbbra is 5,58%-on kereskednek.

Nemzetközi helyzetkép:

Ukrajna keleti felében áll a bál, Donyeck térségében fegyveres konfliktus tört ki a hatóságok és az oroszbarát erők között. Az elmúlt napok történései nagyon hasonlóak a Krím-félszigeten zajló eseményekhez. A kialakult helyzet miatt magyar idő szerint hajnalban összeült az ENSZ BT, de az ülés határozat nélkül zárult. Eközben a nyugati országok szankciókkal fenyegették meg Oroszországot arra az esetre, ha a Krímhez hasonlóan Kelet-Ukrajnát is megszállná. A kialakult helyzetben korrekció indult a tőzsdéken, az euró pedig Draghi szavai miatt is gyengült. A Dow Jones 0,89%-ot, a S&P500 0,95%-ot, a Nasdaq 1,34%-ot esett. A technológiai szektort tömörítő index értéke 4.000 pont alá süllyedt. Az európai börzék is szakadtak, a FTSE100 1,2%-ot, a DAX 1,48%-ot, a CAC40 pedig 1,08%-ot esett a pénteki kereskedésben. A WTI kőolaj 104 dollár felett volt ma reggel, az ukrán feszültség a fő oka a további emelkedésnek. A líbiai kínálat annak ellenére nőhet, hogy a feszültség továbbra is fennmaradt, amit a miniszterelnök hétvégi lemondása is mutat. A nemzeti olajcég tájékoztatása szerint a lázadók által lefoglalt kikötő újraindíthatja az olajszállításokat.  Az arany is a növekvő geopolitikai feszültségek miatt kapott lökést és emelkedett ismét. A befektetők a kelet-ukrán események mellett a Fed kommentjeit is figyelik. Az 1,39-es szintig emelkedett az EUR/USD devizapár árfolyama a pénteki kereskedésben, onnan azonban egy korrekció vette kezdetét. Ma reggel tovább erősödött a dollár arra a hírre, hogy Mario Draghi Washingtonban arról beszélt, hogy az erősödő euró miatt további monetáris stimulusra lehet szükség. A Bloomberg felmérése szerint a következő 2 hónapon belül születhet döntés az európai QE programról. Reggel az EUR/USD árfolyam már 1,384 alatti szinteken járt. Ázsiában vegyes a kép, a Nikkei 0,2%-ot emelkedett, a Hang Seng értéke lényegében változatlan maradt, míg a Shanghai index 0,5%-ot csökkent. Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a negatív tartományban voltak ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az IMF véleménye szerint az EKB-nak bővíteni kéne a jegybanki mérlegfőösszeget, ami az LTRO-k visszafizetése és a banki hitelleépülés miatt jelentősen zsugorodott az elmúlt hónapokban. Egyre erősebb a nyomás az EKB-n, hogy eszközvásárlási programot indítson, amit korábban már több – többek között a német – kormányzótanács tag is megemlített és Mario Draghi elnök is hangoztatott.

A várt 81 pont helyett 82,6 pontra emelkedett a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe áprilisban. Ma 14.30-kor az USA múlt havi kiskereskedelmi forgalmi adatát publikálják, a várakozás 0,9%-os növekedés, 16.00-kor pedig az üzleti raktárkészlet állományról szóló adat érkezik, ami 0,5%-kal bővülhetett februárban.

Ma 11-kor publikálják az euróövezet február havi ipari termelési adatát, amitől 1,5%-os növekedést várnak az előző év azonos időszakával összehasonlítva.

A hazai választások a végleges eredményekhez közeledve is a Fidesz kétharmados győzelmét hozták, 133 parlamenti helyet kapott a kormánypárt. Ez nem valószínű, hogy bármi piaci mozgást okozna, mivel a várakozásoknak megfelelően alakult az eredmény.

Heti kitekintő:

USA: ma a kiskereskedelmi forgalom, kedden pedig a fogyasztói árak márciusi adatát publikálják. Szerdán teszik közzé az ipari termelés márciusi adatait, emellett a Fed Bézs könyvét is megismerhetjük. Csütörtökön a szokásos heti munkanélküliség adatok mellett a Philadelphiai Fed survey áprilisi eredményeit publikálják. Pénteken a tengerentúli piacok zárva tartanak, ennek ellenére közzéteszik a „Leading Indicators” kompozit makromutató márciusi értékeit.

Eurózóna: a februári ipari termelési adatok ma esedékes közzététele után holnap a német ZEW gazdasági hangulat-index áprilisi adatait teszik közzé. A piaci konszenzus kisebb lassulást vár: 46 pontra a márciusi 46,6 pontról. Szerdán az övezet harmonizált fogyasztói árindexének végleges márciusi számait teszik közzé. Az előzetes adat mindössze 0,5%-os éves emelkedést mutatott az év harmadik hónapjában. Pénteken az európai piacok nagy része is zárva tart.

Magyarország: piacbefolyásoló makro adatot nem publikálnak az előttünk álló héten. Szerdán az építőipar, pénteken pedig a nemzetgazdasági létszám és keresetek februári adatait publikálják. A hét legfontosabb eseményét a csütörtöki kötvényaukciók jelenthetik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.